Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concerte Enescu

Joi, 3 Februarie 2011
 

Pianistul Eduard Stan deschide seria din 2011 a "Concertelor Enescu" la ICR Londra


Pianistul Eduard Stan, unul dintre cei mai mari experți ai partiturii enesciene, deschide pe 3 februarie seria din 2011 a "Concertelor Enescu" la ICR Londra. Programul cuprinde Suita nr. 2 pentru pian în Re major Op. 10 de Enescu, lucrări de Grieg, Liszt și Schubert. În ultimii trei ani, după o serie de concerte la Wigmore Hall și în Salonul "Enescu" al ICR Londra, artistul revine în 1 Belgrave Square pentru o nouă demonstrație de originalitate și virtuozitate în transpunerea muzicii marilor compozitori. Împreună cu violonistul Remus Azoiței, Eduard Stan a înregistrat, în 2007, în premieră mondială, integrala pieselor enesciene pentru pian și vioară.


Caracterizat drept "un pianist deosebit de sensibil, posedând o cultură foarte flexibilă a tușeului, o tehnică perfectă și o mare capacitate de înțelegere a muzicii pe care o face să trăiască" (ziarul german Weserkurier), Eduard Stana concertat în majoritatea țărilor europene și în S.U.A, în săli și la festivaluri internaționale de prestigiu. Încă de la debutul pianistic, artistul a beneficiat de îndrumarea celebrei profesoare de pian Stela Drăgulin. Talentul său a fost remarcat și cultivat ulterior de renumitul pedagog german Karl-Heinz Kämmerling, maturizarea artistică fiind desăvârșită după întâlnirea cu maestrul Arie Vardi (Israel), mentorul său. A colaborat cu personalități importante ale vieții muzicale și culturale internaționale precum: Herbert Blomstedt, Matthias Goerne, Paul Badura-Skoda, Karl Engel, Boris Berman sau Martin Dörrie. De mulți ani, concertează cu regularitate în duo, împreună cu violonistul Remus Azoiței, cu violoncelista Laura Buruiană, precum și alături de cvartetele "Voces" și "Ad Libitum". Eduard Stan a fost profesor la Conservatorul Superior din Lübeck în perioada 2000 - 2007. În calitate de inițiator și director artistic al Festivalului Enescu din Heidelberg / Mannheim 2005, i s-a conferit din partea Institutului Cultural Român Medalia Enescu pentru contribuția la promovarea muzicii enesciene. Mai multe detalii la www.eduardstan.com.


Programul "Concertelor Enescu" este o inițiativă comună a Institutului Cultural Roman și a Societății Enescu. Recitalurile au loc în sala de concerte a Institutului în fiecare primă zi de joi a lunii, din februarie și până în iunie sau iulie, în funcție de stagiune. Programul a atras până acum o serie întreagă de muzicieni excepționali și de ansambluri renumite, care au reușit să ofere publicului interpretări de cea mai înaltă ținută ale pieselor enesciene. Din septembrie 2009 Institutul Cultural Român acordă Bursa Societatii Enescuunui student de la Royal Academy of Music.


În luna martie, ambițiosul program derulat de ICR Londra va continua cu un concert susținut de Schubert Ensemble,ansamblu prestigios și bine cunoscut în lumea muzicală britanică, inițiatorul prestigioasei serii Enescu/Dvoűák la Wigmore Hall, printre organizatorii căreia se numără și institutul nostru.

Mai multe detalii la www.icr-london.co.uk. În anexă fotografii cu artistul © Sergiu Iczkovits.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro