Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Noaptea Invierii la RRC

Duminică, 4 Aprilie 2010
 
NOAPTEA ÎNVIERII

LA RADIO ROMÂNIA CULTURAL ESTE …MUZICALĂ !

Program   de  SORINA GOIA  și IOANA ALEXANDRA

O noapte specială , în care muzica va curge vreme de 11 ore .

Cum spiritul ecumenic guvernează Sărbătoarea Luminii din acest an, până la miezul nopții puteți asculta fragmente din monumentalul Oratoriu Patimile după Matei de Johann Sebastian Bach, muzică evreiască dedicată Sărbătorii de Pessah și Oratoriul  bizantin de Paști Patimile și Învierea Domnului de Paul Constantinescu.

După ce Lumina Sfântă se va aprinde în casele noastre, vom merge în cadența jumătăților de oră și, până la 6 dimineața, am pregătit pentru dumneavoastră Cântări de Înviere cu Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus și Corul Madrigal, piese de Bach cu Richard Galliano și sextetul său, selecțiuni de pe Vocabularies (ultimul compact disc al lui Bobby McFerrin), înregistrări cu uimitorii cinci suflători din Canadian Brass, șlagăre cu Proconsul, Andra, Bere Gratis, Vank, Ovidiu Komornyk, Holograf, Paula Seling, Taxi și Voltaj. Mergem prin taigaua rusească cu Corul și Orchestra Armatei Roșii, avem canțonete și melodii cu Mario Lanza dar și secvențe celebre din opere și operete, miniaturi instrumentale cu James Galway, Alexandru Tomescu, Horia Mihail și Maxim Vengerov , devenim  RETRO cu Mungo Jerry, Neil Sedaka, Manhattans, Brian Kontini, Ray Charles, Yma Sumak, The Andrew’s Sisters și alții, ascultăm gospels cu The Soul Stirrers, Mahalia Jackson, The Blind Boys of Mississippi și Golden Gate Quartet și putem fi nostalgici, prin Parisul de altădată cu Edith Piaf, Joe Dassin și Charles Aznavour.

11 ore  de muzică la Radio România Cultural!

Iar de la ora 6 dimineața, Monica Patriciu a pregătit  Biografia unei capodopere: Filmul „Iisus” de Franco Zeffirelli.  

19,00-21,30  Erbarme dich, mein Gott, um meiner Zähren Willen! (Milostivește-te , Dumnezeule, la lacrimile mele …)

Passio Domini Nostri Jesus Christum  Secundum Evangelistam Matthaeum . Monumentalul Oratoriu Patimile după Matei, scris de Johann Sebastian Bach în 1727 pe libretul lui Picander (recte Christian Friedrich Henrici) așterne pe muzică două capitole (26 și 27) din evanghelia omonimă. Prima audiție a avut loc în Vinerea Mare din 11 aprilie 1727, la Thomaskirche din Leipzig. Vor trece nouã ani până la o variantă revizuită cântată în public și apoi tăcerea s-a așternut asupra partiturilor. Nu însă și uitarea deoarece secolul al XIX-lea ni l-a dat pe Felix Mendelsson și a sa Pasiune pentru Bach, pe care îl redescoperă contemporanilor săi. Tot la Leipzig, în 1829, Mendelssohn dirijează o formulă comprimată a monumentalului opus care, integral, durează aproximativ 4 ore !!!!

Pentru Sâmbăta Mare, am ales selecțiuni din varianta realizată de Corul și Orchestra Collegium Vocale Gent dirijate de Philippe Herreweghe. Soliști Franz Josef Selig, Sibylla Rubens, Andreas Scholl, Werner Güra, Dietrich Henschel. În rolul Evanghelistului – tenorul Ian Bostridge.

21,30-22,20 ''PATER NOSTER, qui es in caelis , sanctificetur nomen tuum...CD-ul ''ABBA PATER''din anul 2000 editat cu ocazia împlinirii a 20 de ani de Pontificat ai Papei Ioan Paul al II-lea

22,20 – 0,05 Cămara Ta, Mântuirorule , o văd împodobită …

Printre valorile cultural-muzicale readuse la „viață sonoră” de Editura Casa Radio, Oratoriul bizantin de Paști Patimile și Învierea Domnului  ocupă un loc deosebit: este singura editare discografică a acestei ample creații în care Paul Constantinescu a reușit să armonizeze spiritul românesc și muzica sacră răsăriteană cu formele și genul instaurate de tradiția apuseană.

Paul Constantinescu declara într-un interviu din 1943: „Toate corurile și ariile acestui oratoriu sunt documente din secolul al XIII-lea, afară de Aliluia de la începutul părții a doua și de finalul părții a treia (Prohodul), două documente din secolul al XVII-lea. (…) Ca și Bach, am început de la Ziua azimilor (cu Cina cea de taină) și am continuat până la Îngropare.”

În noua versiune din 1948 – cea prezentată discografic de Editura Casa Radio, compozitorul a adăugat momentul Învierii, iar oratoriul în patru părți a fost redenumit Patimile și Învierea Domnului, oratoriu bizantin de Paști.

Lansat pe 26 martie 2010, în foaierul central al Sălii Radio, opusul a reunit următoarea formulă artistică : Evanghelistul -  Eduard Tumagian, Maica Domnului - Gabriela Popescu, Iisus Hristos - Mircea Moisa, Mironosița 1;Slujnica 1 - Alina Bottez, Mironosița 2, Slujnica 2 - Simonida Luțescu, Iuda - Răzvan Săraru, Tâlharul cel rău; Îngerul - Constantin Cocriș, Corul Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia și Orchestra Națională Radio. La pupitrul dirijoral- Horia Andreescu. Înregistrările au fost realizate în aprilie 2004.

0,05 –0,30 HRISTOS A ÎNVIAT ! 

Hristos a Înviat ! Cele mai frumoase urări vin, întotdeauna, întrupate în muzică așa că vă invităm  să le ascultați interpretate de Corala Bărbătească Ortodoxă “Te Deum Laudamus” (dirijată de Dan Mihai Goia) și Corul Național de Cameră “Madrigal” condus de Marin Constantin.

0,30 –1,00 Bach în 2010 cu Richard Galliano Sextet

Până la ora 1,00 intrăm în universul muzicii baroce a lui Johann Sebastian Bach, așa cum a fost tălmăcită de Richard Galliano pe ultimul său compact disc intitulat, simplu BACH. Am ales câteva fragmente: Badineria din Suita a II-a pentru orchestră , partea I din Concertul nr 5 pentru clavecin și orchestră, Aria din Suita a III-a pentru orchestră, un fragment din Concertul la minor pentru vioară în și, integral, Concertul pentru vioară, oboi și orchestră. Ansamblul interpreților este alcătuit din:

Richard Galliano la   acordeon,acordină  și  bandoneon

Jean-Marc Phillips și  Sebastien Surel  - viori

Jean-Marc Apap  - violă

Raphaël Pidoux  - violoncel  și

Stephane Logerot - contrabase

Înregistrările au fost realizate în  septembrie 2009 la Paris, în Biserica Notre-Dame du Liban.

1,00 –1,30 VOCAbuLarieS . Selecțiuni de pe ultimul album al lui Bobby McFerrin

Peste două zile, în SUA, va fi lansat oficial ultimul compact disc al lui Bobby McFerrin. Muzicianului, care a câștigat nu mai puțin de 10 Premii Grammy, i-au trebuit mai mulți ani pentru realizarea acestui ambițios proiect. Intitulat Vocabularies, reunește caracteristici ale stilului Bobby McFerrin care topește muzică clasică și jazz, R&B, muzică tradițională și gospel. Este un experiment (extraordinar!) de explorare a potențialului vocii umane conjugat cu  tehnologia ultramodernă a  suprapunerilor  în sistem multi-track. Bobby McFerrin a colaborat cu peste 50 de cântăreți din toată lumea, pe care i-a înregistrat separat sau în grupuri , prin editări sofisticate ajungând la peste  1400 de trackuri vocale . Dincolo de tehnica secolului 21 este muzica atât de accesibilă și plină de savoare.

Bobby McFerrin și ale sale VOCAbuLarieS !

1,30-2,00 Amaizing Grace sau virtuozitatea celor cinci suflători care alcătuiesc Canadian Brass. Repertoriul acestui grup format în 1970 este uriaș , în cele peste 80 de CD-uri și DVD-uri dar și în sutele de concert au  cântat de la muzică renascentistă la prelucrări și transcripții ultramoderne. Canadian Brass sau excelența vibrantă a alămurilor !

2,00-2,30 Zbor cu tine ...Șlagăre cu Proconsul, Andra, Bere Gratis, Vank, Ovidiu Komornyk, Holograf, Paula Seling, Taxi și Voltaj

2,30 – 3,00 Kalinka  Maya … prin taiga , cu Corul și  Orchestra Armatei Roșii, ansambluri ale căror origini datează din 1928.

3,00-3,30 My Song, My Love … Canzonete și melodii  cu Mario Lanza  .

3,30-4,00 Farmecul scenei lirice. Pentru Noaptea de Paște am adus și câteva momente celebre din opere și operete: coruri din Trubadurul de Verdi, Faust de Gounod și arii interpretate de Nicolae Herlea, Corneliu Fânățean, Dan Iordăchescu și Luciano Pavarotti .

4,00–4,30 Frumosul rozmarin. Miniaturi instrumentale cu flautistul James Galway, violonistul Alexandru Tomescu și pianistul  Horia Mihail  dar și cu Maxim Vengerov  și ansamblul  Virtuosi format din 11 violoniști și pianistul Vag Papian

4,30-5,00 Retro forever… șlagărele anilor  60-70 cu Mungo Jerry, Neil Sedaka, Manhattans, Brian Kontini, Ray Charles, Yma Sumak, The Andrew’s Sisters și alții…

5,00 –5,30 Praise the Lord !  Gospels cu: The Soul Stirrers, Mahalia Jackson, The Blind Boys of Mississippi și The Golden Gate Quartet

5,30 –6,00 La bohème, la bohème …On était jeunes, on était fous… prin Parisul de altădată cu Edith Piaf, Joe Dassin și Charles Aznavour .

 

 

Sorina Goia
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro