Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Festival de film

Miercuri, 4 August 2010
 

Cea de-a 63-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno și-a deschis porțile miercuri, sub semnul tinereții, odată cu proiecțiile a 20 de filme de debut, cinematografia românească fiind bine reprezentată anul acesta la prestigiosul eveniment elvețian, informează AFP.

Chiara Mastroianni, fiica monștrilor sacri ai cinematografiei Catherine Deneuve și Marcello Mastroianni, va primi, pe 6 august, premiul de excelență, o recompensă acordată în fiecare an unuia sau mai multor actori de renume mondial. Printre câștigătorii din anii anteriori se numără Oleg Menchikov, Susan Sarandon, John Malkovich, Willem Dafoe, Michel Piccoli. În competiția oficială se află 18 lungmetraje care vor concura pentru Leopardul de Aur, principalul premiu al festivalului, care va fi decernat pe 14 august.

Juriul competiției internaționale este format din regizorul din Singapore Eric Khoo (președinte), actrița iraniană Golshifteh Farahani, actorul francez Melvil Poupaud, regizorul elvețian Lionel Baier și regizorul american Joshua Safdie. În competiție vor rula filme precum "L'Homme au bain", de Christophe Honoré (Franța), cu Chiara Mastroianni, "Curling", de Denis Côté (Canada), laureat cu premiul pentru regie la Locarno în 2008, "Bas-fonds" - al treilea lungmetraj al tinerei actrițe și regizoare franceze Isild Le Besco, și "LA Zombie", de Bruce LaBruce (Germania/ SUA/ Franța). "LA Zombie", difuzat în premieră mondială, are toate șansele să facă din nou valuri, după ce, la sfârșitul lunii iulie, a fost eliminat din competiția Festivalului de la Melbourne, de autoritățile australiene. Lungmetrajul "LA Zombie" îl aduce în prim plan pe actorul francez de filme porno Francois Sagat, în rolul unui bărbat convins că este un zombie extraterestru sosit pe Terra pentru a avea relații necrofile și homosexuale.

Editia din 2010 a festivalului, care se dorește a fi un laborator "al limbajelor cinematografice de mâine", și-a redus drastic programul, până la 290 de filme - comparativ cu 390 de filme în 2009. Cu un pronunțat caracter internațional, o puternică prezență românească, filme provenind din Balcani, țările scandinave, America și Asia, Festivalul de la Locarno nu i-a uitat nici pe cineaștii elvețieni, care vor fi prezenți cu peste 60 de pelicule, dintre care două în competiția internațională. La ediția din acest an a Festivalului de Film de la Locarno vor fi prezentate, în competiția de lungmetraje, două debuturi românești: "Morgen", de Marian Crișan, și "Periferic", de Bogdan George Apetri. De asemenea, pelicula "Burta balenei", de Ana Szel și Ana Lungu, a fost inclusă în secțiunea Filmmakers of the Present a festivalului, dedicată debutului în lungmetraj sau celui de-al doilea film al unui autor. Pe de altă parte, filmul "Misiunea directorului de resurse umane", regizat de Eran Riklis și coprodus de compania românească Hai-Hui Entertainment, va fi prezentat în premieră mondială la Locarno. De asemenea, există o prezență românească în secțiunea Leopards of Tomorrow, care este dedicată tinerelor talente. Regizorul Corneliu Porumboiu face parte din juriul acestei secțiuni. Leopards of Tomorrow/ Pardi di domani împlinește, în 2010, 20 de ani. Astfel, organizatorii festivalului au selectat cele mai interesante filme prezentate în această secțiune de-a lungul timpului. Printre aceste filme se numără "Avant le Petit Déjeuner", de Cristi Puiu (Elveția/ România, 1995), și "Valuri", de Adrian Sitaru (2007). Festivalul de Film de la Locarno, fondat în 1946, este unul dintre cele mai vechi și mai importante evenimente de gen din lume, alături de cele de la Cannes și Veneția. De-a lungul anilor, datorită încercării de a descoperi noi talente și tendințe, festivalul a fost o rampă de lansare pentru regizori precum Stanley Kubrick, Milos Forman, Jim Jarmusch, Mike Leigh, Gus Van Sant, Spike Lee și mulți alții. Selecția de filme înglobează în fiecare an principalii autori de azi și de mâine, Locarno urmând să devină, între 4 și 14 august, capitala cinema-ului de autor. În 2009, trofeul Leopardul de Aur a revenit regizoarei și romancierei chineze Xiaolu Guo, pentru filmul său intitulat "She, a Chinese". 

 

foto - www.pardo.ch

AGERPRES, Florin Badescu
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro