Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert aniversar

Vineri, 10 Februarie 2012 , ora 19.00
 

Formațiile Muzicale Radio îl sărbătoresc pe dirijorul Mădălin Voicu, la împlinirea a 45 de ani de activitate artistică. Concertul Orchestrei Naționale Radio de vineri, 10 februarie 2012, ora 19.00 îi este dedicat și îl va avea la pupitru chiar pe sărbătorit, care ne propune un program integral Beethoven. În deschiderea concertului va fi interpretat Concertul în re major pentru vioară și orchestră, op. 61, avându-l ca solist pe violonistul Valery Oistrakh, care concertează pentru prima oară alături de Orchestra Națională Radio. În continuare vom audia Simfonia a V-a în do minor, op. 67.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.

Descoperind tainele muzicale prin intermediul viorii, Mădălin Voicu a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, unde a studiat cu George Manoliu și Cornelia Bronzetti. Ulterior Mădălin Voicu avea să studieze și dirijatul, de-a lungul timpului fiind îndrumat în arta dirijorală de muzicieni de prestigiu precum Sergiu Celibidache, Carlo Zecchi, Corneliu Dumbrăveanu, Hans Swarowsky. Mădălin Voicu a fost dirijor al Filarmonicii "Oltenia" și al Filarmonicii din Ploiești, invitat permanent al orchestrelor de profil din țară și a întreprins numeroase turnee în Anglia, Austria, Argentina, Belgia, Brazilia, Germania, Grecia, Elveția, Luxembourg. A susținut concerte alături de Orchestra de cameră "București", înființată de către distinsul violonist Ion Voicu, iar din anul 2001 Mădălin Voicu este membru de onoare al Academiei Franceze de Științe, Arte și Litere. Alături de activitatea artistică Mădălin Voicu s-a dedicat între anii 1990-1995 unei intense activități didactice, la pupitrul Orchestrei Conservatorului din Izmir. O altă latură a personalității sale este reprezentată de implicarea în viața politică, în calitate de deputat și membru al Comisiei pentru Cultură, Arte și Mass Media a Camerei Deputaților, totodată îndeplinind funcția de Secretar general al UNESCO pentru România. În prezent Mădălin Voicu este Președinte de Onoare al Romilor din România. Este un promotor al tinerelor generații de muzicieni, iar prin intermediul Fundației Internaționale "Ion Voicu" realizează o serie de concerte, numeroși artiști precum Florin Ionescu-Galați, Gabriel Croitoru sau Cosmin Bănică fiind răsplătiți cu premii din partea Fundației.

Având un nume cu rezonanță ce amintește de iluștrii săi bunic și tată, Valery Oistrakh și-a consolidat o carieră artistică solidă, concertând pe importante scene din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, Germania, Rusia, Canada, Italia, Australia, Spania și Japonia. Talentul său muzical se exprimă atât prin intermediul viorii cât și prin cel al violei, abordând cu succes lucrări reprezentative dedicate celor două instrumente muzicale. Aprecierea de care se bucură Valery Oistrakh transpare din multiplele colaborări avute, în calitate de partener de muzică de cameră, cu maestrul Yehudi Menuhin, Jorg Demus și totodată colaborând cu Cvartetul Amadeus. Numeroase orchestre filarmonice precum cele din Sankt-Petersburg, Moscova, Orchestra Simfonică din Berlin, Orchestra simfonică londoneză, Orchestra Simfonică Națională a Scoției, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, orchestrele simfonice din Vancouver și Toronto au avut prilejul de a colabora cu muzicianul, în diverse concerte apreciate de critica de specialitate. Dintre muzicienii cu care a mai avut prilejul de a colabora menționăm pe: Kurt Masur, Gennady Rozdestvensky, Gyorgy Lehel, Saulius Sondeckis, Vladimir Fedoseev, Marco Parisotto. Valery Oistrakh este profesor la Conservatorul Regal din Bruxelles, este invitat să susțină cursuri de master la academiile de muzică din Austria, Belgia, Italia, Turcia, Germania și Japonia, iar din anul 1999 este profesor invitat al Conservatorului "Mozarteum" din Salzburg.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro