Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Două viori istorice

Vineri, 13 Mai 2011 , ora 21.32
 

Două viori istorice la Sala Radio pe 13 mai -

Stradivarius "Pachoud" și Guarneri "Maria Theresia"

Extraordinarii violoniști Liviu Prunaru și Valentina Svyatlovskaya vor aduce în premieră, simultan, pe scea Sălii Radio, două viori istorice : Stradivarius "Pachoud" din 1694 și Andrea Guarneri "Maria Theresia" din 1676. Membri ai prestigioasei Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam, considerată cea mai valoroasă orchestră europeană a momentului, cei doi violoniști vor putea fi ascultați în premieră la București în Concertul pentru două viori și orchestră de coarde de Sir Malcom Arnold, alături de Orchestra Națională Radio dirijată de Gerd Schaller, vineri, 13 mai 2011, la ora 19.00, la Sala Radio.

De asemenea, în deschiderea serii veți avea surpriza să îl auziți pe Valentin Gheorghiu în calitate de organist cu o compoziție proprie, Coral și fugă în stil clasic pentru orchestră și orgă.

Există creatori care au afinități atât de profunde cu spiritualitatea poporului lor, încât pentru conștiința întregii omeniri ei o reprezintă plenar și indubitabil. Un astfel de simbol este Antonin Dvoűák pentru sufletul poporului ceh. Prin Dvoűák, cultura muzicală a țării sale se impune în marele romantism la cele mai înalte cote. Simfonia a VIII-a de Antonin Dvoűák va încheia concertul Orchestrei Naționale Radio sub bagheta lui Gerd Schaller.

Născut la Craiova, Liviu Prunaru a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu prof. Oprișan. Printre mentorii săi s-au numărat ulterior profesorii Mailat, Adriana Carpen și Cornelia Bronzetti. În perioada de început tânărul violonist a câștigat șapte competiții naționale și premiul I la Concursul Internațional "Kocian", Cehoslovacia. Ulterior, din 1990, la invitația violonistului Alberto Lysy, profesor la renumita Academie "Menuhin" din Gstaad, a avut șansa de a-și continua studiile beneficiind de îndrumarea lui Lysy și a unor maeștri ca Lordul Yehudi Menuhin, Igor Oistrakh, Ruggiero Ricci, Pierre Amoyal și alții. Preocupat în permanență de perfecționarea profesională a studiat în continuare cu Dorothy DeLay la Juilliard School din New York, participând activ la cursurile de măiestrie susținute de Itzakh Perlman.

Născută în Rusia, la Sankt Petersburg, Valentina Svyatlovskaya a început studiul viorii la vârsta de 5 ani, ulterior a fost admisă la Liceul de Muzică al Conservatorului din St. Petersburg, clasa profesorului Lev Ivașenko, printre mentorii săi numărându-se, de asemenea, Mihail Gantwarg și Alexander Stang. A fost singura interpretă de muzică clasică aleasă să facă parte din Fundația "Little Dreams", patronată de faimosul cântăreț Phil Collins. Din anul 2007, este membră a renumitei "Royal Concertgebouw Orchestra" din Amsterdam.

Ilustră personalitate a artei interpretative românești, compozitor, Valentin Gheorghiu este un nume de rezonanță internațională, inclus în categoria marilor muzicieni ai contemporaneității. Astfel, în "Les Nouvelles littéraires" cunoscutul critic Marc Pincherle nota: "pun pe același plan talentul prodigios al lui Sviatoslav Richter și pe acela al pianistului român Valentin Gheorghiu." Fiecare apariție a sa în concert sau recital este un eveniment muzical cucerind ascultătorii prin noblețe, eleganță și rafinament. Pentru meritele sale deosebita a fost distins cu titlurile de Doctor "Honoris Causa" al Universității Naționale de Muzică București și al Universității de arte "George Enescu" din Iași.

Născut la Bamberg în 1965, Gerd Schaller a absolvit cu cea mai înaltă distincție cursurile Școlii Superioare de Muzică din Würzburg parcurgând ulterior traseul clasic pentru a deveni prim-dirijor la Würzburg, Hanovra, Braunschweig și director artistic la Magdeburg. Recent Schaller a realizat un proiect care i-a adus unul dintre cele mai importante premii germane din domeniul muzicii clasice - Premiul ECHO Klassik /2010 - acordat celei mai bune înregistrări din categoria "opera secolului 19". Este vorba despre prima audiție absolută a operei Merlin de Karl Goldmark în formă concertantă și înregistrată pe CD la pupitrul propriei sale formații - Orchestra Festivalului "Ebracher Musiksommer" .

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 - 64) și prin rețeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.

Orchestrele și Corurile Radio

foto - Virgil Oprina

- Cum sunt viorile lui Liviu Prunaru?

- Am trecut prin mai multe etape, destul de pline de peripetii, pâna am ajuns in perioada de pregatire pentru concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles. In iarna 92-93, o anumita doamna Müller care avea mare influenta la Berna, fiind mare melomana, s-a gândit sa-mi cumpere o vioara ca sa pot face fata acestui concurs, pentru ca stia ca era cel mai mare concurs din lume. Ea a zis ca nu pot sa ma duc acolo cu orice vioara si mi-a cumparat un Andrea Guarneri, vioara care ii apartinuse lui Jan Kubelic, asadar o vioara cu renume. Am fost in al noulea cer. Pe vioara aceea am cântat 16 ani, asadar majoritatea inregistrarilor, concertelor, concursurilor mele de pâna acum au fost facute cu vioara Andrea Guarneri. Dupa concurs, am avut foarte multe concerte in Belgia si in toata lumea, ramânând fidel acestei viori vreme de 16 ani. In momentul când am fost chemat la Amsterdam, le-am spus ca va trebui sa las aceasta vioara in Elvetia si mi-au oferit prompt doua variante: un Guadagnini si un Joseph Guarneri. Recunosc ca a fost un motiv in plus sa accept venirea in orchestra. Cum am ajuns acolo, m-am dus repede la viori. Am incercat putin pe Guadagnini, dar nu a mers. In momentul in care am pus mâna pe Joseph Guarneri, m-am indragostit de aceasta vioara. Si acum aceasta este vioara mea. Mi-au dat-o si am tinut-o pâna de curând. Aici, toata lumea are viori superbe si asta conteaza foarte mult. Atunci, orchestra s-a gândit ca trebuie sa-mi cumpere o vioara. Eu eram deja foarte fericit cu Joseph Guarneri al meu, dar ei au hotarât sa deblocheze o anumita suma si, timp de un an, am cântat la fiecare concert pe o alta vioara: ba un Bergonzi, ba un Guadagnini, ba un Stradivarius… Toate aceste viori erau aduse spre a le incerca si alege una din ele. Timp de un an mi-au trecut zeci de viori prin mâna. Oricum, ei aveau o idee clara, voiau un Stradivarius in orchestra. In sala stateau reprezentanti ai orchestrei si sponsori si ascultau cum suna vioara in mâna mea in concert. ( reporter- Oltea Serban Parau)

extras din Ziarul de duminica


Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro