Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Din nou jazz...

Miercuri, 19 Octombrie 2011
 
Din nou jazz...

 

....sau, mai bine spus, un nou „Act – Jazz” bineînțeles, la Teatrul Act, unde Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Cultural vor organiza o nouă Stagiune de Jazz. De data aceasta ea va porni așa cum se cuvine, adică toamna, pe 19 octombrie, la ora 19,00 și va conține 11 „Act – Jazz” lunare foarte bine cristalizate în mentalul colectiv al cvartetului deja consacrat pe scena Teatrului de pe Calea Victoriei nr.26

 


Miercuri, 19 octombrie, ora 19.00

Stagiunea de Jazz

THE BLUE NOTE YEARS


Cu:

 

Cristian Soleanu (saxofon)

 

George Natsis (pian)

 

Adrian Mircea Flautistu (contrabas)

 

Vlad Popescu (baterie)

 


 

Prezinta Cristi Marica

 

Pretul unui bilet este de 30 lei

 

 


 

Vlad Popescu – baterie și percuție, Adrian Mircea Falutistu - contrabas, George Natsis - pian și Cristian Soleanu – saxofoane vă propun o panoramare sonoră pastelată stilistic cu articulări tematice consacrate, menite (de ce nu) să vă sugereze alternative „style – jazz” pentru intima dumneavoastră ambianță muzicală.

 

Ritmuri și melodii luxuriante condensate concis în „World of Brazil”(o lume cu propriile meridiane și paralele jazzy), o consonanță a noastră afectiv – culturală cu trimiteri „La margine de București” (patina timpului și muzica interbelică cu Mircea Tiberian invitat), incursiunea Trans-atlantică pentru „Cuba Reunion” ( jazzul pentru trabuc și trestie de zahăr), o amprentă vocală consacrată à la Luiza Zan, o răsfoire a unei „Book of Ballads” (un best seller sonor tradus din pop-rock în jazz de Mircea Tiberian invitat), un emoționant memorial „Years after Petrucciani” ( recenzia influențelor postume), un remember incitant „Music of Michel Legrand” (notorietatea jazzului în muzica de film), oportunitățile jazzului sau „New Directions – Music of Miles Davis and John Coltrane” (puritatea hard-bopului), o antologie a creativității „Butterfly – Music of Herbie Hancock” (un laitmotiv epopeic), o recurență a unui succes autohton - „Joy of life”( în 2006 cvartetul protagonist a obținut cu acest material premiul pentru cel mai bun CD de jazz din Romania) sau „Music from Cartoons” ( un fel de „Amintiri jazzy din copilărie”).

 

Concertul care deschide stagiunea poartă nu numai blazonul unui nume ce a deturnat în mod fericit traseele artistice ale unor „titani ai jazzului”, ci și explicația culturală a scrierii unei părți a Istoriei Jazzlui de mai bine de 30 de ani încoace. Pornind de la venerabila colecție de înregistrări Blue Note, apărută în anii celui de-al doilea război mondial, timpul a impus în ultimele trei decenii un așezământ tipic new-yorkez în perimetrul jazzului contemporan. Nici fondatorul lui, Danny Bensusan, nu și-ar fi închipuit poate notorieatea de care avea să se bucure clubul pe care l-a deschis și, totodată, importanța pe care a ocupat-o în biografiile unor artiști exponențiali timpului. Lista muzicienilor care au cântat sau au înregistrat aici, la The Blue Note Club, este foarte lungă și nu trebuie nici măcar rezumată pentru a nu exclude aportul vreunuia dintre ei. Trebuie amintit totuși că pentru înregistrările live realizate în ambianța de acolo, Paquito D’Rivera, spre exemplu, a fost onorat cu un Premiu Grammy la categoria cel mai bun album de latino-jazz pe anul 2001.

 

De curând s-au sărbătorit 30 de ani de la fondarea acestui club jazzistic new-yorkez printr-un festival ce-i poartă numele, motiv pentru care Stagiunea de Jazz se deschide în această seară cu un concert tip dedicație... „The Blue Note Years”...cu alte cuvinte...consonanța artisticului, istoricului și esteticului de pe West 3rd Street, Greenwich Village, New York City în reverberația jazzy de pe Calea Victoriei nr. 26...de la Teatrul Act...

 

Stagiunea de Jazz este un proiect organizat de Orchestrele și Corurile Radio și Radio România Cultural. Gândit ca o serie de recitaluri lunare, cu tematica diferită, proiectul își propune să revitalizeze mișcarea de jazz din România, să creeze o scenă pentru studenți ai Universității Naționale de Muzică din București, care vor exemplifica sonor istoria genului, alături de muzicieni consacrați și de membri ai Big Band-ului Radio. Proiectul – singurul cu o desfășurare amplă din România – va permite unui public fidel să se familiarizeze cu istoria acestui gen și să-i cunoască valorile, promovând totodată și schimburile culturale, prin incinta aleasă, anume Teatrul Act. Recitalurile vor fi înregistrate și difuzate de Radio România Cultural și prezentate de Maria Balabaș.

 


 

Joi, 20 octombrie, ora 19.00

 

PROF de Jean Pierre-Dopagne

Adaptare de Adrian Titieni, Eliza Bercu-Bodeanu si Cristian Dumitrescu.

Cu: ADRIAN TITIENI, ELIZA BERCU-BODEANU, CAMELIA PINTILIE, IRINA PILOS, MARIA HOJDA, MIHAI MUNTENITA, BOGDAN COSTEA, FLORIAN-MIHAI NITU

 

Regia: Cristian DUMITRESCU
Scenografia: Dumitru ALEXE

Durata: 1 ora si 20 minute 

O productie Teatrul  Act si Sigma ART, in colaborare cu ARCUB
Pretul biletelor: 25 LEI integral si 20 LEI redus


Un profesor detinut isi povesteste drama alaturi de o mama al carei copil a murit. O dezbatere inedita pe tema comunicarii sau a lipsei ei din perspectiva profesorului, parintelui, elevului si a institutiei numita scoala.

 

Subiecti aflati in situatii limita propun o dezbatere si o viziune despre OM si conditia lui sociala. Printre ei si tanara profesoara Marie care declara: “Daca nu m-as fi facut profesoara, m-as fi facut actrita. Pe de alta parte, sunt ca si voi. Am tatuaje, piercinguri, port blugi, tricouri de firma, dansez in ploaie...”.

 

Cristian Dumitrescu

 

 


 

Programul casei de bilete:

 

Luni – Vineri: 11.00 – 18.30

 

Simbata – Duminica: 12.00 – 18.30 (cand sunt programate spectacole)

 

Mai multe detalii despre spectacole, precum si despre rezervari de bilete si reduceri, gasiti pe www.teatrulact.ro.

 

Pentru informatii si rezervari sunati la 0213 103 103 / 0723 103 103 sau scrieti la info@teatrulact.ro.

 

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro