Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert ONR

Vineri, 28 Ianuarie 2011 , ora 19.00
 

Cristian Mandeal revine, după 20 de ani, pe scena Sălii Radio, la pupitrul Orchestrei Națională Radio

Cristian Mandeal revine vineri, 28 ianuarie, pe scena Sălii Radio, pentru a dirija Orchestra Națională Radio. Este pentru prima oară când Cristian Mandeal dirijează Orchestra Națională Radio pe scena acesteia după 20 de ani. Cea mai recentă întâlnire a acestora a avut loc în 2009, când Cristian Mandeal a susținut alături de Orchestra Națională Radio un concert extraordinar la Alte Oper din Frankfurt, în cadrul Zilelor Băncii Central Europene.

Concertul din 28 ianuarie, ora 19.00, de la Sala Radio, va beneficia de prezența extraordinară a pianistului rus Nicolai Demidenko, solist în Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de S.Rachmaninov. În partea a doua a concertului, publicul va putea audia Simfonia a VIII-a în do minor, op. 65 de D. Șostakovici.

În cei aproape 40 de ani de activitate dirijorală neîntreruptă, Cristian Mandeal și-a exercitat profesia atât în străinătate, cât mai ales în România. Ca Dirijor Principal și Director General al Filarmonicii George Enescu (1991 - 2009) a ridicat nivelul acesteia la cote deosebit de înalte, lăsând în urmă o instituție-etalon pentru România.A fost Director Artistic al Northern Israelian Orchestra - Haifa (1999 - 2002) și la Orchestra Naționala Bască - San Sebastian (2001 - 2008), Dirijor Permanent la "Orchestra Haydn" di Bolzano e Trento (2000 - 2003); Dirijor Oaspete Principal al Orchestrei "Halle" Manchester (2003 - 2008) - primul deținător al acestui titlu în întreaga existență de 150 de ani a acestei orchestre, al Filarmonicii din Belgrad (stagiunea 2006 - 2007) și al Filarmonicii din Copenhaga (2006 - prezent). A realizat sute de minute de imprimări de Radio și a înregistrat pe LP, CD și DVD pentru Electrecord, BMG Ariola, AIX Record (SUA), Claves, Bis și Nimbus. A realizat 3 CD-uri aniversare ale Filarmonicii "George Enescu" la 125, 135 și 140 de ani. Este membru, dar și președinte în juriile unor concursuri internaționale de dirijat. După plecarea sa în septembrie 2009 de la pupitrul Filarmonicii George Enescu - orchestra de de care și-a legat destinul aproape 20 de ani - cariera lui Cristian Mandeal s-a desfășurat mai mult în afara granițelor. Simfonia a III-a de Mahler la Monte Carlo, concertul cu Orchestra Națională Radio la Frankfurt în cadrul Zilelor Băncii Central Europene, concerte cu Filarmonica din Copenhaga, Orchestre Nationale de Montpellier, Orchestra Națională Bască - sunt numai câteva repere din activitatea concertistică a dirijorului român de la finalul anului 2009.

În anul 2010, revine în România pentru premiera cu Olandezul zburător la Opera Națională - spectacole ce s-au reluat pe parcursul stagiunii - și un nou reper internațional: Filarmonica din Moscova cu Rapsodia I de Enescu, Shostakovici - Concertul pentru vioarä nr. 1 cu Ilian Gàrnetz, debut la Moscova și Simfonia I de Brahms. Au urmat multiple concerte cu Orchestra Halle din Manchester, RTE - National Symphony Orchestra la Dublin, cu Slovenian Radio Orchestra din Ljubliana, Orchestra Radio Praga în cadrul Prague Spring Festival, Scottish Chamber Orchester și Winnipeg Symphony Orchestra (Canada), la Opera din Belgrad, dar și la Filarmonica "Moldova" din Iași. Un punct de mare interes în ultima perioadă de activitate a lui Cristian Mandeal o reprezintă colaborarea cu Orchestra Română de Tineret pe care o cultivă, educă și dirijează constant începând din 2008.

Nikolai Demidenko s-a impus în viața muzicală ca unul din cei mai reprezentativi pianiști ai generației sale. Începând să studieze pianul chiar înainte de a împlini cinci ani, Nikolai Demidenko a studiat apoi la Școala de Muzică Gnessin și la Conservatorul din Moscova, unde l-a avut ca profesor pe Dmitri Bashkirov. A evoluat pe cele mai cunoscute scene alături de orchestre precum Orchestra Simfonică Radio - Moscova, Orchestra Simfonică Bournemouth, Gothenburg Symphony, Orchestra Simfonică din Praga, Orchestra Simfonică din São Paulo, Orchestra Simfonică din Odesa, West Australian Symphony, Camerata Salzburg Filarmonica din Olso, Filarmonica din Varșovia, Royal Philharmonic Orchestra, Orchestra Simfonică Regală din Liverpool, Filarmonica din Israel, Orchestre National de France. A colaborat totodată cu distinși dirijori printre care se numără Vladimir Fedoseyev, Manfred Honeck, Andrey Boreyko, Thierry Fischer, Okko Kamu, Daniel Harding, Mariss Jansons, Susanna Mälkki, Sir Roger Norrington, Alexander Lazarev, Tania Miller, Gianandrea Noseda, Gerard Schwarz, Evgeny Svetlanov, Yuri Temirkanov, Yakov Kreizberg, Osmo Vanska, Leif Segerstam și Yan Pascal Tortelier.

În ianuarie 2011, vine la București pentru a interpreta, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, spectaculosul Concert nr. 2 pentru pian și orchestră de Rachmaninov.

Biletele se găsesc la Casa de Bilete a Sălii Radio (Str. Gral Berthelot nr. 60 - 64) și prin rețeaua Eventim, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.

Orchestrele și Corurile Radio

foto - Virgil Oprina

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro