Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Lansare de carte

Joi, 14 Ianuarie 2010
 

Luni 18 ianuarie 2010, la ora 11.00, la Centrul de Presă „Eugen Preda” al SRR va avea loc lansarea volumului de poezii „Dans alb” de Cristian Munteanu, apărut la Editura Semne din București. Cartea va fi prezentată de criticul literar Costin Tuchilă. Vor recita actorii Irina Petrescu și Mircea Albulescu. La eveniment vor participa actori, regizori, critici de teatru, redactori și realizatori Radio.

Artist desăvârșit, unul dintre numele cele mai mari ale teatrului radiofonic, Cristian Munteanu (25 august 1936 – 31 ianuarie 2008) a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în 1959. Regizor mai întâi la Teatrul din Piatra Neamț, a fost angajat în 1962 la Radiodifuziunea Română, ca regizor artistic. După decembrie 1989, a devenit primul redactor-șef al Redacției Teatru, care fusese până atunci secție a redacției emisiunilor culturale. Practic, Cristian Munteanu a pus bazele activității distincte a acestei redacții în forma în care se desfășoară ea astăzi. Cele patru decenii și jumătate dedicate teatrului radiofonic înseamnă peste o mie de spectacole cu piese din toate epocile de creație, de la antici la contemporani, ilustrând toate speciile de teatru, de la cele consacrate la formule moderne.

Autor dramatic jucat la teatre din București și din țară, la teatrul radiofonic, Cristian Munteanu a scris și poezie. Vorbea însă foarte puțin despre piesele sale, în jur de 30, din câte știu. Și mai puțin despre poezia sa. Păstra o discreție aproape totală, poate mai greu de înțeles astăzi, mai ales că această culegere, reconstituită cu migală de Elisabeta Munteanu, arată un poet adevărat.

Deși cuprinde în ciclurile sale poezii din perioade diferite, „Dans alb” are un ton unitar. Fireasca, până la urmă, dialectică a vârstelor poetice trece pe plan secund. Când există, sentimentalismul e temperat de cenzura intelectuală. Poet autentic, Cristian Munteanu elimină de la bun început tentația livrescului, care s-ar putea bănui. Dominantă rămâne meditația existențială, ferită însă de acele ținte de „filosofie poetică” adesea inutile și supărătoare. În viziunea autorului „Dansului alb”, poetul este un medium, primind și amplificând semnalele lumii, cărora le conferă un plus de valoare și expresivitate. Poezia se naște, pare a spune Cristian Munteanu, atunci când ai dat la o parte tot ce te poate împiedica să ajungi la esența lucrurilor pe cale, dacă se poate, cât mai directă.
Costin Tuchilă
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro