Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Vernisaj expozitie

Miercuri, 24 Februarie 2010
 
 Luni, 1 martie are loc la Biblioteca Academiei Romane, dezvelirea monumentului "CONRAD HAAS"

Conrad Haas inventator medieval austriac, autor al " Manuscrisului de la Sibiu" datorat sculptorului, lector universitar, dr. Mihai RUSEN, Academia Nationala de Arta, Bucuresti.

Evenimentul se desfasoara sub patronajul domnului prof.-univ. dr. IONEL HAIDUC, Presedintele Academiei Romane, care rosteste si cuvantul introductiv.

Cuvant de salut din partea orasului Bucuresti: domnul prof.-univ. dr. SORIN OPRESCU, Primar General

Cuvant de salut din partea orasului Viena: doamna RENATE BRAUNER, Viceprimar

Expozeu cu privire la rolul jucat de Conrad Haas in istoria stiintei: domnul Ambasador, gen. (r) dr. ing. DORIN PRUNARIU, cosmonaut

Relatare: descoperirea descoperirea „Manuscrisului de la Sibiu VARIA II 374“ in 1961 de catre domnul prof.-univ. dr. dr. ing. Dimitrie Doru Todericiu (1921-2008): avocat CHRISTINA STIHHI

Un anonim scrie o carte despre rachete in anul 1624. Peste 13 ani, venetianul Dell’Acqua ii urmeaza exemplul, iar in 1650, polonezul Kazimierz Semienowicz prezinta rachetele intr-o lumina noua. El descrie rachete cu mai multe trepte, baterii de rachete, rachete combinate. Apare pentru intaia oara – spuneau toate istoriile stiintelor – racheta in trei trepte, fiecare treapta comportand de aceasta data o racheta aparte, cu combustibil, ajutaj si detonator separat. Se prevad cate trei, patru aripioare, dispuse simetric spre “coada” rachetei si – odata cu aceasta se ivesc si aripioarele in forma de Delta. Atat cele trei categorii de rachete, cat si sistemul de zbor, reprezinta solutii tehnice de mare importanta. Insa prioritatea pe plan mondial nu-i apartine lui Semienowicz.

 

Manuscrisul lui Conrad Haas de la Sibiu arata ca atat solutia rachetelor complexe, a rachetei in trepte, cat si aceea a aripioarelor de sustentatie cu cel putin un secol inainte de redactarea lucrarii lui Semienowicz!

 

Ultima parte a Manuscrisului de la Sibiu, catalogat Varia II 374, cuprinde caligrafia lui Conrad Haas, guard de artilerie imperiala in Transilvania, intre anii 1529 si 1569.

Ne aflam la fila 190 din Manuscris. Aici, autorul medieval incepe sa ne dea sfaturi pentru a ajunge sa fabricam “chiar si rachete, care se ridica de la sine in inaltime, sau alearga inainte si inapoi pe pamantul neted”. In continuare, el ne initiaza in secretele construrii rachetelor, “care inainteaza zburand, incat ajung in inaltul cerului”. Aici Manuscrisul descrie rachete realizate in trepte, prin imbinare reciproca. Dar Conrad Haas nu se multumeste sa-si inchipuie si sa-si astearna pe hartie propriile sale teorii. El a si experimentat intr-o maniera foarte ingenioasa! Dovada: schita unui dispozitiv menit sa azvarle departe, in tabara dusmana, un butoi de pulbere, si care este actionat prin patru trepte succesive de aprindere (fila 287). La capatul acestui dispozitiv insa, ne intalnim – in anul 1555! – cu stabilizatori de directie de tip Delta – adica tocmai aceia pe care istoria stiintelor si a tehnicii ii socotea aparuti pentru prima oara in Artis magnae artileriae pars prima a lui Semienowicz, tiparita la Amsterdam in 1650.

 

Conrad Haas se ocupa si cu studiul unor substante inflamabile, cercetate in vederea experimentarii lor ca agent incendiar si propulsiv. Asa se explica observatii anticipative, ca acelea de la fila 243, in care se “studiaza” un amestec “activ” de acetat de etil si amoniac.

O reteta care a preocupat la sfarsitul anilor saizeci cancelariile occidentale, deoarece ea corespundea intr-o anumita masura cu formula combustibilului unei rachete din dotarea NASA.

Prof.univ.dr.ing. Alex Todericiu
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro