Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Reabilitare

Joi, 16 August 2012 , ora 11.17
 

Casa Eliad din Capitală a fost reintrodusă în circuitul bucureștean, miercuri seară - după ce timp de un an a fost supusă unor lucrări de consolidare și reabilitare -, într-un eveniment la care invitații au putut asculta confesiuni ale actorului Radu Beligan și muzica grupului vocal Acapella.

Finalizarea lucrărilor de consolidare și reabilitare a clădirii-monument istoric, situată în bulevardul Mircea Vodă, numărul 5, din Capitală, care au debutat în aprilie 2011, a fost sărbătorită miercuri seară de în jur de circa 200 de personalități, printre care actorii Mircea Ivașcu și Mircea Albulescu, academicianul Răzvan Theodorescu, regizoarea Alice Barb, primarul sectorului 3, Robert Negoiță, ambasadorul Israelului în România, Dan Ben-Eliezer, dar și reprezentanți ai Ambasadei Chinei la București. Invitații speciali ai evenimentului au fost actorul Radu Beligan și grupul vocal Acapella, cei care de altfel au susținut și momentele artistice care au marcat redeschiderea Casei Eliad. Scenografia evenimentului a fost gândită de Alice Barb. Radu Beligan și-a început "Confesiunile" făcând trimitere la o replică a lui Ion Luca Caragiale și spunând: "Sunt vechi și eu" în această lume, și la 93 de ani "mă pregătesc să învăț un rol nou". "Am ajuns la vârsta în care fiecare zi este un cadou ceresc", a mai spus Beligan, mărturisind, totodată, că are datoria să împărtășească publicului său, în special celor tineri, câte ceva din istoria teatrului.

Mărturisirile lui Radu Beligan au fost însoțite de fotografii din viața și cariera actorului, proiectate pe un ecran montat în spatele acestuia pe tot parcursul reprezentației.

La subsolul Casei Eliad este amenajată o expoziție care cuprinde fotografii cu Casa Eliad aflată în diferite stadii de reabilitare. Reintroducerea în circuitul bucureștean a clădirii-monument istoric Casa Eliad are loc la circa 150 de ani de când boierul Athanasie Eliad a reconstruit această clădire în forma actuală, după marele incediu din 1847.

Construită în anul 1789, Casa Eliad a găzduit de-a lungul timpului Facultatea de Medicină a Comunității Evreiești, Teatrul Evreiesc de Stat, Casa Raională de Cultură și, din 1975, a devenit Casa de Cultură a Sectorului 3. Casa de Cultură Eliad este un monument istoric de categoria A - monument cu valoare națională. Conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a Casei Eliad au început în aprilie 2011, lucrările fiind finalizate în acest an. Valoarea contractului încheiat pentru reabilitarea Casei Eliad (consolidare, restaurare și finisaje superioare, instalații sanitare, termice, electrice, ventilații, climatizare) a fost de 12.041.540,94 lei, inclusiv TVA, au declarat pentru MEDIAFAX,reprezentanții Primăriei Sectorului 3.

foto - romanialibera.ro

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro