Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Lansare de carte

Joi, 19 Mai 2011 , ora 18.30
 

Editura Oscar Print și Cercul Militar Național au onoarea de a vă invita la lansarea cărții lui Adrian Majuru, Șapte variatiuni pentru flautul fermecat.

Prezintă:

Georgeta Dimisianu - redactor șef al revistei Istorie și Civilizație

Adrian Naidin - compozitor și violoncelist

evenimentul va avea loc în Salonul de protoocol al Palatului Cercului Militar Național , în ziua de joi, 19 mai 2011, orele 18.30, intrarea din strada Constantin Mille nr.2

Despre carte:

În acest oraș sunt asemenea unei vechi clădiri ruinate, cu miezul prăbușit, hrănind câte un oțetar singuratic din zeama cărămizilor și praful zidăriei pulverizate de ploi și vremuri. Un suflet vegetal, vertical și neașteptat într-o lume obișnuită să agreseze frumosul.

Aș vrea să scriu despre vremuri când ar fi putut să fie altfel, despre destine meteorice, mizere și fragile, geniale, marginalizate, aruncate în groapa comună a întârziaților prin viață. Dacă ai întârziat în propria ta viață întinzi mâna ca un orb pe străzile înțesate de mulțime, cautând un peisaj pe care percepțiile tale îl decupează dintr-un cândva.

Orașul ăsta, simt eu adeseori, este plin de vieți neconsumate la timp. Destine lăsate de izbeliște pentru că trupurile lor au fugit neasumându-și povara până la capăt. Au fugit de cum au dat de greu.

În orașul ăsta mai sunt răzvrătiri de trunchiuri fragede cu rădăcini încăpățânate ce se prind de ziduri sparte, devenind acoperișuri ce stau să crească în locul celor prăbușite. Tot așa și sufletul ocrotește ceea ce peisajul uman nu digeră.

Am multe întrebări rămase fără răspuns pentru acești 40 de ani de viață. Sunt întrebările copilăriei pe care adolescența le-a îngreunat cu alte neîmpliniri lăsate anilor din urmă povară spre deslușire. Numai că limpezirea sufletului meu nu pare să țină de prezentul insipid al acestei lumi. Ce fel de cuvinte să folosesc pentru a povesti despre această lume? Și dacă le găsesc, oare tot acest adevăr care mă macină, odată rostit, va ajuta pe careva? Vor fi de folos cuvintele unui însingurat proptit în mijlocul vieții și zecile de întrebări fără de răspuns? Vă invit să visați în acest oraș. Să porniți de la întâmplări vechi, aproape reale legate de case, oameni. Asta dacă vă este uneori greu să trăiți în prezentul acestui oraș. Asta încerc și eu… Mereu alături de alt destin, apropiat cu al meu, dintr-un alt trecut, rătăcit și el, atomizat de plictis și ratare.

Undeva pe străzile acestui oraș-copil, mare și naiv, prea încrezător cu toți aceia care-i mărșăluiesc prin vintre, am văzut cele dintâi umbre de poveste. Acolo, mai ales noaptea, prin zidurile caselor împodobite de îndrăzneala și credința oțetarilor, încă mai foșnesc vieți venite din trecut.

Citește mai departe una dintre variațiuni:

Cea care așteaptă…

1815

În ziua aceea, zorii s-au apropiat neașteptat de repede, văzduhul absorbind vălul de care pământul s-a lăsat despuiat, de somn și de dorințe. De la înălțimea privirii sale, generalul urmărea cum armatele sale se topeau în brațele altora. Și-a amintit apoi, în acest final de lume și de suflet, de muzicianul acela ciudat, cu fruntea înaltă și privirea atât de pătrunzătoare. Când l-au văzut, generalii au început să râdă de părul lui neglijent, strâns vâlvoi, adunat parcă în vârful capului. Numai Bernadotte a dus degetul la buze cerând tăcere. Doar acest ofițer banal în felul lui a avut gestul de a-l opri pentru a înțelege mesajul. Atunci a intrat în balconul operei, în orașul care tocmai capitulase și a păstrat tăcerea. A păstrat-o așa cum numai un «imperial» știa să o facă, atunci când trebuia să asculte. Și a ascultat. Muzica lui îl chema și acum pentru a-i împlini destinul. Destinul îi era împlinit încă de atunci, cu ani în urmă. Când întreaga Prusie a îngenuncheat în fața sa iar Berlinul a devenit noua floare pe care se pregătea să o prindă la reverul tunicii. Atunci a fost invitat să asculte un concert care îi era dedicat, chiar lui, de către muzicianul acela…

Acolo era cuprins un adevăr pe care nu a îndrăznit să-l privească deschis. Nu voia să-l cunoască în clipa aceea. A vrut să-și păstreze gloria în buzunarul tunicii. Să se uite la ea din când în când iar uneori să o arate și altora. Zadarnic însă. Pasajul acela ar fi trebuit să-l zguduie, să-l îngenuncheze pe el, gloriosul de atunci. Pianul acela care tresărea ferm și muribund pe glasul viorilor și al violelor care-l chemau, îl preveneau, îl dojeneau, și l-au arătat neputincios în fața chemărilor sale, care-i arătau limitele dincolo de care…

… dar le-a ignorat cu bună știință. Atunci, ca printr-un hublou, și-a zărit armata de acum decimată de nehotărârile sale. S-a trezit dintr-o dată într-atât de singur încât, iată-l, pe el, acest colos, cum își coboară privirea de la zenit către sine și privește în interiorul său pentru cea dintâia oară. Și descoperă acolo ceea ce nu bănuia că ar putea să existe în sufletul său. O mare întinsă și într-atât de liniștită încât își visa valurile iar pe țărmurile ei se afla chiar el îmbrățișând-o. Și ea îi zâmbea într-un oarecare fel cum nu mai văzuse până atunci. Și, privind toate acestea, l-a cuprins disperarea pentru că se afla într-un prea târziu ca să-i mai treacă pragul, să pătrundă în muzica ei.

Sau poate încă nu era într-atât de târziu. Peste două săptămâni de retrageri silite, pe când trupele sale abia mai rezistau pe străzile Parisului sau prin împrejurimile acestuia, în reședința de-acum tăcută și însingurată de la Fontainebleu, a strâns în grabă, - cu siguranță a fost poate cea din urmă poruncă imperială care i-a fost ascultată - câțiva instrumentiști, care au cântat muzica aceea care-l descătușase.

Așa l-au găsit urmăritorii. Stând pe un scaun și privind pierdut pe clapele pianului și pe corzile viorilor. Câteva lumânări aruncau palide lumini printre partiturile deschise la pasajul acela pe care-l asculta necontenit. Nu se mai zărea nimic la capătul lui. Se sfârșise. Muzicianul întâlnit la Berlin a intuit atât de bine și l-a prevenit chiar. L-a prevenit când încă putea schimba forța lucrurilor. «De ce Josephine? Ce i-a trebuit un imperiu când acesta se afla deja înlăuntrul său? Să legitimeze ce»? «O dezamăgire» - își răspunse. Josephine a fost prețul pentru aceea care poate îl așteaptă și acum pe undeva. Și nu va mai putea să-i mângâie chipul rămas în așteptarea lui. Și s-a simțit dintr-o dată teribil de stânjenit. Ce l-a putut orbi atât de mult? De-acum nu mai putea porni în căutarea ei. Era prizonierul banalului pe care a crezut că îl va schimba din temelii. Făcuse, fără să o știe pe de-a'ntregul, o alegere. Previzibilă și tocmai de aceea, uimitor de banală.

Două sute de ani mai târziu

Se simțea de parcă doi bărbați s-au întâlnit în sufletul lui, după foarte mulți ani, la colțul unor străzi pustii. Se apropiau tare mirați unul de altul. Mai întâi au plonjat într-un deja vue simțind că locurile le erau comune, obișnuite, iar chipul pe care-l priveau fiecare dintre ei, apropiindu-se, le părea într-atât de familiar amândorura, încât tăinuita depărtare din priviri s-a risipit în văzul clipei. Apoi, pe măsură ce se apropiau, pașii li s-au oprit preț de câteva clipe și s-au privit, fiecare cu depărtarea cu care venise. Depărtarea bărbatului care se apropia din stânga sufletului său era întotdeauna în căutarea visului care-l hăituia prin toate amintirile posibile. Era întotdeauna nemulțumit de sine și se simțea lovit de neputință. Această neașteptată întâlnire, a unei imagini dintr-un trecut uitat, i-a dat speranțe. În acest timp, depărtarea bărbatului care se apropia din dreapta era neobișnuit de tăinuită. Reușise să o păstreze doar pentru el și nimeni nu putea bănui că își împlinise visul. Trăia cu el pretutindeni, într-o deplină seninătate cu viața trăită.

În cele din urmă, cele două depărtări într-atât de diferite s-au apropiat și s-au îmbrățișat în sufletul lui. «Treizeci de ani»? - a fost prima întrebare rostită de buzele lor, îndată ce s-au privit cu luare aminte. «Treizeci și nouă», le-a răspuns el. Dar răspunsul lui nu a fost luat în seamă. De fapt răspunsurile lui nu ajungeau niciodată acolo unde ar fi dorit să le vadă sângerând. Avea treizeci și nouă de ani și trăia adesea cu sentimentul unei stranii defazări sufletești. Își simțea sufletul rupt în două depărtări și își închipuia că, la un moment dat, se vor întâlni pe neașteptate într-o poveste. Și s-au întâlnit într-adevăr amândouă și iată-le sosite în odaia lui pentru a face o alegere.

Pe care dintre ele o va îmbrățișa în cele din urmă și ce fel de bărbat va deveni? Și-a acoperit privirea cu mâinile și s-a rugat îndelung tăcerii din jurul său pentru a-i vorbi într-un fel de care nu-și amintește. Căci în visul trăit, în noaptea ce a urmat tăcerii, a simțit că își pierduse vederea ochiului drept. Apoi a avut senzația că se află în spatele ochiului pierdut, unde era beznă, iar ochiul acela, a devenit sau era asemenea unei oglinzi transparente, rotunde, prin care putea vedea desfășurându-se un exterior neclar. Printre forme și culori, de acolo, îi zâmbi cineva într-un oarecare fel cum nu mai văzuse până atunci. Asta în timp ce cu ochiul stâng vedea lumea obișnuită, banală, în care crezuse și de care își legase toate speranțele de viitor. S-a trezit sfârtecat într-acest adevăr inversat. De fapt lumea arată altfel, și se află într-atât de aproape încât o poate atinge cu mâna. Dar, cum ar putea să-i deschidă porțile? L-ar putea primi tocmai pe el, această lume pe care a purtat-o cu sine dar a ignorat-o? Îl va putea ierta, îl va mai primi acum, după treizeci și nouă de ani de renunțări comode ale unui exil voluntar în penitenciarul obișnuitului și banalului?

Și-a amintit de lucruri trecute: caietele cu poezii, muzica pe care o devora în ceasuri de noapte. Zâmbetul acela atât de senin trebuia să fi rămas ascuns printre toate acele lucruri de demult, pe care le-a închis prin cufere, dulapuri, sertare sufletești. Acum trebuie să fi ajuns și el, zâmbetul acela, pe chipul unei femei, probabil plictisită sau dezamăgită în așteptarea alegerii lui. Ea, cu luciditatea întinsă pe chip, probabil că mai stătea la poarta penitenciarului unde intrase el și promițându-i că îi va pândi întoarcerea. Numai că timpul curge într-un alt fel dincolo de porțile unde a pătruns el. Este mai leneș față de obsesiile lucidității de dincolo. Și astfel ea a consumat mai multe suflete față de timpul în care el fugise. Cum o va găsi întoarcerea lui?

Și-a dus mâna la frunte. Discul de vinil s-a oprit de ceva vreme iar prin fereastra deschisă au apărut razele timide ale unei dimineți însorite. S-a ridicat și a privit în drum. În fața sa, ca din întâmplare, ea s-a oprit scotocindu-și geanta, într-atât de preocupată, încât și-au întâlnit privirile aproape fără să se vadă. Dar el de-acum o descoperise. Piciorul drept era ușor ridicat pentru a sprijini geanta grea, de care atârnau tot felul de nimicuri gata să cadă pe caldarâm. Se oprise și ea descoperindu-i privirea care nu mai contenea să plece. «De ce mă privești așa?» l-a întrebat mirată. «Așa simt» - a răspuns el. Chipul ei se însenină dar se ascunse în palme, în timp ce printre degete-i scăpă răspunsul: «mă stânjenești!»

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro