Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Premiul literar Augustin Fratila

Luni, 8 Octombrie 2012
 

Romanele finaliste la Premiul literar "Augustin Frățilă", ediția I

"FEM", "Viața lui Kostas Venetis", "Emoția", "Matei Brunul", "Ploile amare"sunt cele cinci romane finaliste la Premiul literar "Augustin Frățilă", ediția I, oferit de compania Philip Morris Trading

Premiul literar "Augustin Frățilă"- romanul anului 2011, oferit de compania Philip Morris Trading, anunță cele cinci romane finaliste:

1. "FEM", de Magda Cârneci, București, Ed. Cartea Românească, 2011

2. "Viața lui Kostas Venetis", de Octavian Soviany, București, Ed. Cartea Românească, 2011

3. "Emoția", de Mirela Stănciulescu, București, Ed. Humanitas, 2011

4. "Matei Brunul", Lucian Dan Teodorovici, Iași, Ed. Polirom, 2011

5. "Ploile amare", Alexandru Vlad, Bistrița, Ed. Charmides, 2011

Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane înscrise în competiția pentru 10.000 de euro.

"Principalul criteriu folosit în realizarea selecției a fost valoarea literară a cărților. Au fost luate în considerare noutatea viziunii asupra existenței, coerența construcței epice (sau incoerența ei deliberată, cu efect estetic), capacitatea de a înțelege și a reprezenta artistic lumea de azi (sau lumea de ieri, din perspectiva unui om de azi), expresivitatea limbii române utilizate și chiar proprietatea termenilor (în condițiile în care limba română suferă în prezent un proces de degradare). N-a fost privilegiată o anumită direcție estetică, dovada constituind-o diversitatea tematică și stilistică a celor cinci romane selectate." - Alex. Ștefănescu, Președinte juriu de specialitate

"Mulțumesc juriului de specialitate pentru efortul făcut pentru jurizarea celor 59 de titluri înscrise în concurs. Am convingerea că aceste cinci romane finaliste vor fi apreciate de publicul cititor. Din momentul acesta câștigătorul absolut este literatura română. Premiul este un detaliu și un motiv - destul de bun, e drept - pentru a vorbi de fapt despre literatură, despre scriitori români talentați și despre întoarcerea publicului cititor către literatura română. Am mare încredere în bloggeri și le urez succes în etapa a doua a jurizării." - Mario De Mezzo, Președinte Asociația Casa de cultură.

Romanele finaliste vor intra în etapa a doua de jurizare, ce va avea loc între 10 octombrie și 2 noiembrie. 20 de bloggeri vor alege câștigătorul premiului, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărui roman finalist. Autorul al cărui roman va primi cel mai mare punctaj va fi răsplătit cu Premiul literar "Augustin Frățilă" - romanul anului 2011, în valoare de 10.000 de euro.


Europa FM susține inițiativa Asociației Casa de cultură, Premiul literar "Augustin Frățilă" - romanul anului 2011, oferind un premiu de popularitate în valoare de 2.000 de euro. Câștigătorul premiului Europa FM va fi ales de către ascultătorii radioului, dintre cele cinci romane finaliste desemnate de juriul de specialitate.

Ceremonia în cadrul căreia vor fi acordate cele două premii va avea loc în 7 noiembrie 2012 la Hotel InterContinental București.

Cele cinci romane finaliste vor fi promovate în librăriile partenere din București și din țară. S-au alăturat în acest demers de promovare a literaturii române librăriile: Cărturești, Librărie.net, Bastilia, Diverta.

Premiul literar "Augustin Frățilă" - romanul anului 2011 este oferit de compania Philip Morris Trading, în cadrul concursului organizat de Asociația Casa de cultură, cu sprijinul InterContinental, Editura ALL și Europa FM.

Ni s-au alăturat în acest demers și companiile Class Living și Green Future.

Despre Augustin Frățilă:

Augustin Frățilă (1953-2010), scriitor și cantautor, a fost un apropiat al lui Nichita Stănescu și membru al Cenaclului de Luni. A publicat în cele mai importante reviste culturale, iar între 1995 și 2010 a fost redactor-șef al Editurii ALLFA, departamentul de literatură al Grupului Editorial ALL.

Juriul de specialitate despre romanele finaliste

Alex. Ștefănescu, Președinte juriul de specialitate

Fiecare dintre criticii literari care constituie juriul (Alex. Ștefănescu - președinte, Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea-Enache - membri) a citit toate cele 59 romane înscrise în concurs. Multe fuseseră citite încă din momentul apariției lor, în 2011, dar și acestea au fost revăzute cu atenție. În continuare, fiecare dintre componenții juriului a alcătuit câte o listă proprie cu cele cele mai bune 10 romane din 2011. S-au organizat apoi mai multe ședințe în trei, impermeabile la orice influență din afară, în cursul cărora membrii juriului au pledat, pe rând, pentru preferințele lor. În cele din urmă, prin vot secret s-au desemnat cele 5 romane finaliste, care sunt (în ordine alfabetică, după numele autorului):

Magda Cârneci, FEM, București, Ed. Cartea Românească, 2011

Octavian Soviany, Viața lui Kostas Venetis, București, Ed. Cartea Românească, 2011

Mirela Stănciulescu, Emoția, București, Ed. Humanitas, 2011

Lucian Dan Teodorovici, Matei Brunul, Iași, Ed. Polirom, 2011

Alexandru Vlad, Ploile amare, Bistrița, Ed. Charmides, 2011

Principalul criteriu folosit în realizarea selecției a fost valoarea literară a cărților. Au fost luate în considerare noutatea viziunii asupra existenței, coerența construcției epice (sau incoerența ei deliberată, cu efect estetic), capacitatea de a înțelege și a reprezenta artistic lumea de azi (sau lumea de ieri, din perspectiva unui om de azi), expresivitatea limbii române utilizate și chiar proprietatea termenilor (în condițiile în care limba română suferă în prezent un proces de degradare). N-a fost privilegiată o anumită direcție estetică, dovada constituind-o diversitatea tematică și stilistică a celor 5 romane selectate.

Juriul își exprimă încrederea în competența de cititori și în bunul-gust ale bloggerilor desemnați pentru alegerea romanului care va primi premiul de 10.000 de euro, îndemnându-i să nu se lase descurajați de comentariile arogante ale unor critici care cred că dețin monopolul în evaluarea creației literare.

Juriul regretă decizia Martei Petreu de a nu-și înscrie în concurs valorosul ei roman Acasă, pe Câmpia Armaghedonului, apărut în 2011.


Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro