Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concerte de muzica bizantina

Vineri, 10 Septembrie 2010
 

Grupul psaltic 'Stavropoleos' va susține, pe 10 și 11 septembrie, o serie de concerte de muzică bizantină în librăriile Cărturești - MȚR, 'Mihai Eminescu' și Humanitas - Kretzulescu, a informat, vineri, printr-un comunicat transmis AGERPRES de Serviciul de presă al Institutului Cultural Român (ICR).

În preambulul recitalurilor va fi prezentat albumul 'Manuscrise bizantine în colecții bucureștene', publicat la Editura ICR, concertele grupului deschizând programul 'Editura ICR în librăriile bucureștene', care va asocia lansarea unor noi apariții editoriale cu evenimente artistice și culturale - concerte, lecții deschise, expoziții. Înființat în anul 1994, grupul psaltic 'Stavropoleos' a susținut concerte în multe orașe din țară și străinătate (Cipru, Polonia, Grecia, Franța, Austria, Germania, Italia, SUA, Japonia) și a participat la festivaluri și congrese de muzică sacră (Czestochowa - 1995; Timișoara - 1998; Bielsko-Biala - 2002; București - 2002; Kiev - 2004; Wroclaw - 2005).

Discografia grupului cuprinde numeroase albume, cântări ale grupului figurând și în două antologii produse de casa de discuri Musica Sancta (Israel) și de Fundația Syndesmos din Paris. Dincolo de concerte și înregistrări, grupul este o prezență vie la strana Mănăstirii Stavropoleos, un loc mult căutat pentru slujbele sale, în care cântarea tradițională bizantină are un rol important. Grupul 'Stavropoleos' este condus de arhidiaconul dr. Gabriel Constantin Oprea, slujitor al Mănăstirii Stavropoleos și lector universitar la Universitatea Națională de Muzică din București. Editat sub înaltul patronaj al președintelui României, cu sprijinul Patriarhiei Române, Bibliotecii Academiei Române, Muzeului Național de Artă al României și Muzeului Național de Istorie a României, albumul bilingv 'Manuscrise bizantine în colecții bucureștene' constituie rezultatul unei investigații interdisciplinare.

Albumul româno-englez 'Manuscrise bizantine în colecții bucureștene/ Byzantine Manuscripts in Bucharest's Collections' este, potrivit criticii de specialitate, o lucrare adresată deopotrivă specialiștilor și mirenilor iubitori de carte frumoasă. Rod al unei cercetări de circa doi ani, întreprinsă de o echipă de cercetători români și italieni - Fabrizio Lollini, Paolo Odorico, Ovidiu Olar, Ileana Stănculescu și Cătălina Velculescu -, lucrarea urmărește, în cele peste 250 de pagini, evidențierea textelor din colecțiile românești puțin cunoscute și greu accesibile. Manuscrisele provin din Biblioteca Academiei, de la Muzeul Național de Artă al României, Patriarhia Română și de la Muzeul Național de Istorie a României. Pe lângă textele semnate de cei cinci cercetători, lucrarea include și fotografii ale manuscriselor, miniaturi, pagini manuscrise, cu alternarea cernelurilor colorate, legături și ferecături de mare frumusețe. Albumul are o prefață semnată de Bogdan Tătaru-Cazaban, actualul ambasador extraordinar și plenipotențiar al României pe lângă Sfântul Scaun, fost consilier de stat în probleme de cultură și culte al Administrației Prezidențiale, care apreciază volumul drept 'o carte construită spre a reflecta specificul receptării culturii bizantine în Țările Române, printr-o investigație comparată și interdisciplinară'.

Daniel Popescu, AGERPRES
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro