Ecogastronomia
Conferința propune o dezbatere publică despre sustenabilitatea producției de hrană în România. Discuțiile, moderate de prof. Vintilă Mihăilescu (antropolog, Școala Națională de Studii Politice și Administrative), vor reuni diverși specialiști și promotori ai unor modele pentru o alimentație sustenabilă: Tiberiu Cazacioc (Slow Food București Valahia Gusturilor, Târgul Țăranului), Teodora Aldescu (EcoR Partener), Marius Tudosiei (Băcănia Veche), Andrei Barbu (Coșul de Legume), Marta Pozsonyi (Slow Food Turda), Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen), cât și mici producători, antropologi, bloggeri culinari, jurnaliști.
Dezbaterea se va concentra pe următoarele tematici:
-
Soluțiile propuse de Slow Food pentru producția durabilă de hrană în România
-
Producția sustenabilă de hrană și perspectivele satului românesc: ferme de semi-subzistență, statutul micilor producători, agricultura ecologică
-
Metode alternative de distribuție și comercializare: coșurile săptămânale de produse, agricultura susținută de comunitate, târgurile de producători, magazinele de tip ”băcănie”
-
Consumatorul în ipostaza de co-producător: responsabilitatea morală a opțiunilor alimentare, lanțurile alimentare scurte, legătura dintre hrana de calitate și calitatea vieții
Evenimentul face parte din al treilea sezon al Conferințelor de la Șosea, consacrata serie de dezbateri organizate anual de Muzeul Național al Țăranului Român.
Vă așteptăm pe data de 8 decembrie 2011, începând cu ora 17.00, la Clubul Țăranului din București (Intrarea prin strada Monetăriei nr. 3) să marcăm împreună Ziua Mondială Terra Madre.
Persoane de contact:
Monica Stroe: monica.stroe@gmail.com, +40721149338;
Tiberiu Cazacioc: tiberiu.cazacioc@gmail.com, +40742111119.
Programul conferinței
17.00 – 18.00, Clubul Țăranului
Partea I:
Ecosistemul hranei - Politica Agricolă
Comună Europeană și ecogastronomia
-
Vintilă Mihăilescu (antropolog, SNSPA): Țăranul a murit, trăiască țăranul (nou)! Tendințe ale agriculturii post-socialiste în România
-
Tiberiu Cazacioc (Slow Food Bucuresti Valahia Gusturilor): Slow Food și agricultura durabilă. Ce este ecogastronomia? România, o națiune Slow Food
-
Teodora Aldescu (EcoR Partner): Agricultura ecologică - soluție viabilă pentru asigurarea durabilității și a sănătății consumatorilor
18.00 – 18.15 Pauză
18.15 – 19.30, MȚR, Sala Acvariu
Partea a II-a: De la
fermă la bucătărie, local și sezonier: ghid pentru o hrană
gustoasă, curat preparată și corect prețuită
-
Andrei Barbu (Coșul de Legume): Viața la țară, povestea unui mic producător în România
-
Marius Tudosiei (Băcănia Veche): Etnografie culinară pe rafturi de prăvălie
-
Marta Pozsonyi (Slow Food Turda): Unde începe educația alimentară? Copilăria și școala gustului
-
Violeta Dincă (Violeta’s Vintage Kitchen): Pe urmele hranei gătite: de la caietul de rețete la meniul de restaurant