Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Proiectul studiOpera

Duminică, 19 Iunie 2011
 

Peste 30 de specialiști ai ONB au devenit formatori,

la finalul celei de-a doua etape a proiectului studiOpera

Opera Națională București, prin Studioul Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess" (SEOB), în parteneriat cu Accademia Teatro alla Scala și SVASTA ICG România, implementează proiectul studiOpera - "Formare profesională specifică în cadrul Studioului Experimental de Operă și Balet pentru meserii de scenă și abilități de management cultural în domeniul artelor spectacolului". Durata de desfășurare a proiectului este de 3 ani (1 noiembrie 2009 - 1 noiembrie 2012).

Etapa a doua a proiectului, care a avut loc în perioada iulie 2010 - iunie 2011, a ajuns la final. De-a lungul acestei etape a fost elaborat și s-a derulat un amplu program de perfecționare și de "formare de formatori": profesioniștii ONB care vor preda cursuri de specialitate în cea de-a treia și ultima etapă a proiectului au urmat o serie de cursuri menite să le completeze aptitudinile practice și cunoștințele teoretice.

"Formarea de formatori" a fost realizată cu sprijinul specialiștilor din Italia, profesori ai Academiei Teatrului La Scala și profesioniști ai Teatrului Scala sau angajați ai altor instituții de prestigiu din Italia (cum ar fi Piccolo Teatro din Milano, Festivalul Internațional de Film de la Roma, Festivalul Pergolesi Spontini din Jesi), precum și a câtorva profesori din România. O mare parte din cursuri s-au desfășurat la București, altele au presupus însă deplasarea cursanților la Milano, mai ales în situațiile în care specializarea a însemnat dobândirea de abilități practice prin urmărirea profesioniștilor italieni la locul de lucru (în ateliere, în sălile de repetiții, la pregătirea unui spectacol pe scenă etc.).

Peste 30 de profesioniști din cadrul ONB, grupați în mai multe categorii în funcție de specializare, au urmat cursurile de formator:


- Soliști vocali și maeștri corepetitori, care vor deveni formatori Maeștri Studii de Canto pentru Cursuri de Cântăreț, conform stardardului ocupațional;
- Formatori Maeștri de balet pentru cursuri de Dansator;
- Formatori Tehnicieni pentru cursuri de tehnicieni de scenă și de atelier (Croitorie, Maestru Lumini, Perucherie - Machiaj);
- Formatori pentru Management Cultural în artele spectacolului.

Cursurile care s-au derulat între februarie și iunie 2011 au fost grupate în 45 de module, concepute pentru a acoperi toate aspectele importante ale meseriilor respective. Cursurile au presupus atât o expunere teoretică din partea profesorilor, cât și prezentări interactive, materiale explicative adiționale, planșe, extrase video sau demonstrații la locul de lucru. Pentru fiecare parcurs, pe lângă materiile legate de propria specializare profesională care permit îmbunătățirea competențelor specifice (de ex. tehnica vocal interpretativă pentru soliști și pianiști), au fost adăugate materii care au permis obținerea competențelor în domeniul didactic (de ex. managementul grupelor de formare).

Printre cursurile susținute se pot enumera: Dramaturgie muzicală, Tehnică de interpretare vocală, Repertoriu italian de operă, Tehnici de dans, Istoria baletului și a muzicii, Coreografie, Iluminotehnică, Istoria costumului, Procesul de confecționare al unui costum de teatru, Tehnici de machiaj, Machiajul de spectacol, Istoria coafurii, Principii de programare artistică, Comunicarea în mediul cultural și artistic, Managementul proiectului cultural, Politici culturale ș.a.

La finalul acestor luni de pregătire, viitorii formatori au urmat și un curs pedagogic pentru a obține certificatul de absolvire eliberat de CNFPA (Consiliul Național de Formare Profesională a Adulților), care conferă cursanților dreptul de a preda în cadrul ultimei etape a proiectului. Angajații ONB care au urmat aceste cursuri de specializare, alături de un număr de formatori italieni, vor deveni așadar formatori pentru colegii lor din Opera Națională București.

Finalul proiectului va însemna crearea unei structuri specializate în cadrul Operei Naționale București, un Studio (studiOpera) similar Academiei Teatrului La Scala, ce va fi un furnizor autorizat de training pentru domeniile specifice artelor spectacolului: artistic, tehnic și management cultural. Beneficiari ai acestei noi structuri specializate vor fi, alături de angajați ai Operei Naționale București, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior din domeniul artelor spectacolului, precum și alte persoane interesate din țară și din străinătate, care doresc să lucreze în acest domeniu.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro