Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Festivalul Filmului European

Joi, 5 Mai 2011
 

Începe Festivalul Filmului European - ediția a XV-a

Evenimentul are loc în perioada 5 - 29 mai 2011 în București, Brașov, Iași, Tîrgu-Mureș și Timișoara și este organizat de ICR în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme și Clorofilm, cu sprijinul ambasadelor și institutelor culturale ale statelor europene.

Programul festivalului cuprinde 59 de filme din 28 de țări.

Festivalul începe miercuri, 4 mai, cu un concert The Amsterdams - Unplugged, oferit de Reprezentanța Comisiei Europene, la Grădina Verona a librăriei Cărturești, de la ora 20:00 (intrarea este liberă).

Gala de deschidere din 5 mai prezintă filmul Essential Killing (Polonia, 2010), în regia lui Jerzy Skolimowski, film distins cu Marele Premiu al Juriului la Festivalul de Film de la Veneția, 2010, și cu numeroase alte distincții internaționale. Din distribuția filmului fac parte nume sonore precum Vincent Gallo și Emmanuelle Seigner. Essential Killing va fi precedat de o mică bijuterie irlandeză, Duelul (The Crush), un scurtmetraj nominalizat la Oscar și cu numeroase selecții în festivaluri internaționale. Filmele au fost oferite cu generozitate de Institutul Polonez, respectiv Ambasada Irlandei în România. Evenimentul are loc la Cinema PRO la ora 19:30.

Pe toată durata ediției din București a Festivalului (de astăzi până pe 16 mai), la Institutul Cultural Român va putea fi vizitată Expoziția de fotografie "Mașina timpului", care reunește fotografii de Adi Voicu, realizate în timpul filmărilor la documentarele Victoria și Metrobranding.

Premiera filmului Metrobranding are loc vineri 6 mai, la Cinema Studio, ora 20:00. Documentarul este semnat de Ana Vlad și Adi Voicu și este produs de Mandragora. La premieră vor fi prezenți regizorii și câteva personaje din film, care vor răspunde întrebărilor publicului după proiecție. Filmul, supranumit "o poveste de dragoste între oameni și obiecte" a fost selecționat între cele 5 filme ale anului 2010 în DocAlliance (parteneriat ce reunește efortul comun al celor mai importante cinci festivaluri europene de film documentar - CPH:DOX Copenhaga, DOK Leipzig, IDFF Jihlava, Planete Doc Review Varșovia și Visions du Réel Nyon). Metrobranding spune povestea destinului spectaculos al celor șase branduri - staruri ale epocii de aur: salteaua Relaxa, tenișii de Drăgășani, bicicleta Pegas, motocicleta Mobra, becul de Fieni și mașina de cusut Ileana.

Proiecția premiatului thriller polonez Casa rea (Dom zły), 2009, în regia lui Wojciech Smarzowski, va avea loc pe 7 mai la Cinema Studio, ora 20:00, în prezența regizorului și a producătorului, cu o introducere de Angelo Mitchievici. Seara se va încheia cu o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Pe 7 mai, Cinemateca Eforie găzduiește Ziua Filmului Studențesc. Începând cu ora 15:30, are loc un eveniment în premieră pentru Festivalul Filmului European: o selecție de filme realizate de studenți la Academia de Arte din Chișinău (Coletul, r: Silvia Mîrzenco, Balonul, r: Sergiu Ciorescu și Cool Life, r: Valentina Maior), care vor fi prezentate alături de câteva scurtmetraje ale studenților de la UNATC "I. L. Caragiale" București (Captivi de Crăciun, r: Iulia Rugină, 15 iulie, r: Cristian Iftime și Strung Love, r: Victor Dragomir). Radu Muntean, Ambasadorul onorific al acestei ediții a Festivalului, și Igor Cobileanski, cunoscut publicului român pentru scurtmetrajele sale care radiografiază cu umor realitatea basarabeană, se vor alătura tinerilor regizori cu documentarul Lindenfeld, respectiv scurtmetrajul (Plictis) și Inspirație. Proiecțiile filmelor vor fi urmate de o discuție între regizorii romani și moldoveni, moderată de Sorin Botoșeneanu, decanul Facultății de Film din București.

Pe 8 mai, începând cu ora 15:00, Cinemateca Eforie prezintă un medalion Miloč Forman oferit de Arhiva Națională de Filme. Vor fi proiectate trei dintre filmele sale cele mai cunoscute, realizate în Cehoslovacia, înainte de exilul în Statele Unite - Popa Prostu' (1964), Dragostea unei blonde (1965) și Balul Pompierilor (1967). Seara se va încheia cu cel mai recent film semnat Miloč Forman, O plimbare bine plătită (A Walk Worthwhile), 2010, o comedie după un spectacol muzical celebru, pus în scenă pentru prima dată în 1965, rejucat de nenumărate ori și adaptat pentru televiziune în 1966 chiar de Miloč Forman.

Pe 10 mai, la ora 20:00, la Cinema Studio, va avea loc proiecția filmului Bibliothèque Pascal (Ungaria, 2010), în prezența regizorului Szabolcs Hajdu, a actriței Orsolya Török-Illyés, a producătorilor și a câtorva dintre actorii romani din distribuție. După film, aceștia vor răspunde întrebărilor cinefililor.

Un alt spectacol în prezența regizorului este programat pentru 12 mai, la Cinemateca Eforie, la 19:30, când va avea loc proiecția celui mai recent film al lui Radu Jude - Film pentru prieteni (2010). Regizorul va fi la dispoziția publicului, după film, pentru întrebări și discuții.

Închiderea festivă a ediției din București va avea loc pe 15 mai, la Cinema Studio, la ora 19:30, când va fi decernat și Premiul Publicului. Acesta se acordă filmului care întrunește cele mai multe voturi ale publicului la proiecțiile din București. În cursul aceluiași eveniment vor fi anunțați cei 6 spectatori desemnați prin tragere la sorți, caștigători ai premiilor oferite de sponsorul Premiului, Dell prin System Plus. Spectatorii sunt invitați să-și exprime opțiunea prin vot la cinematograf, după vizionarea fiecărui film, iar premiile vor consta într-un notebook Dell Inspiron 1564, un notebook Dell Inspiron Mini 1011 și patru imprimante. Gala de închidere va oferi publicului bucureștean filmul israelian Ajami (2009), al regizorilor Scandar Copti și Yaron Shani.

Secțiunea "Filme de la distribuitori" este oferită de Clorofilm, care a adăugat în selecția festivalului 7 titluri atractive: câștigătorul premiului Oscar pentru film străin In a Better World (Danemarca, 2010), documentarul Armadillo (Danemarca, 2010), lungmetrajele The House of Branching Love (Finlanda, 2009), R U THERE (Olanda, 2010), On the Path (Bosnia și Herțegovina, 2010), Beyond (Suedia, 2009) și thrillerul Easy Money (Suedia, 2009).

Ambasadorul onorific al Festivalului Filmului European din acest an este regizorul Radu Muntean, realizatorul unuia din cele mai apreciate filme românești ale anului 2010 - Marți după Crăciun, premiat și selecționat în numeroase festivaluri (Cannes, New York, Chicago, Namur, Cinessonne, Leeds, Mar del Plata, Gijon). Tot el a realizat clipul de promovare al festivalului, care poate fi vizionat pe pagina oficială a festivalului, www.festivalulfilmuluieuropean.ro.

Festivalul Filmului European ÎN ȚARĂ

12 mai, Brașov, Centrul Cultural Reduta

La Centrul Cultural Reduta, începând cu ora 18:30, brașovenii sunt invitați la o seară de gală în prezența echipei filmului Metrobranding - o poveste de dragoste între oameni și obiecte (România, 2010), precum și a regizorului scurtmetrajului 15 iulie (România, 2009), care va fi prezentat în deschidere. După proiecții, regizorii vor avea ocazia să răspundă întrebărilor spectatorilor.

19 mai, Iași, Casa de Cultură Mihai Ursachi

Regizorul Radu Jude va fi prezent la seara de gală de la Casa de Cultură Mihai Ursachi, pentru a sta de vorbă cu spectatorii, după proiecția celui mai recent film al său, Film pentru prieteni (2010).

19 mai, Timișoara, Cinema Studio

Ediția din Timișoara se va desfășura la Cinema Studio, iar în gala de deschidere va fi prezentat filmul O plimbare bine plătită (Cehia, 2010), în regia lui lui Miloč Forman.

26 mai, Tîrgu-Mureș, Casa de Cultură Mihai Eminescu

La gala de lansare a ediției de la Tîrgu-Mureș, de la Casa de Cultură Mihai Eminescu, va fi prezentat filmul Aurora în regia lui Cristi Puiu (România, 2009). După proiecție, regizorul Cristi Puiu va fi la dispoziția publicului pentru întrebări și răspunsuri.

Mai multe informatii pe - www.festivalulfilmuluieuropean.ro sau http://www.facebook.com/ffeRomania.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român iar selecția filmelor este realizată cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene. Parteneri: Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România, Arhiva Națională de Filme, cu sprijinul Clorofilm.


Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro