Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

O primă seară magnifică!

Marți, 27 Septembrie 2011
 
Prima confruntare din cadrul Duelului viorilor : Stradivarius versus Guarneri a avut loc luni, 26 septembrie, la Târgu Mureș.

Hotărâți să demonstreze calitățile incontestabile ale valoroaselor instrumente pe care cântă dar și să-și demonstreze măiestria interpretativă, cei doi violoniști, Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, alături de pianistul Horia Mihail, au oferit publicului un spectacol care a stârnit ropote de aplauze și ovații îndelungi.

După recital:„E fascinant” declară un spectator. Un alt domn este absolut încântat: „Parcă este muzica sferelor”. „Interpretarea este magnifică. Un moment unic” declară și o voce feminină. „Nu am auzit niciodată aceste două viori pe aceeași scenă, a fost o idee foarte bună!”,spune un spectator din Italia. Un violonist ne-a mărturisit: „Mi-a ajutat Dumnezeu să vin să văd minunăția asta de aici!”

Cei trei artiști mulțumesc și ei publicului din Târgu Mureș: „Ne-am simțit minunat pe această scenă. A fost un public extraordinar”.

Pentru început interpreții au prezentat publicului cele două opere de artă – viorile Stradivarius și Guarneri. Astfel GABRIEL CROITORU cu vioara Guarneri del Gesu “Catedrala” a lui George Enescu pusă la dispoziție de Muzeul « George Enescu » a interpretat lucrări de virtuozitate de H. Provost, Sarasate și Kreisler, apoi LIVIU PRUNARU a cântat la vioara Stradivarius “Pachoud” - un instrument special, de mare valoare, adevărată operă de artă a lui Stradivarius - piese celebre de Ceaikovski,  Brahms – Kreisler, Jules Massenet și Bazzini. În cea de-a doua parte a serii, cei trei artiști, LIVIU PRUNARU, GABRIEL CROITORU și HORIA MIHAIL, au fost prezenți pe scenă concomitent, spectatorii putând să savureze îmbinarea spectaculoasă a sunetelor celor două viori acompaniate de pian în Grand Duo pentru două viori, op. 57 de Ch. de Beriot, Duo în re major de Spohr și Cinci piese pentru 2 viori și pian de Șostakovici.

Viorile Stradivarius sunt adevărate opera de artă, valoarea lor de piață ajungând în zilele noastre la milioane de euro. Dacă lutierul a creat cca 1100 instrumente, în prezent mai există în lume 600 de viori Stradivarius. Numărul copiilor realizate este remarcabil (milioane în toată lumea). Multe mistere s-au născut de-a lungul timpului legate de sunetul viorilor Stradivarius,vorbindu-se mai ales de lac, lemn, rareori despre lucrătura lor perfectă. Un fapt interesant este că lemnul provine din zona munților Balcani și a arcului carpatic.

Dacă Stradivari lucra cu precădere pentru nobili, case regale și biserici, segmentul de piață al familiei Guarneri era format în principal de muzicieni. Gradul de uzură al viorilor Guarneri dovedește o preferință evidentă a muzicienilor pentru sunetul lor. Violoniști celebri ca Joseph Joachim, Eugène Ysaÿe, Fritz Kreisler, Jascha Heifetz, Isaac Stern, Leonid Kogan, Henryk Szeryng, Itzhak Perlman, Gidon Kremer, Pinchas Zukerman și nu în ultimul rând, George Enescu și-au încredințat măiestria acestor viori.


Turneul continuă :
  • 28 septembrie, Brașov , Cercul Militar

  • 30 septembrie, București, Sala Radio

  • 3 octombrie, Casa de cultură a studenților, Cluj Napoca (în cadrul festivalului “Toamna Muzicală Clujeană”)

  • 4 octombrie, Timișoara, Sala Capitol

  • 6 octombrie, Craiova, Sala Filarmonicii


Producători: Radio România Cultural și Asociația culturală Accendo.

Eveniment co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național - AFCN

Coproducători: TVR 3 și Radio România Regional.

Partener principal: Muzeul Național « George Enescu » în anul aniversării a 130 de ani de la nașterea lui George Enescu

Sponsori: Țuca Zbârcea & Asociații, JTI

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Muzical, Șapte Seri, Adevărul, Cațavencii, Dilema veche, Metropotam, Hotnews, ArtActMagazine, Liternet, Observator cultural, Agențiadecarte.ro, Librăriile Humanitas

Parteneri: Direcția Formații Muzicale Radio România, Filarmonica de Stat Tg. Mureș, Filarmonica de Stat Brașov, Filarmonica « Transilvania » Cluj-Napoca, Festivalul « Toamna Muzicală Clujeană », Filarmonica « Banatul » Timișoara, Filarmonica « Oltenia » Craiova

Biletele s-au pus în vânzare la casele de bilete ale sălilor de concert, iar la București și Timișoara prin site-ul www.eventim.ro și librăriile Humanitas.

Informații suplimentare pe www.duelulviorilor.ro

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro