Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert ONR

Vineri, 2 Martie 2012 , ora 19.00
 
DIRIJORUL FRANCEZ CHRISTOPHE MANGOU LA PUPITRUL

ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO



Vineri, 2 martie 2012, ora 19.00 la pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla dirijorul francez Christophe Mangou, care a activat ca dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Londra și a fost dirijor secund al unor mari maeștri ai baghetei: Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Mariss Jansons, Bernard Haitink, Emmanuel Krivine, Michael Tilson Thomas, Antonio Pappano. Solista concertului susținut vineri seara va fi pianista Luiza Borac, un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii. Programul concertului va cuprinde Concertul nr. 2 în si bemol major pentru pian și orchestră, op. 83 de J. Brahms și Simfonia a IX-a în mi minor, op. 95 - Din Lumea Nouă de A. Dvoűák.


Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.


Cu o carieră dirijorală începută deja la vârsta de 21 de ani, Christophe Mangou a fost distins cu Premiul pentru Dirijat oferit în unanimitate de clasa de dirijat - orchestră a profesorului Janos Fürst, totodată fiind laureat al Concursului "Donatella Flick" din Londra. A fost dirijor asistent la Orchestra Simfonică din Londra și a fost dirijor secund al dirijorilor Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner, Mariss Jansons, Bernard Haitink, Emmanuel Krivine, Michael Tilson Thomas, Antonio Pappano, totodată fiind dirijor asistent principal la Opera din Nancy. Christophe Mangou a colaborat cu numeroase orchestre: Orchestra Națională Capitole din Toulouse, Orchestra Națională din Lyon, Orchestra Filarmonică din Strasbourg, Orchestra Națională a Țării Loarei. De asemenea a susținut concerte în Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Rusia, Japonia și Statele Unite ale Americii, iar printre artiștii cu care a colaborat se numără Sonia Wieder-Atherton, Sarah Chang, Jack Liebeck, Gordan Nikolitch, Claire-Marie Le Guay și Dana Ciocârlie. Cu o personalitate complexă, Christophe Mangou colaborează și totodată elaborează diverse proiecte alături de muzicieni de jazz.


Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Luiza Borac este o muziciană a cărei preocupare pentru arta interpretativă constituie însăși esența actului artistic. După absolvirea Conservatorului "Ciprian Porumbescu", și-a completat formarea muzicală la Conservatorul din Hanovra. A urmat cursuri de măiestrie la Julliard School în New York, Academia de Vară din Salzburg precum și la Como Foundation Piano. Participarea în diverse competiții internaționale i-a adus un palmares impresionant de premii, astfel s-a numărat printre câștigătorii Concursului Internațional "George Enescu", fiind distinsă și cu Premiul "Tânăr Artist al Anului", a mai obținut premiul întâi la Concursul Viotti-Valsesia în Italia și "Mendelssohn" din Germania, Medalia de argint la Concursul Internațional de Pian "Gina Bachauer" în Salt Lake City, Premiul Oslo, Premiul Grieg și Premiul Publicului la Concursul Internațional de Pian "Grieg" de la Oslo, precum și Premiul "East & West" pentru un recital de debut susținut în New York, la Carnegie Hall. Anul 2007 a adus pianistei un alt premiu de anvergură, pentru cea mai bună înregistrare solo a anului în format CD, oferit de BBC. A evoluat ca solistă alături de Orchestra Filarmonică din Olanda, Orchestra Filarmonică a Națiunilor Unite, Orchestrele Radio din București și Köln, și cu Orchestra Simfonică din Utah, susținând recitaluri în prestigioase săli precum: Carnegie Weill Hall, Steinway Hall (în New York și Londra), la Filarmonica din Köln, Concertgebouw în Amsterdam, la Ateneul Român din București, Puccini Hall din Milano, Radio Hall din Hamburg, precum și la Liederhalle din Stuttgart.

credit foto - Pablo de Selva

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro