Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Centrul pierdut

Marți, 1 Martie 2011 , ora 18.00
 

Editura Art vă invită la o călătorie In căutarea centrului pierdut, împreună cu autoarea volumului, Corina Ciocârlie, și invitații săi: Ion Bogdan Lefter, Paul Cernat și Mircea Martin. Pe urmele lui Musil, Zweig, Gombrowicz, Cioran, Kundera...

Marți, 1 martie, ora 18.00. La Cărturești MȚR. Pe Monetăriei 3

"De la 1918 încoace, fostele provincii ale imperiului austro-ungar navighează curajos împotriva unui curent istoric indicând invariabil Estul în care ele refuză cu încăpățânare să-și găsească noul Centru coagulant."

Alcătuirea imperiului habsburgic din țări care gravitau în jurul Austriei a generat tensiune între centru și periferie, tot mai acută pe măsură ce a slăbit centrul (între sfârșitul secolului XIX și primul război mondial). Curând, ceea ce era problematică literară s-a transformat în realitate biografică, de vreme ce criza interbelică produsă de nazism i-a determinat pe intelectuali să se exileze, părăsind nu numai centrul de multă vreme vid ci și, în alte cazuri, fosta periferie, formată acum din state independente. Mai mult, chiar și după ce Germania nazistă a fost învinsă, exodul a continuat, provocat de alt totalitarism, comunist. Eseul de față analizează ambele aspecte, relația Centru/Margine și exilul. Lui Musil, Broch, Roth, Zweig, Kundera, Gombrowicz, li se alătură scriitori care au părăsit Transilvania sau Bucovina, foste provincii ale imperiului: Slavici, Rebreanu, Cioran, von Rezzori.

Adevărații eroi fondatori ai Mitteleuropei sunt ființe migratoare, în căutarea unor teritorii încă neexplorate, a unei geometrii suficient de flexibile pentru a le permite să-și definească un nou centru de greutate și o nouă rază de acțiune. După dispariția dublei monarhii k und k, supraviețuitorilor nu le rămâne decât să se adapteze lumii noi, fie cu speranța de a grefa valorile spirituale pierdute pe trunchiul statelor naționale născute din cenușa imperiului, fie în căutarea unui alt Centru, numit, de la caz la caz, Paris, Londra, Buenos Aires ori New York.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro