Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Drumetii

Arhiva : 2015 | 2014 |

# Hai în Botoșani!

Marți, 9 Iunie 2015 , ora 9.54
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

(Radio România Actualități, 9 iunie 2015, ora 17:15) - Reporterii RRA vă propun, în emisiunea "Obiectiv România", destinații inedite pentru a petrece vacanța aici în România, locuri cu povești interesante și mai puțin știute.

Botoșaniul atrage vizitatori din toate colțurile lumii, deși nu se află într-o zonă turistică de mare interes. Totul se datorează bogățiilor spirituale, culturale și naturale pe care le are județul, indiferent dacă vorbim de rezervația de Tisa de la Tudora, unică în Europa, de mănăstirile ctitorite de Ștefan cel Mare, bisericile din lemn sau de casele memoriale ale celor mai valoroși oameni de cultură. Botoșaniul poate fi și destinația iubitorilor de mâncare sănătoasa și pasionaților de echitație sau de plimbări călare prin Lunca Siretului, la marginea pădurii seculare până la Mănăstirea Gorovei (10 km) sau până la Ipotești și Lacul lui Eminescu.

Mănăstirea Vorona este unul dintre cele mai importante monumente și dintre multele lăcașuri de cult de legendă din Botoșani, căutate de turiștii din întreaga lume. Este situată în localitatea cu același nume, la 15 km de Botoșani, și se ajunge în doar 15 minute străbătând DN 28B Botosani pe o distanță de 4 km, apoi DJ 208C Vorona (cca 15 km), apoi încă 2 km până la mănăstire, pe drum comunal.

Este o mănăstire ortodoxă de maici, cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" care are 100 de locuri de cazare și cuprinde 4 obiective: Biserica "Nașterea Maicii Domnului", Stăreția, Chiliile și anexele gospodărești. Ansamblul Mănăstirii "Nașterea Maicii Domnului" - Vorona a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Botoșani din anul 2004. Aici Patriarhul Teoctist, pe numele său Toader Arăpașu, a intrat de tânăr ca frate la Schitul Sihăstria Voronei. Această „insulă de rai“, cum o numea cineva, prielnică rugăciunii, a atras în urmă cu sute de ani monahi din satele moldovenești de pe ambele maluri ale Prutului, dar și din părțile Banatului, schivnici ruși și greci care, la începutul secolului al XVI-lea, au ctitorit un mic schit de lemn cunoscut sub denumirea de „Sihăstria din Poiana Voronei“.

Aici credincioșii pot observa o icoană unicat a Maicii Domnului, considerată a fi făcătoare de minuni. Pentru prima dată în iconografia românească, Fecioara este reprezentată ținându-și Fiul de mână, și nu în brațe. Pictura nu a fost restaurată niciodată, dar se păstrează în stare perfectă. Călugării spun că este făcătoare de minuni, deoarece din ochii Maicii Domnului au curs lacrimi adevărate.

Fără îndoială, cele mai atractive pentru public rămân locurile în care s-au născut cei mai valoroși oameni de cultură: Eminescu, Iorga, Luchian și Enescu, dar există extrem de multe locuri în județul Botosani care pur și simplu îți taie respirația!

Amatorii de drumeții, buni de picior și dornici de a cunoaște zone noi, sunt invitați la o călătorie în... Canionul Bahluiului. Un loc plăcut, sculptat de natură și de alunecări de teren, cu cascade și roci dure. Rezervația naturală de Tisa din comuna Tudora este singurul ținut din România unde se mai găsesc (în număr mare) exemplare deTisa. Mai întâi trebuie să ajungem în comuna Tudora, situată la 36 km sud de Botoșani și 8 km de Vorona.  Traseu: Botosani (DN 29) – Oraseni Deal (DJ 208) – Vorona (DJ 208) – Vorona Mare (DJ 208) – Tudora (DJ 208 I). La 5 km de centrul satului este Pădurea Tudora, declarată Rezervație naturală de tisa.

Lemnul acestui arbore (taxus baccata) este foarte valoros, este greu și compact, o esență tare ideală pentru sculpturi și fabricarea unor obiecte artizanale. Fiind otrăvitor pentru oi, tisa a fost distrusă masiv în trecut de către ciobani. În pădurea Tudora mai exista totuși câteva exemplare care se apreciază că au o vechime de 300-350 an.

În România, mai exista doar alte două rezervații naturale de tisa pe lângă cea de la Tudora, însă aici este singurul loc unde se mai găsește în număr mare exemplare de Tisa din România. 

Localizată în regiunea Dealul Mare – Tudora, la o altitudine de peste 550 m, Rezervația de Tisa a fost constituită în scopul conservarii acestui arbore Taxus baccata declarat monument al naturii pe întreg teritoriul țării. Este un arbore ce se adaptează în condițiile unui climat subarctic fiind specific taigalei siberiene. Rezervatia de tisa este situată pe un canion, numit canionul Bahluiului care este săpat în calcare și gresii biogene prin eroziune verticală. Frumusețea acestui loc poate fi egalată numai de zonele muntoase înalte

În cealaltă parte a județului, în comuna Vârfu Câmpului, la mijlocul distanței între Botoșani și Suceava, turiștii își pot încărca bateriile la trap sau la galop... la Moșia “Cai de vis”, unde există singurul centru de echitație din județul Botoșani. Centrul de echitație și Pensiunea sunt situate în satul Vârful Câmpului, la 25 km distanță de Botoșani și la 24 km de Suceava. Centrul este o adevărată bijuterie, într-o zonă foarte pitorească, la poalele pădurii, situat pe un domeniu imens de 60 de hectare de teren și pădure, unde cresc 200 de capre și 20 de vaci pentru producerea hranei BIO.

Centrul de are în prezent 11 cai printre care găsim rase ca shagya arab, cal de sport românesc, cal de sport unguresc și lipițan. Cele mai importante activități ale centrului sunt echitația de agrement, precum și participarea la concursuri și competiții organizate în țară. Majoritatea clienților centrului vin din Suceava, Botoșani și din așezările apropriate, iar principalul motiv pentru care vin sunt caii, fapt pentru care în prețul cazării (10 locuri) este inclusă o oră de echitație. De la fermă se pot face plimbări călare pe marginea pădurii seculare până la Mănăstirea Gorovei (10 km). Tot la câțiva pași se află și alte bogății ale Nordului Moldovei care trebuie vizitate: Ipotești și Lacul Eminescu (20 km , 15 km – traseu călare), Cetatea de Scaun a Sucevei (25 km), Mănăstirile Agapia, Sucevița, Putna, Voroneț (50-60 km). Pe lângă lecțiile de călărie și plimbările călare, centrul organizează și tabere ecvestre pentru copii, cu durata de o săptămână, începând din luna iulie până în august.

Gina Poenaru, corespondent RRA de Botoșani.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro