Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

ACCES

Joi, 29 Aprilie 2010
 
Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Dacă doriți să vă recalificați, dacă doriți să mergeți la nivelul următor în ceea ce privește profesia sau dacă doriți să faceți ceva care să vă placă, proiectul ACCES vă poate ajuta foarte mult. Un material inregistrat de Anca Ionescu pentru emisiunea Espresso din 3 mai.

Realizator Ioan Budura

muncii se confruntă cu probleme legate de nivelul scăzut al performanței economice, gradul scăzut de calificare a forței de muncă, nivelul scăzut al participării angajaților la programe de formare profesională continuă.

Cele mai recente date privind participarea adulților la educație și formare profesională arată că, în România, doar 1,3% din totalul populației cu vârste cuprinse între 25-64 de ani este cuprinsă într-o formă de educație sau formare profesională.

Societatea Română de Radiodifuziune a lansat, proiectul « ACCES - FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ - CALIFICARE/RECALIFICARE - GARANȚIA SUCCESULUI PE PIAȚA MUNCII PENTRU ANGAJAȚI", care facilitează crearea unei rețele naționale de informare a angajaților, a managerilor și a personalului furnizorilor autorizați de formare profesională continuă, publici și privați, privind dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității economice.

Proiectul este un suport inovator pentru obiectivele operaționale ale Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU) - Axa prioritară 2 "Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii", Domeniul Major de Intervenție 2.3 " Acces și participare la formare profesională continuă" prin strategia de informare și conștientizare pe care o propune, având drept scop:

• Promovarea beneficiilor formării profesionale continue în rândul angajaților, întreprinderilor și al altor grupuri interesate;

• Promovarea accesului angajaților la programele de formare profesională continuă, în vederea obținerii unei calificări complete.

In cadrul conferinței de presă organizate cu prilejul lansării publice a proiectului au fost prezentate obiectivele acestuia, grupurile țintă, activitățile și rezultatele anticipate. Totodata a fost lansat oficial și site-ul proiectului, un instrument interactiv de promovare a participării la formarea profesională continuă. Site-ul va fi ușor de accesat și va cuprinde un calendar al evenimentelor, o galerie foto și o galerie audio, unde vor fi postate emisiunile radio realizate în cadrul proiectului, materiale informative în sprijinul angajaților interesați să participe la programe de formare profesională continuă , oportunități pentru calificarea și recalificarea acestora.

Proiectul facilitează crearea unei rețele naționale de informare a angajaților, a managerilor și a personalului furnizorilor autorizați de formare profesională continuă, publici și privați, privind

dezvoltarea capitalului uman și creșterea competitivității economice.

Maria Țoghină, Președinte Director General al Societății Române de Radiodifuziune, a declarat în cadrul conferinței: "Pentru Radio România, proiectul ACCES reprezintă mai degrabă o recunoaștere a implicării de-a lungul anilor în problemele cu care România se confruntă pe piața muncii. Pentru Radio România, agenda cetățeanului a fost întotdeauna prioritară. Întotdeauna ne-am gândit că prin ceea ce facem reușim să schimbăm mentalitățile. Vrem să punem la dispoziția ascultătorilor posibilitatea practică de a se dezvolta din punct de vedere profesional prin oferirea unei platforme media care să elimine barierele de spațiu și de timp. Platforma națională de informare și conștientizare privind oportunitățile de calificare și recalificare a persoanelor angajate va fi realizată pe structura rețelei posturilor regionale."

Constantin Viorel Mihai, Director Adjunct al O I - POSDRU din CNDIPT, a atras atenția asupra necesității creșterii gradului de informare și conștientizare privind formarea profesională continuă: "Gradul de participare la formarea profesională continuă pentru adulți la noi în țară este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. Este nevoie ca angajatul să fie conștient că este un produs care trebuie să se vândă pe piața muncii; și nu pe orice piață a muncii ci pe una europeană, care este dinamică și competitivă. Angajatorii au nevoie să conștientizeze faptul că formarea angajaților proprii nu înseamnă neapărat faptul că acel angajat, după formare, va pleca din instituția lui sau va cere un salariu mai mare, ci înseamnă și o calitate a muncii, inclusiv faptul că el, cu angajați calificați, devine mai competitiv."

Proiectul, realizat in parteneriat de Societatea Romana de Radiodifuziune si compania spaniolă de formare profesională continuă Consulting 2000 Y PIC, este un suport inovator pentru obiectivele operaționale ale Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU) - Axa prioritară 2 "Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii", Domeniul Major de Intervenție 2.3 " Acces și participare la formare profesională continuă" prin strategia de informare și conștientizare pe care o propune, având drept scop:

• Promovarea beneficiilor formării profesionale continue în rândul angajaților, întreprinderilor și al altor grupuri interesate;

• Promovarea accesului angajaților la programele de formare profesională continuă, în vederea obținerii unei calificări complete.

Elena Hareta Petrescu , Manager de proiect

Societatea Română de Radiodifuziune

telefon/fax: 021 3121336 021 3121336

e-mail : proiectacces@gmail.com

www.proiectacces.ro

www.proiect-acces.ro

www.proiectacces.eu

www.proiect-acces.eu

foto - Alex "Ciumpy" Dolea

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro