Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Patrimoniu local

Vineri, 29 Ianuarie 2010
 

Muzeul Țăranului Român – cunoscut pe vremuri și ca Muzeul de la Șosea, va continua și în cursul anului 2010 ciclul său de conferințe vizând dezbaterea publică a problematicii vaste a tradițiilor în cultura româna actuală. Conferințele se adresează publicului larg, în mod special tinerilor specialiști din domeniile umaniste și se organizează în fiecare lună, la Clubul Țăranului.

Miercuri, 3 februarie, de la ora 18.30, la Clubul Țăranului, etnologii Carmen Mihalache și Maria Mateoniu ne vor vorbi despre Colecții și patrimoniu local. Moderatorul conferinței va fi Vintilă Mihăilescu, antropolog, director al Muzeului Țăranului Român.

În percepția comună, patrimoniul este aproape prin definiție „național” – sau, eventual, mondial. Este vorba, adică, de valori reprezentative pentru națiune – sau pentru omenire. Ce înseamnă atunci „patrimoniu local”, ce reprezintă bunurile colecționate de către așa-numitele „muzee locale”? Sau este vorba, de fapt, tot despre aceeași referință națională dar la o scală mai modestă, după posibilitățile locului? După un secol și jumătate de construcție națională, colecțiile locale care înfloresc în ultima vreme în România mult dincolo de spațiul celor câteva muzee sătești mai mult sau mai puțin spontane din timpul comunismului, pun prin chiar existența lor o problemă deloc trivială: ce înseamnă „localul”, în general, și cum poate fi definit un „patrimoniu” la acest nivel?

Despre celelalte ediții ale Conferințelor de la Șosea puteți găsi texte, fotografii, înregistrări audio și loc de comentat, pe blog la : http://www.muzeultaranuluiroman.ro/conferinte/

Parteneri: Clubul Țăranului Parteneri media: 24-Fun, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, www.121.ro, Port.ro, Hot News, webpr.ro, www.calendarevenimete.ro, LiterNet, Observator cultural
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro