Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Cântec fără sfârșit

Miercuri, 6 Iulie 2011
 

Constantin Silvestri, omagiat la ICR Londra


Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu editura și compania de discuri Romanian Musical Adventure și London Schubert Players Trust prezintă pe 6 iulie, la sediul ICR din 1 Belgrave Square evenimentul Cântec fără sfârșit în memoria marelui compozitor și dirijor român Constantin Silvestri. Evenimentul face parte din proiectul Invitation to composers, co-finanțat de Uniunea Europeană și coordonat de pianista Anda Anastasescu. Desfășurat pe o perioadă de doi ani, programul urmărește să încurajeze creativitatea compozitorilor, ale căror lucrări sunt inspirate de mari idei muzicale din secolele XVIII, XIX sau XX și folosesc motive din creația folclorică.


Evenimentul de la ICR Londra include un concert susținut de Anda Anastasescu (pian), Ruxandra Cioranu (soprană), Mihai Cocea (solo violă) și Cvintetul de coarde al ansamblului London Schubert Players, cu piese de: Constantin Silvestri (Six Songs to poems by Heinrich Heine, premieră britanică), Peter Nickol (premierele mondiale Sea, Shore and Tide: The Grand Exciting Cause of Tides, Lincolnshire Shores at Mablethorpe și The Sands of Dee, Forever), Philip Cashian (Three Beaudelaire Songs: La Musique, Les Hiboux și La Cloche fêlée - premiere mondiale) și Michael Crețu (premiera mondială Beyond the Valley). Concertul va avea loc în prezența compozitorilor Philip Cashian, Peter Nickol și Michael Crețu.


Concertul va fi însoțit de lansarea cărții Constantin Silvestri, Magician. A view from the Orchestra de Raymond Carpenter și de premiera britanică a unui film cu Silvestri dirijând Ochestra Națională Radio franceză în 1966, la Paris, interpretând poemul muzical Tasso de Franz Liszt și propria sa lucrare Preludiu și Fuga (Toccata).


Constantin Silvestri (1913 - 1969), unul dintre cei mai mari compozitori și dirijori români, a avut o carieră internațională de succes împreună cu Bournemouth Symphony Orchestra. A devenit dirijorul orchestrei în 1961 și a susținut turnee în săli de prestigiu din toată lumea, alături de concerte cu alte orchestre simfonice célèbre precum cele din Berlin, Viena, Chicago, Philadelphia sau Londra.


Editura și compania de discuri Romanian Musical Adventure, dedicată lucrărilor compozitorilor romani, a fost inființată de Anda Anastasescu la Londra în octombrie 2007 (www.romanianmusicaladventure.org). În octombrie 2009, compania a lansat un dublu album de CD-uri cu Constantin Silvestri dirijind Bournemouth Symphony Orchestra în lucrari de Enescu, Silvestri, Mozart, Dvorak și Prokofiev. Inregistrările provin din arhivele BBC.

Pianista Anda Anastasescu este fondatoarea și directoarea artistică a London Schubert Players Chamber Orchestra, președinta Fundației Internaționale Constantin Silvestri și inițiatoarea proiectului internațional Invitation to Composers. În septembrie 2004, Președintele României i-a înmânat la Londra decorația de Comandor al Ordinului Meritul Cultural.


Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk. În anexă - imagine cu Silvestri dirijând Bournemouth Symphony Orchestra.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro