Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Drumul spre celebritate

Miercuri, 1 Februarie 2012 , ora 19.00
 
"DRUMUL SPRE CELEBRITATE" TRECE PE LA SALA RADIO



Miercuri, 1 februarie 2012, ora 19.00,
Orchestra de Cameră Radio, la pupitrul căreia se va afla dirijorul Radu Popa, propune publicului trei nume din generația tânără de interpreți, laureații Concursului "Drumul spre celebritate" ediția a II-a: Alexandru Mălaimare (vioară), Ștefan Cazacu (violoncel) și Mihai Ritivoiu (pian).



Proiectul s-a născut în urmă cu doi ani și are ca scop promovarea tinerilor muzicieni talentați, precum și crearea și educarea unui nou public de muzică clasică. La aceste idei au aderat imediat: Centrul Cultural Palatele Brâncovenești, Radio România Cultural, Redacția Muzicală Radio, Formațiile Muzicale Radio, Excesmusic, Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România. Acest proiect a fost de fapt un maraton, pentru că la Palatul Mogoșoaia au avut loc 10 etape dedicate unui instrument sau unui grup de instrumente și o finală, iar un rol important în procesul jurizării l-a avut și publicul, cei aproape 700 de elevi care au avut posibilitatea să voteze artistul care i-a impresionat. După 5 luni de competiție, din cei 78 de candidați înscriși, în seara zilei de 1 februarie vor evolua în compania Orchestrei de Cameră Radio primii trei clasați în finala care s-a desfășurat pe 7 mai 2011.

Programul serii va cuprinde Concertul nr. 4 în re major pentru vioară și orchestră, K.V. 218 de W. A. Mozart, Variațiunile pe o temă rococo pentru violoncel și orchestră, op. 33 de P. I. Ceaikovski și Concertul nr. 21 în do major pentru pian și orchestră, K.V. 467 de W. A. Mozart.
Concertul va fi prezentat de realizatorul Sebastian Crăciun.



Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.



Violonistul Alexandru Mălaimare este student (din 2008) al Universității Naționale de Muzică București, la clasa conf. univ. dr. Florin Croitoru. Crescut într-un mediu artistic, Alexandru a urmat Liceul de muzică "George Enescu", unde a evoluat sub îndrumarea profesoarei Mihaela Tomescu. În paralel a beneficiat de sfaturile și supravegherea lui Alexandru Tomescu și a maestrului Ștefan Gheorghiu. A participat la cursurile de măiestrie susținute de Liviu Prunaru (București, martie 2011), Cvartetul "Belcea" (Tescani, iulie 2010), Petru Munteanu (UNMB, mai 2010), Alexandru Tomescu (Botoșani, decembrie 2008), Vegard Nilsen (Norvegia), Eugen Sârbu (București, iulie 2005). In 2011 a participat la cursurile de măiestrie organizate în cadrul Festivalului "SoNoRo" și a câștigat și o bursă de studii în Montepulciano, Italia (iulie 2011). Este finalist al Concursului "Drumul spre celebritate" de la Palatul Mogoșoaia 2011 și a obținut premiul acordat de "Rotary Club Atheneum" 2008, Premiul I la Concursul Internațional de vioară "Remember Enescu" 2005. A fost solist în concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Pitești, Târgoviște, Botoșani, Orchestra Concerto a UNMB, Orchestra de Cameră a Festivalului "SoNoRo", Orchestra Națională Radio. Violonistul Alexandru Mălaimare este membru în diferite formații de muzică de cameră și din anul 2009 face parte din Orchestra Națională de Tineret a României.

Născut într-o familie de muzicieni, Ștefan Cazacu a început studiul violoncelului de la vârsta de șase ani, sub îndrumarea tatălui său, cunoscutul muzician Marin Cazacu. Tânărul violoncelist are în palmaresul său o întreagă colecție de distincții obținute la competiții naționale - Marele premiu (2004) la Concursul național organizat de Palatul Copiilor din București, Premiul I și "Lira de aur" la Olimpiada națională Suceava (2006), Premiul I și Marele premiu la Concursul internațional "George Georgescu" Tulcea (2007), Premiul I și Marele premiu la Concursul Internațional de interpretare "W.A. Mozart" Târgoviște (2008), Premiul I la Olimpiada națională de la Cluj-Napoca (2008), Premiul I și premiul special "Serafim Antropov" la Concursul Național "Mihail Jora" București (2008), Premiul I la Olimpiada Națională de Muzică și Concursul "Mihail Jora" (2009), Premiul I și Marele premiu "Paul Constantinescu" Ploiești 2009, Premiul II la Concursul Orange (2009), Marele Premiu "Eurovision Young Musicians" 2010, Premiul I la Concursul "Drumul spre celebritate" organizat de Radio Romania 2011 - și internaționale: Premiul I la Concursul Internațional de la Liezen, Austria (2008), Premiul II la Concursul Internațional "Antonio Janigro" Croația (2008). Din septembrie 2009 este elev al Liceului de muzică "George Enescu" București, la clasa profesoarei Anca Vartolomei. Ștefan Cazacu a susținut recitaluri în numerose orașe din România și în străinătate, pe scene din Olanda, Italia, Austria și Israel. Este membru al cvartetului de violoncele Cellissimo-junior.

Pianistul Mihai Ritivoiu este student la Universitatea Națională de Muzică din București, la clasa pianistului și profesorului Viniciu Moroianu. A participat de asemenea la cursuri de măiestrie interpretativă susținute de pianiștii Gabriel Amiraș, Dmitri Bashkirov și Dominique Merlet. Mihai Ritivoiu este câștigător a numeroase concursuri naționale și internaționale, cum sunt Concours Musical de France de la Paris, în anul 2002, Concursul Internațional Jeunesses Musicales de la București, în 2006 sau Concursul Național de Pian din cadrul Zilelor Lipatti, organizate de Radio România Muzical în 2010. Este de asemenea laureat al celei de-a II-a ediții a concursului "Drumul spre celebritate", organizat de Radio România și Centrul Cultural "Palatele Brâncovenești" în 2011. În 2008 și 2009, pianistul a fost bursier al programului "Interferențe" din cadrul Festivalului internațional de muzică de cameră SoNoRo, susținând recitaluri alături de interpreți de renume internațional precum violoncelistul Bernhard Naoki Hedenborg și violonistul Alexander Sitkovetski, iar în 2009 și 2010 a obținut bursa "Tinere talente", oferită de Fundația Principesa Margareta a României.A concertat, în postură solistică sau camerală, pe numeroase scene din București și din țară și a colaborat cu ansambluri precum Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, Filarmonica de Stat Botoșani și Filarmonica de Stat "Ion Dumitrescu" din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta lui Florin Totan. O importantă reușită în cariera pianistului Mihai Ritivoiu este cea din ediția 2011 a Concursului Internațional "George Enescu", unde a fost distins cu Premiul al III-lea, "Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei sonate de George Enescu" și Premiul "Constanța Erbiceanu" oferit de Fundația Culturală Erbiceanu. Acest succes a fost urmat de câștigarea celei de-a X-a ediții a Marilor Premii Prometheus la secțiunea Opera Prima, pentru debut în domeniul artistic.

Radu Popa este dirijor permanent al orchestrei Filarmonicii "Banatul" Timișoara. S-a afirmat pe podiumul de concert încă din timpul studiilor făcute la Universitatea Națională de Muzică București, unde a absolvit două secții: cea de compoziție (1994) la clasa prof. univ. dr. Adrian Iorgulescu și cea de dirijat-orchestră (1996) la clasa maestrului Ludovic Bács, cât și studiile de masterat sub îndrumarea acelorași profesori. În perioada 2001-2003 a participat la cursurile de compozitie din cadrul Hochschule für Musik, Viena, Austria, la clasa prof. Ivan Erod. Formarea sa ca dirijor a fost marcată de doi maeștri ai baghetei: Ludovic Bács și Erich Bergel. După debutul său alături de orchestra Filarmonicii "Oltenia" din Craiova, Radu Popa a fost prezent pe podiumul de concert al Orchestrei de Cameră Radio, al orchestrelor Filarmonicilor din Arad, Bacău, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu-Vâlcea, Satu-Mare, Sibiu, Târgu-Mureș, Timișoara. Până în prezent a susținut trei turnee de concerte în Republica Coreea cu orchestrele Filarmonicii "Transilvania" din Cluj-Napoca (2001), cu cea a Filarmonicii Giurgiu (2002) și cu cea a Filarmonicii "Janacek" Ostrava din Cehia (2003). Alte turnee de concerte a avut în Austria, Danemarca, Suedia și Bulgaria. În ultimele trei ediții ale Festivalului internațional "George Enescu" a dirijat Filarmonica "Transilvania" Cluj-Napoca (2007) și Filarmonica "Banatul" Timișoara (2009, 2011). Radu Popa este un pasionat promotor al muzicii românești și contemporane, fiind prezent în Festivalul românesc de profil, Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (2005, 2007, 2009). La invitatia Orchestrei Naționale Radio București, Radu Popa a dirijat pe 2 decembrie 2009 concertul dedicat Zilei Naționale a României, concert ce a avut loc la Roma, în celebra sala "Giuseppe Sinopoli" a Auditorium "Parco della Musica".

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro