Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Bursa pentru balet

Duminică, 24 Ianuarie 2010
 

Luni, 25 ianuarie 2010, orele 10, are loc la Opera Națională București audiția în vederea selecționării câștigătorului sau câștigătoarei bursei Exploring ballet with Suzanne Farrell, la care sunt așteptați să participe elevi ai școlilor și liceelor de coregrafie din toată țara. Organizarea unei astfel de audiții are loc pentru prima dată în România și este realizată de The John F. Kennedy Center for the Performing Arts, cu sprijinul Ambasadei SUA la București și al Operei Naționale București. Audiția va fi condusă chiar de Suzanne Farrell, director artistic al companiei The Suzanne Farrell Ballet, care va fi însoțită de Vanessa T. Thomas, director pentru dezvoltarea audienței din cadrul Departamentului Educație al Centrului John F. Kennedy pentru Artele Spectacolului.

Bursa se va desfășura la Centrul Kennedy, în perioada 26 iulie – 14 august 2010, sub forma unor cursuri de vară intensive care vor cuprinde 12 ore de balet pe săptămână cu balerina Suzanne Farrell, participarea la evenimente culturale organizate de Centrul Kennedy sau alte instituții cu profil cultural din Washington.

Programul "Exploring ballet with Suzanne Farrell", ajuns la cea de-a 18-a ediție, se adresează copiilor cu vârste între 14 și 18 ani care studiază baletul, oferindu-le oportunitatea de a studia, pe durata a trei săptămâni, sub îndrumarea celebrei balerine americane Suzanne Farrell. În fiecare an, Centrul Kennedy organizează audiții atât în SUA, cât și în unul sau două orașe din lume. În anii trecuți, au fost organizate astfel de preselecții în Mexic, China, Japonia, Marea Britanie, Elveția, Republica Cehă și Bulgaria.

Suzanne Farrell

De-a lungul a aproape trei decenii de carieră, Suzanne Farrell a fost cea mai importantă balerină americană a ultimei perioade a secolului XX, precum și muza perfectă a unuia dintre maeștrii incontestabili ai baletului, George Balanchine. După ce s-a retras de pe scenă, în 1989, ea a devenit unul dintre cei mai influenți profesori și directori de balet. Astăzi este repetiteur pentru George Balanchine Trust, organizație independentă fondată după moartea coregrafului de către discipolii săi, pentru a supraveghea licența și producția internațională a operelor sale. Din 1988, a pus în scenă operele lui Balanchine pentru o serie de companii, printre care Baletul Operei din Berlin, Baletul Operei de Stat din Viena, Baletul Regal Danez, Baletul Operei din Paris, Baletul Mariinsky, Baletul Bolshoi, precum și pentru companii de balet din Statele Unite. Începând cu anul 2000, doamna Farrell este profesor în cadrul departamentului de dans al Florida State University, în Tallahassee, statul Florida. Suzanne Farrell s-a născut în Cincinnati, statul Ohio, și a urmat cursurile Conservatorului din Cincinnati, înainte de a se muta în New York City, la vârsta de 15 ani, pentru a urma o carieră de balerină. George Balanchine a selecționat-o pe Suzanne Farrell pentru compania sa, când aceasta avea doar 16 ani, după ce se bucurase de o bursă de un an oferită de Fundația Ford la Școala de Balet American. Combinația ei unică de talent muzical, fizic și dramatic a stimulat imaginația lui Balanchine, care a conceput balete special pentru ea, cum ar fi Diamonds, Chaconne și Mozartiana, în care tehnica de balet a fost extinsă spre limite neatinse până atunci. Timp de un deceniu, a dansat și a redefinit standarde, începând cu unul dintre baletele de început ale lui Balanchine, Apollo, până la ultima lui creație, Variations for Orchestra.

Între 1970 și 1975, doamna Farrell a colaborat cu Ballet du XXème siècle din Bruxelles, al lui Maurice Béjart, înainte de a se întoarce la Baletul din New York City, unde a dansat până la sfârșitul carierei sale de balerină. Când s-a retras de pe scenă, în 1989, doamna Farrell a încheiat o carieră fără precedent în istoria baletului. Timp de 28 de ani, ea a cuprins un repertoriu de mai mult de 100 de spectacole de balet, dintre care aproape o treime au fost concepute special pentru ea de Balanchine și alți coregrafi, printre care Jerome Robbins și Maurice Béjart. Numeroasele ei spectacole cu compania Balanchine (peste 2000), turneele internaționale și aparițiile de film și televiziune au făcut din ea una dintre cele mai cunoscute și apreciate prezențe artistice ale generației sale. A primit numeroase premii artistice și academice. Suzanne Farrell a început colaborarea cu The John F. Kennedy Center for the Performing Arts în 1993, în cadrul Departamentului de Educație. În 2001, a înființat baletul Centrului Kennedy, Baletul Suzanne Farrell, pentru care lucrează ca director artistic. Dedicat promovării moștenirii lui George Balanchine, Baletul Suzanne Farrell a anunțat înființarea Inițiativei de Prezervare Balanchine, în februarie 2007. Această inițiativă își propune să prezinte opere rare sau „pierdute” ale lui Balanchine unei audiențe internaționale. Multe dintre aceste opere nu au fost puse în scenă de aproape 40 de ani. Inițiativa se desfășoară cu sprijinul George Balanchine Trust. Până în prezent, repertoriul companiei include 9 spectacole din cadrul Inițiativei de Prezervare, printre care Ragtime (Balanchine/Stravinsky), Divertimento Brillante (Balanchine/Glinka) și Pithoprakta (Balanchine/Xenakis). Compania se bucură de apariții anuale la Kennedy Center în Washington, DC. Pe lângă munca pentru Trustul Balanchine, doamna Farrell este implicată într-un serie de organizații culturale și filantropice, cum ar fi New York State Council on the Arts, the Arthritis Foundation, the Professional Children’s School și the Princess Grace Foundation. Editura Summit Books i-a publicat autobiografia, Holding On to the Air, în 1990. Suzanne Farrell - Elusive Muse, regizat de Anne Belle și Deborah Dickson, a fost nominalizat la Academy Award, pentru cel mai bun film documentar, în 1997.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro