Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Recital aniversar la Ateneul Român

Marți, 30 Octombrie 2012
 
Ilinca Dumitrescu, Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor, intr-un recital aniversar la Ateneul Român

Marea pianistă Ilinca Dumitrescu va susține marți, 30 octombrie 2012, ora 19.00, la Ateneul Român din București, un concert aniversar ce va conține lucrări de Domenico Scarlatti (10 sonate), Frédéric Chopin (mazurci, valsuri și impromptu-uri), Serghei Prokofiev (suita din "Romeo și Julieta) și Paul Constantinescu (Toccata- Joc dobrogean). Prezintă: prof.univ.dr. Grigore Constantescu, muzicolog. Chiar în aceste zile, pianista Ilinca Dumitrescu a primit din partea Guvernului francez înalta distincție "Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor". "De când mă știu, am fost alături de cultura franceză. Am învățat franțuzește odată cu limba română, de la bunica mea, care era profesoară. Este ca a doua mea limbă. Casa noastră este plină de cărți și albume franțuzești, Franța este prezentă peste tot. Tatăl meu a avut marea cinste de a fi ales în unanimitate ca Membru Corespondent al Institutului Franței - Académie des Beaux-Art, în 1977, pe locul rămas vacant după decesul compozitorului Benjamin Britten. Eu am cântat multe recitaluri de muzică franceză, printre care cel mai important îl consider pe cel dedicat centenarului lui Olivier Messiaen, de la Ateneul Român, în 2008. Sunt emoționată și foarte onorată pentru această distincție. Regret că părinții și bunicii mei, care m-au crescut în spiritul dragostei pentru Franța, nu mai sunt în viață. S-ar fi bucurat enorm.", a declarat Ilinca Dumitrescu.




Ilinca Dumitrescu, arta de a interpreta un vis


La 29 august 2012, Biblioteca Centrală Universitară "Carol I" din București, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali "Mihail Jora" și Asociația Euro CulturArt au sărbătorit-o pe marea pianistă Ilinca Dumitrescu, la cei 60 de ani de viață creatoare. Premiul de Excelență oferit cu acest prilej doamnei Ilinca Dumitrescu a fost o lucrare semnată de artistul vizual Mihai Zgondoiu.

Deținătoare a celor mai importante premii în țara sa natală (Premiul Academiei Române - 1995, Premiul Institutului Cultural Român - 2003 "pentru promovarea muzicii românești în lume''), dar și a multor distincții internaționale (printre care ,,Commendatore dell' Ordine della Stella della Solidarietà Italiana'' , distincție conferită de către Președintele Republicii Italiene), Ilinca Dumitrescu este un artist complet, cu o discografie semnificativă, în România și S.U.A. Amintesc, la o repede ochire, lucrări de Scarlatti (cele 14 Sonate au fost considerate, în 1986, de către "International Record Critics Award", reunit la New York, printre cele mai bune albume ale anului, stând alături de cele semnate de Emil Gilels, Radu Lupu, Murray Perahia, Bernard Haitink, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo), Mozart, Beethoven, Schumann, Liszt, Enescu ș.a.

A concertat în orașe din 5 continente, 40 de țări, 33 de capitale ale lumii, în importante săli de concerte. A studiat cu profesori celebri: Cella Delavrancea și Mihail Jora în România, Stanislav Neuhaus și Iakov Flier la Conservatorul de Stat "P.I.Ceaikovski" din Moscova, a absolvit în 1978 cu distincția maximă "Diplomă de Merit". În 1984, primește Premiul Criticii Muzicale Române pentru ciclul de recitaluri ,,Decenii contemporane'' . În 1998, în urma turneului de concerte, Ministerul Culturii și Educației din Bolivia îi conferă titlul și diploma de ,,Oaspete ilustru al culturii boliviene'' ( ,, Huésped ilustre de la cultura boliviana''). În anul 2000 primește premiul revistei ,, Actualitatea muzicală'' din București pentru activitatea muzicală internațională (Premiul ,, Meridianele Muzicii '' ). În 2004 i s-a acordat Ordinul Meritului Cultural în grad de Cavaler.
Activitatea Ilincăi Dumitrescu se desfășoară în varii domenii: pe lângă aceea de pianistă concertistă (în 1980 devine solistă concertistă de stat), este și muzicolog (obține titlul de Doctor la Universitatea Națională de Muzică din București, cu calificativul maxim "summa cum laude"), pedagog (a predat cursuri de măiestrie în Cehia, SUA, Brazilia, India, China, Vietnam, Japonia, Malaysia), realizator și producător TV ( 2007 - 2012 - coordonator al Departamentului muzical din Televiziunea "România de Mâine" și realizator & producător al emisiunii "Ilinca Dumitrescu și invitații săi" , emisiune de succes pe care în prezent o realizează la nou înființata TV H 2.0 din București).
Între anii 1994 - 2006 a fost director al Muzeului Național ,,George Enescu" din București.
Repertoriul său extrem de vast include concerte cu orchestră (marile opusuri din creația clasică și romantică), piese de recital solo ( printre care programe de autor - Bach, Scarlatti, Mozart, Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert, Albéniz, Messiaen), muzică de cameră, lied, o preocupare aparte fiind promovarea muzicii românești clasice și contemporane, dar și a creației universale din sec. XX - XXI.

Sărbătorirea de pe 29 august 2012 îmi amintește, printre multele concerte și evenimente culturale unde am fost invitat, de recitalul pe care Ilinca Dumitrescu l-a susținut la Ateneul Român, pe 10 decembrie 2008, când se împlineau o sută de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți compozitori francezi și europeni, Olivier Messiaen. "Îl consider pe Messiaen una dintre marile figuri ale secolului XX, un compozitor original. Și atât de greu e să mai fi original în scriitura pianistică după ce s-au compus atâtea capodopere în literatura pianistică. Messiaen este o voce specială alături de Prokofiev, Bartók, Enescu… Apropo de Enescu, găsesc unele similitudini între principiile armonice ale celor doi, a se vedea piesa "Carillon nocturne" de Enescu. Acest recital de autor urmează celorlalte recitaluri pe care le-am interpretat pe scena Ateneului Român de-a lungul anilor, având programe monografice Scarlati, Mozart, Schumann, Chopin, Prokofiev, Enescu. În Fonoteca de Aur a Societății Române de Radiodifuziune se află câteva piese de Messiaen interpretatate de mine. Sper să fie editate pe un viitor CD cu muzică franceză și românească", îmi mărturisea Ilinca Dumitrescu înainte de concertul ei de răsunet.

În ultimii ani, nu am ratat concertele Ilincă Dumitrescu din București. Dincolo de tehnică, de meșteșugul asumat și lucrat în ore și ore de studiu, m-au atras vitalitatea și poezia interpetării, mai cu seamă a repertoriului romantic. În loja Ateneului, prins între Chopin sau Schumann, călătoream într-un vis de eliberare interioară cu fiecare notă și clapă atinse de Ilinca Dumitrescu. Vis și terapie de sine, concertele Ilincăi Dumitrescu mă îndepărtau tot mai mult de lumea profană, lumea materială, lumea unei virtualități fără duh!
La Mulți Ani, Ilinca Dumitrescu!
Dan Mircea CIPARIU

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro