Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Festival de lăută

Vineri, 12 August 2011
 

Primul festival de lăută din România se va desfășura, în perioada 19-25 august, în Sala Sfatului din Cetatea Neamțului, la manifestare urmând să participe și cei câțiva artiști din România care au studiat acest instrument.

Mirel Remescu, reprezentant al Centrului Cultural "Petre Țuțea", care organizează festivalul în parteneriat cu Complexul Muzeal Neamț, a declarat, marți, că lăuta este un instrument apreciat în Occident, dar care nu poate fi studiat în instituțiile de învățământ muzical din România la ora actuală, iar festivalul de lăută din Cetatea Neamțului ar putea îndrepta situația.

"Vorbim de un prim festival de lăută, ar fi primul eveniment de acest gen în România, care va avea loc, în perioada 19-25 august, în Cetatea Neamț, în Sala Sfatului, care va fi gazdă pentru circa o sută de iubitori ai muzicii medievale. Invitați vor fi cei șase-șapte artiști din România - cum bine se știe, acest instrument nu este studiat în instituțiile de învățământ muzical din România, din păcate. În Europa Occidentală el a câștigat foarte mult teren și concertele, piesele care au în plan central lăuta sunt extrem de apreciate", a declarat Remescu.

Potrivit acestuia, dorința organizatorilor de a promova lăuta decurge din faptul că publicul românesc nu cunoaște foarte mult acest instrument și nici piesele pentru acesta.

"Acest instrument a dispărut înainte de secolul al XIX-lea, vreo 200 de ani a fost uitat, după care a început să fie redescoperit. România ar fi poate singura țară unde instrumentul a străbătut secolele într-o anumită formă, e un strămoș al cobzei pe care o găsim în zona de muzică populară. Ceea ce este interesant e că după 200 de ani în care nu s-a folosit sau fructificat un instrument vechi, pentru că nu mai exista - lăuta este realizată dintr-un lemn vechi, netratat, fapt care creează o sensibilitate extrem de mare la umiditate și care duce la deteriorarea sa destul de rapidă în timp -, practic a trebuit să redescopere posibilitatea de a-l realiza, cu performanțe și după aceea muzicieni care au dorit cumva să ia această poveste de la început, pentru că nu exista o școală de lăută, instrumentele... deci a fost o poveste pe parcursul secolului al XX-lea", a spus Remescu.

Potrivit lui Mirel Remescu, cei care cunosc în țară acest instrument sunt autodidacți, oameni care au încercat să se perfecționeze și care pe cheltuiala lor au reușit să meargă la un curs de pregătire în străinătate, în special în Elveția, unde există cea mai bună școală de lăută de la ora actuală.

"Am considerat că Țara de Sus a Moldovei, de la Putna până la Agapia, ar merita și un astfel de eveniment, care să atragă publicul și care să redescopere foarte multe valori care există acolo, dar care din păcate sunt ignorate, din neștiință sau rea-credință. Festivalul are loc, datorită condițiilor de acustică necesare, în Sala Sfatului, care nu e extrem de spațioasă și unde am dorit ca instrmentele să fie folosite la rece, fără sonorizare, pentru a reda în întregime valoarea lor, însă probabil că în viitor curtea interioară a Cetății va putea găzdui, într-o anumită formulă de amenajare, și o opțiune cu public mai numeros", a spus Remescu, arătând că la festival au fost invitați artiști din toată țara - de la Iași, București, Timișoara, Hunedoara și Carei.

sursa- Mediafax.ro

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro