Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Sport în școli

Arhiva : 2014 |

Botosani - bani din închirierea sălilor de sport.

Joi, 10 Aprilie 2014 , ora 13.18
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Peste 62.000 de lei au intrat în primele 3 luni în bugetul local, prin transfer de la unitățile de învățământ din municipiul Botoșani. Suma reprezintă 50% din valoarea încasărilor realizate prin închirierea spațiilor: săli de clasă, spații exterioare, cantine, săli și terenuri de sport, în care orice agent economic sau persoană fizică poate desfășura activități în afara orelor de curs.

“Sălile de sport sunt utilizate la capacitate maximă, pentru că și în zilele în care nu se desfășoară orele de curs, copiii vin să desfășoare activități sportive. Atunci când școala nu are programate activități, vin și adulții, însă contra-cost, bineînțeles. Asta nu poate decât să ne bucure! ”,  a declarat Mihaela Huncă, inspectorul general al IȘJ.

Numai luna trecută s-au încasat 25.000 de lei. Autoritățile consideră că banii ar trebui să ajungă în întregime tot la unitățile care realizează venituri proprii.

„Legea permite închirirea spațiilor pe care le dețin unitățile de învățământ, cu condiția ca 50% din încasări să fie virați în contul bugetuui local. Acești bani ar trebui duși, însă, tot către instituțiile de învățământ. Ei sunt direcționați acolo, dar nu exact la aceleași unități care care contribuie la bugetul primăriei. Putem spune că astfel școlile se ajută reciproc”, spune viceprimarul Cătălina Lupașcu, care a și înaintat o propunere în acest sens Consiliului Local.

Școala generală nr. 6 „Grigore Antipa” este una dintre cele câteva zeci de unități de învățământ din județul Botoșani care dispun de săli și terenuri de sport. Chiria lunară variază, în funcție de anotimp, între 250 și 500 de lei. Banii care rămân în școli sunt folosiți pentru diverse cheltuieli, după cum declară directorul adjunct al instituției, Dorica Ariciuc: “folosim banii pentru pavazarea școlii, cumparam diferite obiecte, cum ar fi mingi de fotbal, costume populare, susținem deplasările elevilor la diferite competiții sportive…”

Programul beneficiarilor este adaptat în funcție de cerințele elevilor. Prioritate au elevii care se pregătesc pentru diverse competiții și înafara orelor de curs.

„Nu este o activitate permanentă, depinde de anotimp, de solicitări. În sala de sport noi pregătim viitoarele echipe pentru olimpiadele școlare de dans, baseball, baschet, tenis de masă. La fiecare început de an școlar, catedra de educație fizică își programează foarte bine activitățile în funcție de calendarul național, astfel încât , strict, pe ore, zilnic, inclusiv duminica, ocupăm sala de sport. În restul timpului, o Asociație desfășoară cursuri de karate, pentru care plătește chirie”, a mai declarat Dorica Ariciuc.

Terenul de sport sintetic, cu noscturnă, a fost închiriat unei firme, care recuperează banii de la solicitanți. La fel se întâmplă și la Școala Generală nr. 12, care plătește unității o chirie de maxim 500 de lei pe lună, dar care închiriază, la rândul ei, terenul de sport, cu 50 sau 60 de lei ora.

Nu toate unitățile de învățământ din orașe au săli de sport, cu atât mai mult cele din mediul rural. Motiv pentru care autoritățile fac demersuri pentru alocarea de fonduri și pentru aceste obiective.

Ascultați REPORTAJUL AUDIO realizat de Gina Poenaru și difuzat în emisiunea "Prietenii de la 10".   

Gina Poenaru, corespondent RRA de Botosani
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro