Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Din culisele piesei 'MAITREYI'

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012 , ora 10.20
 
Sâmbătă, 13 OCTOMBRIE 2012, ORA 16.00 la Muzeul Național al Satului "Dimitrie Gusti" (Scenă)
Șos. Kiseleff nr. 28-30, București
 
ÎNTÂLNIRE CU O PARTE DIN PROTAGONIȘTII ȘI ECHIPA care a adus, în premieră pe o scenă de teatru, romanul  "Maitreyi" de Mircea Eliade, dramatizarea unuia dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura română, în regia lui Chris Simion
 
Spectacolul are la bază o dramatizare dublă, realizată după romanul "Maitreyi" de Mircea Eliade, cu intervenții din "Dragostea nu moare" de Maitreyi Devi. 
Este prima dată când aceste două puncte de vedere se întâlnesc pe o scenă de teatru.
 
 
 
Prima întâlnire cu MAITREYI o ai în programa de bacalaureat, ca "lectură obligatorie".
A doua întâlnire o recitești dupa 30 de ani și realizezi că este mai mult decât frumoasa poveste de dragoste dintre Mircea Eliade și Maitreyi Devi.
Dincolo de orice vârstă., MAITREYI este una dintre cele mai puternice povești încărcate de mistic și erotism.
"Maitreyi" este o poveste care te determină să-ți lași sufletul să respire. 
El a scris "MAITREYI" după ce a fost dat afară din casa familiei Narendra Sen.
Ea a scris "DRADOSTEA NU MOARE" ca răspuns, revoltată de apariția romanul lui și de toate fanteziile de amor pe care le mărturisește și care o au ca personaj central.
Fiecare a transpus subiectiv ceea ce sufletul său a trăit la o intensitate paroxistică, dincolo de reguli, prejudecăți, religie, cultură.
 
 
Actorii care dau naștere acestei povești sunt:
 
MAIA MORGENSTERN - Maitreyi la 60 de ani
AYLIN CADIR - Maitreyi la 16 ani
VLAD ZAMFIRESCU - Mircea Eliade
DORU ANA - Narendra Sen, tatăl lui Maitreyi
ANCA SIGARTĂU - Srimati Devi, mama lui Maitreyi
JASMINE ILIESCU - Chabu, sora lui Maitreyi în vârstă de 8 ani
CARLA MARIA TEAHA - Lilu, verișoara lui Maitreyi / și în rolul prostituatei
MARIUS CHIVU - Mantu, verișorul lui Maitreyi
RADU MICU - Harold, prietenul lui Eliade
MĂDĂLINA DOROBANȚU -  servitoarea
 
Coregrafia: Carmen PESANTEZ                      
Scenografia: Adina MASTALIER
Ilustrația muzicală: Chris Simion și Carmen Pesantez
Consultanță de specialitate: Carmen Pesantez și Daniela Țane
 
Dramatizarea și regia artistică: CHRIS SIMION
 
Durată: 2h. 15 min.
 
Găsiți detalii accesând linkul:  http://namasteindia.ro/festival-2/culisele-maitreyi/  și www.daya.ro
 
               
"Pentru mine spectacolul MAITREYI reprezintă o experiență personală, mai mult decât o experiență scenică sau una literară. Prima întâlnire cu această poveste a fost în perioada adolescenței, când era inclusă ca lectură obligatorie în programa de bac. A doua întâlnire a coincis cu deplasarea mea în India. Am recitit cartea și abia atunci am înțeles că este mai mult decât o frumoasă poveste de dragoste ce a marcat generații întregi. Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzică, ritualuri, un spectacol în care sufletul să poată să fie atins de fragilitatea și cultura unei lumi total diferite de lumea noastră. Și cred că am reușit datorită unei distribuții formidabile care a crezut în proiect și a reușit să scoată la lumină tot ceea ce India lui Eliade și lui Maitreyi conține." (Chris Simion, regizorul spectacolului)
 
"Dramatizarea romanului scris de Mircea Eliade a fost realizată de Chris Simion și integrează numeroase imagini ale Indiei tradiționale, cu ritualurile și credințele sale pitorești pentru ochiul european. Este un spectacol ce reușește să transpună publicul într-o sferă superioară de trăire artistică, plină de mișcare, sunet și culoare, exotic și romantic."
(Paula Pasciuc)
 
"Faimoasa poveste de dragoste dintre tânărul european și adolescenta indiană din casta brahmanilor a devenit piesă de teatru (.) Dacă volumul scriitoarei indiene nu este altceva decât un răspuns ce vrea să contracareze în stil avocățesc lucrarea lui Eliade, uitând că o operă de artă nu este niciodată o simplă copie a realității, "Maitreyi" rămâne unul dintre cele mai importante romane de dragoste ale literaturii române, fiind, în același timp, și o superbă declarație de iubire adusă de marele gânditor român Indiei. Căci dragostea pentru misterioasa și neîmblânzita Maitreyi nu este în esență altceva decât fascinația unui mare spirit european către străvechea civilizație indiană de care Eliade s-a simțit întreaga viață atras. Nu are nici cea mai mică importanță cine are dreptate și dacă s-au iubit sau nu pătimaș în realitate Maitreyi Devi, fiica filosofului Surendranath Dasgupta, cu tânărul Eliade. Până la urmă, ceea ce contează cu adevărat este că scriitorul Mircea Eliade a lăsat posterității un roman minunat." (Gabriela Lupu - "Maitreyi sau atracția fatală a Indiei")
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro