Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Deschidere de stagiune

Duminică, 26 Septembrie 2010 , ora 11.00
 

La Teatrul Național București, în Sala 99, duminică 26 septembrie, ora 11.00 -

 

TEATRUL NAȚIONAL PENTRU COPII

DESCHIDE STAGIUNEA cu numărul 10!

 

Scena este locul unde îți poți înfrânge teama, emoțiile și, cine știe, poate îți vei descoperi talentul ascuns. Pe scenă îți poți continua joaca (este mai educativ decât în fața blocului).

La Teatrul Național pentru Copii, cei mici pot descoperi lumea magică a scenei; cu ajutorul reflectoarelor, a măștilor, a costumelor poți deveni Erou din Poveste. Urcând pe scena Teatrului Național pentru Copii, jocul îți este răsplătit cu aplauze.

Acestea erau câteva din motivațiile importante cu zece ani în urmă, când, într-o duminică dimineață, prima ridicare de cortină în Sala Mare a Teatrului Național din București anunța un proiect pentru cei mici.

Teatrul Național pentru Copii își începea călătoria prin lumea Poveștilor. Formula asociativă dintre Teatrul Național București și Fundația Abracadabra s-a dovedit de-a lungul anilor viabilă.

Caracterul interactiv al reprezentațiilor (spectatorii copii, urcând pe scenă, deveneau eroii buni, în timp ce personajele rele erau interpretate numai de actorii inițiatori ai proiectului), împărțirea în episoade a poveștilor propunea așteptarea continuării acțiunii ce "va urma", dar și soluția multimedia folosită (ecran, cameră de filmat, videoproiector) individualizau formula teatrală propusă.

Și astfel, în scurt timp, Teatrul Național pentru Copii a devenit o instituție independent-asociativă recunoscută de întreaga zonă mediatică.

Unii dintre spectatori au crescut odată cu Teatrul, vizionând spectacolele duminicale.


 

În cea de-a zecea stagiune a Teatrului Național pentru Copii vom încerca să refacem traseul poveștilor jucate din 2001 până azi.

Fiecare lună reprezintă câte un an. Temele vor fi reluate, iar copiii-spectatori vor deveni protagoniștii poveștilor lui Mihai Eminescu, Petre Ispirescu și ale Domnului Caragiale. Nu vor lipsi traseele inițiatice ale Jocului de-a Teatrul și ale Jocului de-a Shakespeare.

2.

Întrebarea "Vrei să-ți spun o poveste?" își va găsi răspunsul afirmativ cu ajutorul poveștilor lui Ion Creangă.

Poveștile românilor legate de mitologia populară vor aduce pe scenă Duhurile Bune dar și pe cele Rele. Sărbătorile anotimpurilor, cu toată încărcătura lor de mister, vor întregi cea de-a zecea stagiune a Teatrului Național pentru Copii.

Ca o recunoaștere a acestui demers teatral, Teatrul Național "Lucian Blaga" din Cluj Napoca a inițiat, în aceeași formulă interactivă, proiectul Eroi din Povești, urmând ca în fiecare stagiune să prezinte o poveste pentru cei mici. Și tot sub îndrumarea Magicianului - Marian Râlea - copiii sunt invitați la Teatrul Național din Cluj Napoca să joace în povestea "Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte" de Petre Ispirescu.


Teatrul face parte din cultura națională. Odată ajunși pe scenă și participând la un spectacol teatral, cei mici se vor întoarce mai târziu, când vor crește mari (sau când vor deveni și ei părinți și bunici), cunoscând drumul, la Teatru; și din nou vor fi fascinați de miracolul scenei, pe care-l vor regăsi foarte probabil cu același suflet de copil.


Copii mari și mici, dacă vreți să deveniți eroi din povești, dacă vă place jocul de-a Teatrul, vă invităm duminică de duminică, în Sala 99 a Teatrului Național din București, începând cu ora 11.00, la cea de-a zecea stagiune a Teatrului Național pentru Copii.

Veți crește precum eroii din povești, într-un an cât alții în zece.


Duminică 26 septembrie 2010, la ora 11.00, va bate gongul unei noi stagiuni, cu numărul zece - cifra soarelui aducător de sănătate. Magicianul - Marian Râlea, Buna Poveștilor - Adina Cristescu, Clovnul cel Trist - Gabriel Spahiu și mulți alții vă invită să vă jucați de-a Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro