Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Resurse lingvistice

Vineri, 7 Mai 2010
 

Resurse lingvistice și instrumente de prelucrare a limbii române

Lingviști și informaticieni, cercetători cunoscuți în toată lumea, se reunesc pe 6-7 mai a.c., la Muzeul Național al Literaturii Române (M.N.L.R.), în cadrul unui important eveniment științific: Conferința internațională "Resurse lingvistice și instrumente de prelucrare a limbii române".

Organizatorii tradiționali ai acestui eveniment, ajuns la cea de-a șasea ediție, sunt: Facultatea de Informatică a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și două institute ale Academiei Române - Institutul de Cercetări în Inteligență Artificială din București și Institutul de Informatică Teoretică din Iași, cărora li se alătură acum, în cel de-al zecelea an de existență al ConsILR (Consorțiul de Informatizare pentru Limba Română), M.N.L.R. și Intelligentics Cluj. Participarea la lucrări se va face inclusiv în regim de videoconferință, iar toate lucrările vor fi transmise în direct prin internet.

În ultimii ani, interesul în tehnologiile limbajului natural se manifestă cu pregnanță în mediul industrial/comercial care, preluând rezultatele cercetărilor din domeniul inteligenței artificiale și al lingvisticii, lansează din ce în ce mai multe dintre aplicațiile așteptate de societatea informațională. Dezvoltarea tehnologiilor de prelucrare automată a textelor și a vorbirii are implicații însemnate în perfecționarea motoarelor de căutare pe Internet, a aplicațiilor de recunoaștere și generare a vocii umane (serviciile automate pentru clienți asigurate prin roboți conversaționali), de clasificare automată a documentelor, de traducere automată, în Web-ul semantic etc.

Conferința, organizată sub auspiciile Academiei Române, va aduce în fața participanților o serie de rezultate științifice importante în domeniul prelucrării automate a limbii române, dar totodată își propune să sensibilizeze mass-media asupra necesității parteneriatului dintre cercurile academice și creatorii de resurse lingvistice (edituri, canale TV și radio). Acest parteneriat va putea permite crearea unui Corpus reprezentativ românesc, care să cuprindă texte ale culturii noastre (după modelul British National Corpus, American National Corpus, New York Times Corpus sau Reuters Corpus). Odată cu finalizarea grandiosului proiect al lexicografiei românești reprezentat de Dicționarul Tezaur al Limbii Române și în conformitate cu obiectivele Academiei Române, varianta electronică a acestei monumentale opere a științei și culturii românești devine o necesitate a societății informaționale. Conferința va include o sesiune dedicată proiectului național eDTLR - Dicționarul Tezaur al Limbii Române în format electronic, realizărilor prezente și perspectivelor.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro