Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Dosar de existenta

Duminică, 12 Septembrie 2010 , ora 9.51
 

Dosar de existență este tema unui colocviu internațional, organizat de ICR în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică și Institutul Italian de Cultură 'Vitto Grasso' din București, care se va desfășura, joi, la Institutul Cultural Român (ICR). Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al ICR, în deschiderea colocviului biografia Monseniorului Ghika și dimensiunea spirituală a existenței sale vor fi prezentate de prof. univ. Monica Broșteanu și prof. univ. Francisca Băltăceanu. Invitatul de onoare, prof. pr. Claudio Bratti, profesor la Institutul de Științe Religioase din Mantova și promotor al beatificării lui Clemente Gatti, va schița o paralelă între cele două personalități, iar directorul Institutului Italian de Cultură, prof. univ. dr.h.c Alberto Castaldini, va examina contextul istoric și politic al perioadei în care Vladimir Ghika și-a desfășurat activitatea misionară. Cercetătorul Emanuel Cosmovici va expune fapte necunoscute, dovezi ale colegilor din celulă și ale oamenilor care l-au întâlnit, în alocuțiunea intitulată 'Un spin din coroana Mântuitorului la Jilava', iar

Arhiepiscopul Ioan Robu va vorbi despre martiriul Monseniorului Ghika. Istoricul Neagu Djuvara va evoca scurte episoade personale în care Monseniorul Vladimir Ghika a fost prezent și va face o incursiune în istoria familiei Ghikuleștilor. Răsăritul Ortodox și Apusul Catolic se întâlnesc și își dau mâna sub semnul și binecuvântarea Fecioarei Maria, susține Monseniorul Ghika în câteva dintre scrierile sale, iar la această întâlnire posibilă se va referi dr. Lucia Toader. Accesul publicului va fi liber, a informat ICR.

Prințul, diplomatul, scriitorul, omul de caritate și preotul român Vladimir Ghika (n. 25 decembrie 1873, Constantinopol - d. 16 mai 1954, Jilava, București) este nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul principe al Moldovei, tatăl lui Vladimir Ghika fiind Ioan Grigore Ghika, ministru de Externe al României. Și-a desfășurat activitatea extraordinară în toată lumea, la București, Roma, Paris, Tokyo, Sidney, Buenos Aires. Mai târziu, în glumă, Papa Pius al XI-lea îl va numi 'marele vagabond apostolic', Monseniorul devenind astfel unul din pionierii apostolatului laical. La 3 august 1939 se întoarce în România unde îl surprinde cel de-Al Doilea Război Mondial și refuză să părăsească România pentru a fi alături de săraci și bolnavi, pentru a-i putea ajuta și încuraja, rămânând pentru același motiv în București când vor începe bombardamentele aliate. După venirea la putere a comuniștilor refuză din nou să plece cu trenul regal pentru aceleași motive. Este arestat la 18 noiembrie 1952 sub acuzația de 'înaltă trădare' și întemnițat la Jilava unde este amenințat, bătut până la sânge, torturat. Un an mai târziu are loc procesul, iar în 16 mai 1954 trece la cele veșnice din cauza tratamentului bestial la care a fost supus. La Roma, procesul său de beatificare este în curs de desfășurare.

Daniel Popescu, AGERPRES
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro