Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

...years after Petrucciani

Miercuri, 9 Martie 2011 , ora 19.00
 

Stagiunea de Jazz continuă cu "...years after Petrucciani"

O coproducție Radio România Cultural - Teatrul ACT

Al doilea eveniment din cadrul Stagiunii de Jazz, "...years after Petrucciani", va loc miercuri, 9 martie 2011, ora 19.00, la Teatrul ACT, cu un program dedicat pianistului și compozitorului francez Michel Petrucciani, de la a cărui dispariție se împlinesc 12 ani. Un muzician remarcabil, atipic ca prezență scenică, recunoscut pentru sensibilitatea și tehnica sa pianistică unică, Michel Petrucciani a reușit să se impună pe scena jazzului atât prin interpretarea standardelor de jazz, cât și prin compozițiile sale proprii, care au îmbogățit repertoriul genului.

Pentru ca omagiul adus lui Michel Petrucciani să fie complet, concertul de la Teatrul Act va cuprinde atât lucrări emblematice pentru concepția artistică a jazzmanului francez - reorchestrate de George Natsis, Cristian Soleanu și Vlad Popescu - cât și piese standard asupra cărora Petrucciani și-a impus viziunea interpretativă.

Vlad Popescu a început colaborarea cu Big Band-ul Radio în 1992, aceasta desfășurandu-se neîntrerupt până astăzi. În 1996, a devenit percuționist secund al Filarmonicii "George Enescu". Primele concerte peste hotare la care a luat parte ca baterist și percutionist au avut loc în 1997, în Italia, Spania și Germania. A evoluat în toate edițiile de până acum (2000 - 2005) ale Festivalului Internațional de Jazz de la București, fie ca sideman al unor notabili muzicieni români și străini - pianistul italian Guido Manusardi în 2002, în 2003 cu grupul trompetistului francez Michel Marre și cu grupul "East Village", în 2004 și 2005 împreună cu Decebal Bădilă și cu virtuozul chitarist brazilian Marcinho Eiras (2005), dar și ca lider de proiect, la ediția 2004.

George Natsis este unul dintre cele mai cunoscute nume în domeniul muzical românesc. Câștigător a peste 20 de premii pentru lucrările compuse, a realizat genericul unor emisiuni de televiziune precum "Ora 1 a venit" (Tele 7abc), "Muzica e viața mea" (TVR1) și pentru transmisiunile Festivalului Internațional "Cerbul de Aur" (TVR1). A compus muzica filmului "Divorț din dragoste" în regia lui A. Blaier. Din 1993, colaborează ca pianist cu Big Band-ul Radio. În calitate de aranjor a colaborat cu Ștefan Hrușcă, Ovidiu Lipan, Gheorghe Zamfir și Florin Piersic. A asigurat orchestrația și direcția muzicală pentru emisiunea "O la la" de la ProTV și pentru spectacolul de music-hall "Micul Paris".

Cristian Soleanu este membru al Big Band-ului Radio încă din 1990, realizând pe lângă această activitate, colaborări pentru muzică de teatru și teatru radiofonic cu Alexandru Tocilescu, Cristian Ioan, George Marcu. De-a lungul timpului, a cântat alături de David Palmer Symphonic Project, Global Unity (Sam Newsome, Carlo de Rosa, Derek Phillips, Lucian Ban), Blutopia (Alex Harding, Bruce Cox, Hill Greene, Lucian Ban) și Badilleiras Jazz Samba do Mar Negro (Decebal Badila, Marcihno Eiras,Vlad Popescu). A colaborat și la coloanele sonore ale unor seriale precum "Ștefan cel Mare" și "Lombarzilor 8", dar și pentru filmul de lung metraj "Legiunea Straină" în regia lui Mircea Danieliuc.

Masterand al Facultății de Jazz Muzică Ușoară din cadrul Universității Naționale de Muzică București, la clasa Pr. Mircea Tiberian, Adrian Mircea Flautistu este câștigător a mai multor premii importante în festivalurile studențești, printre care Premiul cel Mare din cadrul Festivalului Studențesc de Jazz de la Sibiu cu trupa ''Sorin Jazz Trio'' în 2010 și Premiul cel Mare din cadrul Festivalului Internațional Studențesc de Jazz de la Târgu-Mureș cu trupa ''Sorin jazz trio'', în 2009. A concertat în cluburile din România alături de soliști și instrumentiști cum ar fi: Lucian Ban, Garbis Dedeian, Petrică Andrei, Mircea Tiberian și alții.

Stagiunea de Jazz este un proiect organizat de Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Cultural în perioada februarie - iunie 2011. Gândit ca o serie de cinci recitaluri lunare, cu tematica diferită, proiectul își propune să revitalizeze mișcarea de jazz din România, să creeze o scenă pentru studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, care vor exemplifica sonor istoria genului, alături de muzicieni consacrați și de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul - singurul cu o desfășurare amplă din România - va permite unui public fidel să se familiarizeze cu istoria acestui gen și să-i cunoască valorile, promovând totodată și schimburile culturale, prin incinta aleasă, anume Teatrul Act. Recitalurile vor fi înregistrate și difuzate de Radio România Cultural și prezentate de Maria Balabaș.

Programul următoarele recitaluri din Stagiunea de Jazz:

- 13 aprilie - "O scurtă istorie a chitarei"

- 11 mai - "Footprints/Music of Wayne Shorter"

- 8 iunie - "Muzica în România înainte de 1950"

Prețul unui bilet este de 30 lei. Pentru informații: 0723 103 103; info@teatrulact.ro.

Orchestrele și Corurile Radio

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro