Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Ierburi de leac

Vineri, 1 Iulie 2011
 

Ierburi de leac

O mare timidǎ, fremǎtǎtoare și dexteră, s-a cuibărit sub scutul frumosului găsit în risipa naturii. Începând prin a-și transfigura umila cǎmǎruțǎ prin alcătuiri obiectual-vegetale, Mariana Gheorghiu-Bădeni a scǎpat relativ târziu din asperitǎțile vieții pentru a rodi în cǎminul artei.

Persoana bǎlaie a artistei, cu cap de spiriduș al fâneții, îmbrǎcatǎ în cǎmeșoi brodat, ar fi trebuit să se întâlnească la timp cu Irina Nicolau, moașa spiritului năstrușnic de la Muzeul Țăranului Român. Le despărțeau, ca vârstă, doar un an și o primăvară. Iar din 3 iulie numărăm, din păcate, nouă veri de la denumirea excelentei săli de expoziție "Irina Nicolau", în memoria celei care s-ar fi bucurat acum de etalarea "Ierburilor de leac" dinspre Bădenii Cotnarilor. Amintirile din grǎdinǎ (pernuțe cu plante uscate, prinse în plasǎ de ciorap și brodate apoi somptuos) sau Cǎdelnițele din colaci de fân l-ar fi narcotizat și pe scriitorul Franței profunde, Jean Giono.

Mariana Gheorghiu este un nume prea administrativ pentru a rememora o insolitǎ ploaie de covrigei aurii sau o cuverturǎ matlasatǎ cu flori uscate. "Petala", "Otava", "Cununa" i- ar putea fi "numele de scenǎ" în arta noastrǎ decorativǎ, unde a atras atenția cu delicate ansambluri de miniaturi textile. Potirele din 1994 (careuri perietale din stratificări de ațe tighelite, prezente și acum în selecția de la MȚR) au fost ligatura dintre producția anterioară de vestimentație și deschiderea spre broderie-obiect crescând spre instalaționism în arta fibrei. Laborioasǎ pânǎ la uitare de sine în fața materiilor naturale - gǎsite la îndemânǎ - Mariana Gheorghiu a înfruntat lipsa de mijloace, de atelier, de materii prime scumpe ale artei. După un premiu internațional pentru broderie în 1999, expoziția amplǎ din 2006 (de la Muzeul de Artǎ din Cluj ,pentru care a fost premiatǎ de U.A.P.), reconstituia decorativul ritualizat al relicvelor vegetale cu care s-a înconjurat artista. A pornit acum patru decenii din atelierul Facultǎții de Pedagogia Artei de la Iași și dezvoltǎ, de aproape douǎzeci de ani, la Cluj, un univers uimitor al resacralizǎrii vestigiilor gospodǎriei rustice. Modeleazǎ, rǎsucește, compacteazǎ, ordoneazǎ și înnobileazǎ cu broderie și culori fânul, spicul, bobul, coca, mǎtasea ciorapului, frunza, acele de pin ori iarba de mare.

Vǎzusem cu nesaț în expozițiile colective din anii '90, împachetǎrile fructiforme din tricot fin, de culoarea pielii, în care respirau somnolent ierburi de tot felul, frunze, semințe, spini. Treptat, ansamblurile concepute pe alǎturǎri orizontale, devin parietale sau se ramificǎ mult în spațiu. Apar paravanele-portal cu cadrele conturate din ierburi, cadre care susțin rețele diafane cu capturǎ de petale. Apar compozițiile-candelabru cu calicii din plasǎ finǎ de sârmǎ (Scrisori medievale) sau aglomerǎrile cu figurine din aluat (Darul). Artista își mǎrturisește întoarcerea la uimirea copilǎriei și la conștiința obârșiilor (Satul, Scrisoare de acasă, Vatra, Roata vieții). Cotloane imaginare pentru duhurile ierburilor sunt acreditate acum instalaționist. Mariana Gheorghiu a evoluat de la ludic-ingenios-poverist spre ritmuri compoziționale hieratice, calme captatoare de reculegere. Creatoarea are deja o decizie calitativǎ în a recupera materia primǎ a ciclicitǎții vegetalului și a-l face tezaur în chivot textil. Ansamblul de coconi moi cu icoana câte unei flori sub tul negru, înșiruiți pe 2,60m, în trei registre (Hora) egalează în bogǎție plasticǎ orice blidar de la Muzeul Țǎranului Român. Convingeți-vă în Sala Irina Nicolau, până la mijloc de august, sub Semn de bucurie în Al 9-lea cer.

"Ierburi de leac" adunate în chivoturi și apoi brodate cu fire prețioase pot fi văzute din 7 iulie în sala Irina Nicolau de la Muzeul Țăranului Român. Un caier al frumosului este răsucit din risipa naturii. Mariana Gheorghiu aduce de la Cluj, după un traseu scandinav, o amplă expoziție de obiect-broderie în fibre și materii vegetale, ansamblu premiat de Uniunea Artiștilor Plastici în 2006. Este un univers uimitor al resacralizǎrii vestigiilor gospodǎriei rustice în artele fibrei și prin ingeniosul reasamblaj al artei obiectuale.

Curator Aurelia Mocanu.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro