Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Distinctie

Joi, 18 Octombrie 2012 , ora 17.37
 

Ilinca Tomoroveanu, Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii din Franța


Cunoscuta actriță Ilinca Tomoroveanu, directorul artistic al Teatrului Național I.L. Caragiale din București, va primi una din cele mai înalte distincții acordate de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța – titlul de Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii.

Frédéric Mitterand, Ministrul francez al Culturii și Comunicării menționează în scrisoarea emisă pe data de 13 aprilie 2012: “Vă adresez cele mai sincere felicitări pentru această distincție care recompensează eforturile unor ani lungi de muncă în favoarea limbii franceze și cooperării franco-române”.

Recepția și decernarea oficială a titlului de Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii vor avea loc vineri, 26 octombrie 2012, la Institutul Francez din București, începând cu ora 18.00.

“Sunt foarte emoționată de promovarea mea în grad de Cavaler al Ordinului Artelor și Literaturii. Această distincție mă onorează și mă obligă. Am avut întotdeauna o mare admirație pentru cultura franceză, pentru istoria Franței și pentru poporul francez, care sunt profund legate de cultura și istoria României. Sper ca și în viitor, împreună cu oamenii de cultură și artiștii români atașați culturii franceze să pot fi de folos bunelor relațidintre cele două țări ”.

Cu o carieră impresionantă în teatrul și filmul românesc, Ilinca Tomoroveanu face parte din acea categorie rară de artiști de care teatrul are nevoie ca de aer, dăruiți cu pasiune și devotament unui crez.

Venind de acasă cu o solidă educație ardelenească, nepoată a poetului Octavian Goga, hărăzită parcă de muze pentru teatru, a avut parte de o școală de înaltă clasă, sub îndrumarea maestrului Costache Antoniu, asistent fiindu-i regizorul Ion Cojar.

A jucat sub semnături regizorale prestigioase roluri din marea dramaturgie românească (Barbu Delavrancea, Camil Petrescu, Alexandru Davila, Mihail Sorbul, Horia Lovinescu) și universală (Victor Hugo, Alfred de Musset, Tolstoi, Dostoievski, Anouilh). Creațiile sale, degajând delicatețe și sensibilitate și-n același timp o misterioasă forță și un dramatism reținut, au fost remarcate încă de la debut.

A avut șansa de a se întâlni cu partituri generoase în spectacole memorabile, sub bagheta unor mari regizori din generații diferite, de la Sică Alexandrescu, Moni Ghelerter și Alexandru Finți - clasici ai scenei Naționalului, la Horea Popescu, Ion Cojar, Sanda Manu, Cornel Todea, Mihai Berechet, Andrei Șerban, Victor Ioan Frunză și până la tânărul Radu Afrim.

Neobosita sa activitate în slujba teatrului și filmului românesc a fost recompensată cu numeroase distincții și recunoașterea breslei. Din 1999 este membră în senatul UNITER. A fost distinsă, în anul 2004, cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor. Director adjunct artistic al Teatrului Național București, din 2005 și în prezent, continuă să joace pe scenele teatrului căruia i s-a dedicat încă de la debut.


Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro