Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Lansare de carte

Luni, 30 Mai 2011 , ora 18.00
 

"Marusia", teatru de Liviu Lucaci

"Marusia", primul volum de teatru al lui Liviu Lucaci, apărut la Editura Palimpsest din București, va fi lansat luni, 30 mai 2011, la ora 18,00, Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din București, Sala "Ion Cojar", în cadrul Galei Absolvenților UNATC și duminică 5 iunie, la ora 14,00, la Facultatea de Filosofie din București, în cadrul evenimentului "Gustul pentru filosofie". Cartea va mai fi prezentată și la Festivalul Comediei Românești - festCO.

Majoritatea pieselor cuprinse în acest prim volum tratează teme de actualitate sau induc o anumită stare care reflectă preocupări contemporane, o anumită psihologie specifică lumii de azi. Unele dintre ele pornesc, ca și proza autorului, de la experiențe personale, având, într-o măsură, caracter autobiografic. "Cinci rendez-vous-uri mortale", o piesă alcătuită secvențial, din cinci ipostaze diferite care se reunesc într-un ansamblu unitar, au fost montate la Clubul Țăranului din cadrul Muzeului Țăranului Român din București (2010). Pe lângă acestea, apar încă cinci piese, scrise în registre diferite, de la dramă la farsă sau fantasmă teatrală, patru dintre ele cu două personaje: "Marusia", "50", "Pasiunea ca foc de armă", "Imaculata Concepțiune", "Frați de cruce".

"Ideea de a scrie pentru teatru e mai veche, dar n-am îndrăznit - mărturisește Liviu Lucaci într-un interviu. Câțiva ani la rând am scris proză. Și sper ca într-un an să public și primul meu roman. Cred că a scrie texte pentru teatru e o necesitate. De-a lungul anilor ăstora, să zicem în ultimii zece, de când se joacă foarte mult teatru «contemporan», am simțit nevoia să găsesc texte românești scrise astăzi. Există mult text românesc de teatru. Numai că, din păcate, majoritatea nu se pot juca. Nu sunt scrise pentru scenă. De obicei nu au personaje conturate, nu au conflict și nu vorbesc pe limba celor care ar putea să le vadă."

"Când am văzut în 2006 pe rafturile unei librării cartea de proză «Povestiri despre celălalt» de Liviu Lucaci nu am stat o clipă pe gânduri și am cumpărat-o imediat. Am procedat astfel din curiozitate, căci aparținea unui actor tânăr care mă încântase de multe ori cu prestațiile sale scenice, și nu fiindcă aș fi bănuit că voi avea revelația să descopăr un scriitor autentic. Lectura însă m-a surprins și acaparat de la primele pagini. Fiecare povestire era scrisă cu eleganță, fără strindențe și prețiozități stilistice, nuanțat, dar mai ales cu o naturalețe dezarmantă și cu un simț al detaliilor surprinzător. Totuși, în ciuda evidenței, adică a faptului că mă aflam în fața unui talent literar cert, nu am anticipat, deși profesia autorului m-ar fi îndreptățit, că într-o bună zi ar putea să scrie și teatru. Dar și fără anticiparea mea miracolul s-a întâmplat. Calitățile dovedite de Liviu Lucaci în proză se întâlnesc astăzi și într-o volum cu șase texte dramatice. Am în vedere un singur exemplu. «Marusia», piesa care dă și titlul cărții, este un veritabil poem dialogat despre trecerea de la copilărie la adolescență. O metaforă a purității și candorii în care teatralitatea vine din interior încărcată de mister și inefabil. Personajele, la rândul lor, sunt sigur creionate, iar acumulările conflictuale ingenios integrate contextului tensional al intrigii. Totul pe un fond de sensibilitate poetică de natură să asigure acțiunii o anume stranietate. Nici celelalte piese, indiferent de subiectul lor, nu diferă ca structură și ca modalitate de scriitură. Spirit neliniștit, riguros, exigent cu sine, fără să fie obsedat excesiv de picanterii verbale și gesticulații șocante, Liviu Lucaci se impune în generația de tineri dramaturgi apărută în ultimii ani ca un nume de primă importanță." (Ion Cocora).

Absolvent al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București, secția Actorie (clasa profesor Ion Cojar), în 1994, Liviu Lucaci este actor al Teatrului Național din București și conferențiar la catedra de Arta actorului (UNATC). În anul 2000 a beneficiat de o bursă I. T. I. pentru studiul teatrului tradițional japonez iar în 2002 a participat la întâlnirea internațională a școlilor de teatru pe tema teatrului tradițional japonez. În 2005 și-a luat doctoratul în teatru cu teza "Actorul ca jucător", coordonator: prof. univ. dr. Adriana Popovici. A participat de-a lungul anilor la festivaluri de teatru în țară și în străinătate, a susținut workshop-uri și seminarii internaționale, conferințe interdisciplinare.

Printre rolurile interpretate pe scena Teatrului Național din București: Oswald - "Strigoii" de Henrik Ibsen, regia Nicolae Scarlat (1996), Trissotin - "Femeile savante" de Molière, regia Lucian Giurchescu (1998), Baronul - "Țăranul baron" de Ludvig Holberg, regia Lucian Giurchescu (2000), Mario - "Jocul dragostei și al întâmplării" de Marivaux, regia Felix Alexa (2001), Demetrius - "Visul unei nopți de vară" de William Shakespeare, regia Felix Alexa (2003), Luca Arbore - "Apus de soare" de Barbu Ștefănescu Delavrancea, regia Dan Pița (2004), Reginald di Piperno - "Patimile Sfantului Tommaso d'Aquino" după Alex Mihai Stoenescu, regia Grigore Gonța (2005), Michael - "Dansând pentru zeul păgân" de Brian Friel, regia Lynne Parker (2006), Gelu Ruscanu - "Jocul ielelor" de Camil Petrescu, regia Claudiu Goga (2007), Ducele de Lorena - "Eduard al III-lea" de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (2008), Richard Darcy - "Tectonica sentimentelor" de Eric-Emmanuel Schmitt, regia Nicolae Scarlat (2009).
La Teatrul Act: Neizbut - "O zi de vară" de Slawomir Mrożek, regia Alice Barb (2000), Bob - "Chelnerul mut" de Harold Pinter, regia Puiu Șerban (2001). Teatrul "George Ciprian" din Buzău: Cléant - "Doctor fără voie" de Molière, regia Emil Mandric (2002).
A regizat spectacole în cadrul UNATC: "Platonov" de A. P. Cehov (Premiul pentru cel mai bun spectacol, Gala Absolvenților UNATC, 2008), "A douăsprezecea noapte" de W. Shakespeare (2008), "Trilogia atrizilor" ("Agamemnon" de Eschil, 2009). În octombrie 2008 a participat la Festivalul Internațional de Teatru Experimental de la Cairo cu spectacolul "EXPrévert" după texte de Jacques Prévert. A montat la Teatrul de Comedie din București "Domnișoara Iulia" de August Strindberg (premiera în septembrie 2009) și "Cinci rendez-vous-uri mortale" la Clubul Țăranului (premiera, iunie 2010).
În 2006 i-a apărut la Editura Curtea Veche din București volumul "Povestiri despre celălalt".


Costin Tuchilă
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro