Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert OCR

Miercuri, 15 Februarie 2012 , ora 19.00
 

CRISTINA ANGHELESCU ȘI IOANA CRISTINA GOICEA

CONCERTEAZĂ LA SALA RADIO



Concertul Orchestrei de Cameră Radio de miercuri, 15 februarie 2012, ora 19.00 le are în prim-plan pe cunoscuta violonistă Cristina Anghelescu, solistă-concertistă a Formațiilor Muzicale Radio și pe fiica sa, violonista Ioana Cristina Goicea. La pupitrul dirijoral se va afla Tiberiu Oprea, prim-dirijor al Filarmonicii din Pitești. În deschiderea concertului va fi interpretată lucrarea Intermezzi, op.12 de G. Enescu, apoi vom audia Melodie pentru vioară și orchestră op.42 nr.3 și Vals scherzo pentru vioară și orchestră, op.34 de P. I. Ceaikovski, iar în încheierea primei părți Fantezia Faust pentru vioară și orchestră, op.20 de H. Wieniawski. În partea a doua a programului va fi interpretată Simfonia nr. 104 în re major, London de J. Haydn.


Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.


Cristina Anghelescu a început studiul viorii la vîrsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, cel care i-a îndrumat cu atenție și profesionalism formarea artistică. Ulterior, Cristina Anghelescu a absolvit Universitatea de Muzică din București la clasa prof. Ștefan Gheorghiu și în prezent este solista Formațiilor Muzicale Radio. Este câștigătoarea concursurilor internaționale "Jean Sibelius" - Helsinki 1990, "Alberto Curci" - Napoli 1983, "Dr. Luis Sigall" - Viña del Mar 1985 - Chile și Andria 1991. A mai câștigat de asemenea premiul V la Concursul "J. Thibaud" Paris 1981, premiul IV la "Tibor Varga" - Sion 1983 și premiul IV la Concursul "P. I. Ceaikovski" - Moscova 1986. Prezență activă pe toate scenele din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze în săli renumite ca Schauspielhaus din Berlin, Ceaikovsky Hall din Moscova, Teatro Monumental y Auditorium din Madrid, Smetana Hall din Praga, St. John's Smith Square din Londra, Finlandia Hall din Helsinki, cu orchestre importante. A colaborat cu maeștri cunoscuți ca Leif Segerstam, Jukka Pekka Saraste, Erich Bergel, Yuri Simonov și cu toți dirijorii români. A susținut numeroase turnee de concerte și recitaluri în toate țările Europei, în Taiwan, America de Sud și cea de Nord, Africa de Sud. A realizat numeroase înregistrări, multe dintre ele apărând pe CD, cu concertele de Mozart, Ceaikovski, Mendelssohn-Bartholdy, "Anotimpurile" de Vivaldi și cu cele două Concerte de George Lloyd, alături de renumita orchestră "Philharmonia" din Londra.

Violonista Ioana Cristina Goicea este în prezent studentă la "Hochschule für Musik und Theater Rostock", Germania, la clasa prof. Petru Munteanu și este bursieră a fundației "Matzen Stiftung" - Hamburg. Este absolventă a Liceului de muzică "Dinu Lipatti" din București, unde i-a avut profesori de vioară pe Radu Popescu și Rudolf Stamm. Din 2007 a beneficiat și de îndrumarea maestrului Ștefan Gheorghiu. Vioara a fost o prezență permanentă în viața sa căci de la vârsta de patru ani a început studiul acestui instrument sub atenta supraveghere a bunicului său și a mamei sale, violonista Cristina Anghelescu. Palmaresul său de distincții este impresionant, peste 25 de premii naționale și internaționale: Premiul I și Premiul Special "Reinhold Würth" la Concursul Internațional "Kloster Schontal", Germania (2011), Premiul I la Concursul internațional "Jaroslav Kocian" Usti nad Orlici, Cehia (2008), Premiul III la Concursul internațional "Andrea Postacchini" Italia (2006), premii la Concursul International "Ion Voicu" Iași (2009), Concursul Internațional "George Georgescu" din Tulcea (2000, 2002), Concursul "Garabet Avachian" București (2000, 2002, 2003, 2004, 2005), Concursul Internațional "Paul Constantinescu" Ploiești (2003, 2004, 2005). Tinerei violoniste i-a fost acordat și Premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (2005). În țară Ioana Cristina Goicea a fost invitată ca solistă în concertele Orchestrei de Cameră Radio, ale Orchestrei Naționale de Tineret, ale orchestrelor Filarmonicilor "George Enescu" București, "Moldova" Iași, "Mihail Jora" Bacău, "Oltenia" Craiova, "Transilvania" Cluj-Napoca, ale Orchestrelor Simfonice din Brașov, Galați, "Paul Constantinescu" Ploiești, Botoșani, Târgoviște, Oradea, Pitești, iar străinătate în Italia, Germania, China, Rep. Moldova. Violonista Ioana Cristina Goicea cânta pe o vioară Vincenzo Rugieri (1720), oferită de fundația "Sinfonima Stiftung" din Mannheim.

Tiberiu Oprea este prim-dirijor al Filarmonicii Pitești - contribuind la înființarea instituției în 2007 și ocupând postul de director artistic până în 2010 - dar și dirijor colaborator al Teatrului Național de Operetă "Ion Dacian" din București. A început să studieze vioara la Liceul de muzică "Dinu Lipatti" din București cu prof. Georgeta Atanasiu și din anii de gimnaziu cu prof. Adriana Carpen. În paralel a participat la concursuri și a concertat ca violonist solist cu Filarmonica "Oltenia" Craiova (1987). În anul 1990 a început colaborarea cu prof. Mircea Constantinescu și seria turneelor în străinătate alături de Orchestra Filarmonică a Tineretului Bucureștean. După trei ani Tiberiu Oprea a devenit concertmaestru și solist al acestui ansamblu. În tot acest timp a participat la concerte în transmisiune directă la Radio România și recitaluri în cadrul Fundației Mihail Jora, pe scena Universității Naționale de Muzică București. Tânărul Tiberiu Oprea a optat să-și facă studiile universitare specializându-se în dirijatul de orchestră. Este licențiat al Universității Naționale de Muzică - București, Facultatea de Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, la clasa maestrului Ludovic Bacs, sub îndrumarea căruia a absolvit și cursurile de Master. Dirijorul Tiberiu Oprea este invitat la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor Mihail Jora Bacău, Paul Constantinescu Ploiești, Oltenia Craiova, Muntenia Târgoviște, Ion Dumitrescu Râmnicu-Vâlcea, Botoșani și a altor instituții muzicale din țară. A colaborat cu muzicieni renumiți: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, Andre Parfenov (Germania), Mirabela Dina, Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. Din anul 2002 a activat ca asistent universitar al Catedrei de Muzică a Universității Pitești și este inițiator al orchestrei universității. Pentru contribuția sa ca dirijor și organizator, primăria Pitești i-a decernat titlul de "Protector al Artelor", iar în 2008, Tiberiu Oprea a primit "Premiul de Excelență" pentru "performanța de a fi primul dirijor al unei filarmonici pe care multă vreme piteștenii doar au visat-o".



Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro