Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Modern si clasic

Vineri, 18 Iunie 2010 , ora 19.00
 

Modern și clasic în concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio

- vineri, 18 iunie 2010 -

Vineri, 18 iunie a.c., ora 19:00, va avea loc la Sala Radio concertul de închidere a stagiunii Orchestrei Naționale Radio, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În deschiderea concertului va putea fi audiată o lucrare concertantă de Adrian Enescu, Domino - concert pentru percuție solo (set up de 9 tobe și vibrafon) și orchestră, în care solist va fi Zoli Toth. Violonista Mihaela Martin, pianista Alexandra Costin și violoncelistul Frans Helmerson vor interpreta Concertul în do major pentru vioară, violoncel, pian și orchestră op.56 de Beethoven, iar în finalul programului va fi interpretată Simfonia a II-a în re major, op. 36 de Beethoven.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.

Elevii și studenții au intrarea gratuită.

Zoli Toth a absolvit Academia de Muzică "Gh. Dima" din Cluj, obținând la absolvență în specializarea "Percuție-Solist instrumentist, profesor de muzică" cea mai înaltă distincție (nota zece). În perioada studenției a susținut numeroase recitaluri în țară și în străinătate și a realizat înregistrări speciale pentru radio și tv, ca membru al Ansamblului de Percuție al Academiei de Muzică "Gh. Dima". Premiul II obținut la Concursul Național de percuție solo (București, 1998) a fost urmat de invitații pentru recitaluri, concerte solistice de succes în care tânărul artist a prezentat piese diverse din repertoriul de gen, de la lucrări cunoscute la prime audiții absolute. Și-a fondat propriul ansamblu, prima formație de percuție neconvențională din România, "Hans'n feet Quartet", numele și componența membrilor schimbându-se până în anul 2001, când a luat ființă grupul SISTEM, ce avea să devină într-un timp foarte scurt un ansamblu de referință cu realizări notabile - 10 single-uri nr.1 în topurile românești, 4 discuri dintre care unul premiat cu "Discul de Aur", locul 3 la Eurovision (Kiev) alături de Luminița Anghel, turnee în Singapore, Ungaria, Germania, Italia, Spania, Ucraina, Bulgaria și Suedia.

Mihaela Martin este absolventă a Universității Naționale de Muzică din București la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu și laureata unor premii importante, începând cu Premiul II la Concursul "Ceaikovski" cucerit la 19 ani, și continuând cu premii la competiții prestigioase de la Montreal, Bruxelles, Sion, Indianapolis, care au propulsat-o într-o carieră remarcabilă. A susținut concerte cu renumite orchestre ca BBC Royal Philharmonic, orchestrele simfonice din Montreal, Rotterdam, Göteborg, Mozarteum din Salzburg, Gewandhaus din Leipzig, Orchestra Radio Berlin, Filarmonica din Helsinki, Orchestra Națională Belgiană, Liverpool Philharmonic, Orchestra Simfonică din Copenhaga, sub bagheta unor maeștri ca Neeme Järvi, Charles Dutoit, Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt și alții. A susținut numeroase turnee în China, SUA, Australia și Japonia. CD-ul (integral George Enescu) editat de casa de discuri BIS, realizat de Mihaela Martin și pianistul Roland Pontinen a obținut cotația de 4 stele acordată de Revista "Le Monde de la Musique", fiind considerat excepțional. Împreună cu Alexander Kerr, Nobuko Imai și Frans Helmerson a fondat Cvartetul Michelangelo. Este profesoară de vioară la Academia de Muzică din Köln.

Frans Helmerson, considerat unul dintre cei mai străluciți interpreți ai generației sale, a început studiul violoncelului la Göteborg, ulterior continuându-și pregătirea muzicală la Roma și Londra. Debutul solistic a avut loc în anul 1970, la Stockholm, excelent comentat și urmat de premii la concursurile internaționale de la Geneva, München și Florența. O influență importantă în formarea sa ca muzician a avut-o colaborarea cu Sergiu Celibidache între anii 1968 - 1974, perioadă în care Helmerson a ocupat postul de prim violoncelist la Orchestra Radio Suedeză. Traseele unei cariere internaționale impresionante l-au purtat în Europa, SUA, Asia, Rusia ca solist al orchestrelor Academia Santa Cecilia, Tonhalle (Zürich), London Symphony, Bayerische Rundfunk, Bamberger Symphoniker, Filarmonicile din Rotterdam, St. Petersburg, Cleveland, Boston, Houston etc. sub baghete celebre ca Seiji Ozawa, Colin Davis, Kurt Sanderling, Neeme Jarvi, Evgheni Svetlanov, Pekka Salonen, Herbert Bloomstedt, Sergiu Comissiona, Paavo Berglund, Rafael Frühbeck de Burgos, Dimitri Kitaenko și alții. În paralel cu activitatea concertistică, preocupat de formarea tinerilor interpreți, Frans Helmerson activează ca profesor la Academiile de Muzică din Köln și Kronberg.

Alexandra Costin a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, la clasa cunoscutei profesoare și pianiste Dana Borșan și a beneficiat de numeroase burse care i-au dat posibilitatea să studieze în străinătate, cea mai importantă fiind cea de la Universitatea de Muzică "Mozarteum" din Salzburg. Preocupată permanent de nuanțarea posibilităților tehnico-interpretative, Alexandra Costin a absolvit cursurile de masterat ale Universității Baylor din Texas. În acest an a obținut titlul de Doctor of Musical Arts, Piano Performance al Universității din Boston. În SUA, tânăra pianistă a apărut în recitaluri solo și în concerte camerale, excelent primite de public. Interpretă remarcată pentru talentul, simțul construcției arhitecturale, tușeul elegant și eficient, Alexandra Costin a susținut concerte în țară cu Filarmonicile din Arad, Bacău, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Târgu Mureș, Timișoara, Orchestrele de Cameră și Națională Radio. A concertat, de asemenea, cu Orchestra Simfonică din Maracaibo (Venezuela), Orchestra Simfonică Națională din Taiwan, Gewandhausmusikern - Leipzig, Münchner Bachsolisten (Germania), orchestrele simfonice din Pescara și Grosetto (Italia). În noiembrie 2008 a debutat alături de New England Symphony Orchestra pe scena renumitei Carnegie Hall din New York.

A cântat sub bagheta dirijorilor Ludovic Bacs, Ovidiu Bălan, Gheorghe Costin, I. Ionescu-Galați, Dorin Frandeș, Paul Popescu, Radu Postăvaru, Romeo Râmbu, Iurie Florea, Sinya Ozaki, Orazio Baronello, Franco Piva, Huang Chih Hui, Eduardo Werner Rahn, Marco Moresco, Gerd Schaller, Jin Wang.

foto - Frans Helmerson si Horia Andreescu ( fotografie realizata de Virgil Oprina)

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro