Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Cutia cu jucării

Joi, 1 Martie 2012 , ora 16.37
 
Cutia cu jucării se deschide la Studioul Experimental!



Studioul Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess" prezintă o nouă premieră pentru copii... de toate vârstele! Sâmbătă, 3 martie, de la ora 11.00, la Sala Studio a Operei Naționale București, cei mici, dar și părinții și bunicii lor, sunt invitați să descopere miraculoasele aventuri ale personajelor din Cutia cu jucării de Claude Debussy. În sală îi așteaptă personaje de poveste care, prin muzică și dans, vor reproduce viața secretă a păpușilor dintr-o cutie cu jucării, acompaniate de 11 instrumentiști, sub bagheta dirijorului Vincent Grüger. Personaje desprinse din commedia dell'arte se întâlnesc în cutie cu jucării clasice precum Soldățelul, Păpușa și Balerina, iar între ele se nasc și prietenii, dar și conflicte.

Regizorul spectacolului Cutia cu jucării, Marcel Stanciucu, alături de coregrafa Maria Popa și de scenograful Dragoș Abagiu creează împreună cu pianista Mădălina Florescu, soprana Marta Cristina Sandu, membri ai orchestrei Operei Naționale București și tinerii balerini ai Studioului o lume de vis în care muzica și dansul fac sufletele să vibreze. Spectacolul, care îmbină teatrul cu dansul și cu frumoasa muzică a lui Debussy, se adresează nu numai copiilor, dar și tuturor celor care doresc să se reîntoarcă în lumea de basm a copilăriei.

"Cutia cu jucării de Debussy este o compoziție de o finețe specială", mărturisește Vincent Grüger, în timp ce regizorul Marcel Stanciucu declară că spectacolul este pentru public ',o oportunitate de a se întâlni cu lumea copilăriei într-un mod cu totul special". Animați de pasiunea pentru muzica lui Debussy, despre care coregrafa Maria Popa spune că "este pasiunea sufletului nostru", creatorii spectacolului consideră că aceasta stimulează imaginația. Astfel, publicul de toate vârstele se poate bucura, prin intermediul spectacolului, de reîntâlnirea cu atmosfera magica a unei camere în care jocul si visul nu au limite.

Cutia cu jucării este doar cea mai recentă presmieră pentru copii a Studioului Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess". Pe lângă aceasta, cei mai mici spectatori au prilejul să urmărească în Sala Studio a Operei Naționale București un repertoriu bogat și variat de spectacole dedicate lor. Majoritatea aparțin coregrafei Maria Popa, care a creat în ultimii ani mai multe balete pentru copii precum Visul unei nopți de vară după William Shakespeare, Fata mării de Carmen Petra Basacopol, Harap - Alb și Crăiasa Zăpezii. Ultima premieră pentru cei mici a Studioului, înainte de Cutia cu jucării, a fost spectacolul Camera copiilor de Modest Petrovici Musorgski, în regia Andei Tabacaru Hogea și coregrafia Mariei Popa, spectacol care, de asemenea, îmbină teatrul cu muzica și dansul, pentru a-i introduce pe micii spectatori în lumea acestor arte.

“Cutia cu jucării”

de Claude Debussy


dirijor și orchestrație: Vincent Grüger

regie, video: Marcel Stanciucu

coregrafie: Maria Popa

scenografie: Dragoș Abagiu

la pian: Mădălina Florescu


distribuția:


Soprana - Marta Cristina Sandu

Maestrul de ceremonii – Iulian Gliță

Soldățelul – Andrei Dolcoș

Păpușa – Carmen Lupei

Polichinelle – Marian Horhotă

Pierrot – Cristina Osiceanu

Balerina – Jelena de Roeck

Arlequin – Sena Hidaka


cu participarea elevilor Școlii de Balet „Educa”, prof. Jacqueline Bratu


vioara I: Alexandru Crișan; vioara II: Cristian Balaș; violă: Ovidiu Achim / Sorin Spasinovici; violoncel: Eveline Strezoiu; contrabas: Iustin Carp; flaut: Luiza Cârlan; clarinet: Adrian Duminică; corn: Cosmin Stoianov; trompetă: Costică Coman; percuție: Alexandru Rogalski


Vincent Grüger - dirijor


Vincent Grüger s-a născut la Wuppertal (Germania), într-o familie de muzicieni. A studiat compoziție cu Wolfgang Hufschmidt la Folkwang Hochschule Essen și muzicologie/romanistică la Bochum, continuînd studiile la Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Frankfurt cu Hans Zender și Hans-Dieter Resch (dirijat orchestră).

O întâmplare l-a adus în 1997 în România, unde a început o carieră în teatru, după un stagiu de asistent la Opera din Frankfurt și la teatrul liric din Constanța. Între 1998 și 2000 a predat teoria muzicii la Brașov și a dirijat orchestra studenților. În paralel a dezvoltat o activitate de dirijor de concert în Germania și Turcia, dar și în țară, la Bacău, Botoșani, Craiova, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Tărgu Mureș, Sibiu (unde a dirijat în stagiunea 2008/2009 concerte educative) și la Timișoara (unde a colaborat cu instrumentiști precum Andrei Deleanu, Horia Maxim, Alexandru Tomescu și Marin Cazacu). Ca dirijor de operă și operetă a fost invitat la Cluj, Craiova, Timișoara, Iași și București, unde a colaborat cu artiști precum Felicia Filip, Christian Rudik, Marius Vlad Budoiu și Doina Scripcaru. În calitate de compozitor este mereu solicitat pentru concerte de muzică contemporană. În 2003 a fost primul cetățean străin după 60 de ani, în România, care a fost numit prim - dirijor la Teatrul Muzical “Nae Leonard” din Galați, unde a combinat eficient latinitatea muzicienilor români cu tenacitatea unui dirijor german, instruit în „stil istoric informat“ (Historische Aufführungspraxis/ Historically informed performance). Din aprilie 2009 conduce Orchestra de Cameră „Unirea” din Focșani, iar din toamna 2011 Orchestra de Cameră din Brăila.


Marcel Stanciucu – regizor


Născut la București și stabilit din 1982 la Malmo, în Suedia, regizorul Marcel Stanciucu a studiat în perioada 1982 – 1990 limba suedeză în paralel cu ingineria sunetului. Din 1990 a fost angajat ca inginer de sunet la Ricksteater, secția turneu. Din 1997 a fost bursier la Manchester Metropolitan University, unde a obținut licența la secția Arte Interactive. În plus, deține diplomă de master în regie teatru la Middlesex University din Londra și este în prezent doctorand cu specializarea Artele Spectacolului la aceeași universitate.

În perioada 2001 – 2004, Marcel Stanciucu a fost lector universitar la Coventry University din Anglia, perioadă în care a avut producții la Mountview Drama School din Londra, Ramda și a fost invitat ca regizor – consilier la Royal Opera House Covent Garden. În anii 2005 – 2006 a fost lector universitar la Malmohogskola din Suedia. În toată această perioadă a fost invitat ca regizor liber-profesionist în țări precum SUA, Anglia, Suedia, Thailanda, România. În prezent conduce compania de teatru “Un teatru ca toate celelalte”.



Maria Popa – coregraf


Maria Popa este absolventă a Liceului de Artă “George Enescu”, licențiată în Coregrafie la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică București, după ce a absolvit Facultatea de Arte și Științe, secția Artele Spectacolului – Coregrafie. Este de asemenea masterand al Universității Ecologice București, secția Administrarea și Finanțarea Proiectelor Europene.

Din 2005, Maria Popa este coordonator Proiecte Balet și coregraful Studioului Experimental de Operă și Balet “Ludovic Spiess”. În ultimii ani s-a specializat în crearea de spectacole pentru copii, realizând la Studioul Experimental de Operă și Balet “Ludovic Spiess” din cadrul Operei Naționale București mai multe producții de succes: “Visul unei nopți de vară” pe muzica lui Felix Mendelssohn Bartholdy, “Fata mării” de Carmen Petra Basacopol, “Harap Alb” (colaj muzical), “Crăiasa Zăpezii” (colaj muzical) și a semnat recent coregrafia spectacolului “Camera copiilor” (muzica: Modest Petrovici Musorgski). Tot la Studio, a semnat mișcare scenică și coregrafie pentru “Pyram și Thisbe” de Michel Pignolet de Monteclair și John Frederick Lampe, “Dido și Aeneas” de Henry Purcell, “Seară Gershwin”, “Rita” de Gaetano Donizetti, Recital cameral, “I Capuletti ed I Montecchi” de Vincenzo Bellini, “Decebalo” de Leonardo Leo.

De asemenea, a semnat mișcare scenică pentru spectacolele Operei Naționale București “Manon Lescaut” de Giacomo Puccini, “Motanul încălțat” de Cornel Trăilescu, “Le Nozze di Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, “Călătorie în lumea operetei”.

A semnat coregrafie pentru evenimente realizate la ProTV, Antena 1, TVR1, TVR2 și a lucrat în advertising.


Dragoș Abagiu - scenograf


Licențiat în Artele spectacolului, specializarea Scenografie a Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” București, Dragoș Abagiu a debutat cu spectacolul “Rita” de Gaetano Donizetii, în 2011, la Studioul Experimental de Operă și Balet “Ludovic Spiess”. Până la acest debut și la colaborarea sa cu regizorul Cătălin Voineag, Dragoș Abagiu a făcut asistență de scenografie pentru spectacole ONB precum baletele “Corsarul” de Adolphe Ch. Adam, “Giselle” de același compozitor, “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” de Cornel Trăilescu, operele “La Bohème” de Giacomo Puccini, “Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti. De asemenea, a colaborat cu ARCUB ca scenograf la “Cișmigiul copiilor” și “Bucharest music and film festival” și a realizat decoruri și costume pentru spectacole de licență prezentate la Teatrul Țăndărică și Studioul de Teatru Casandra.


Sambata, 3 martie, ora 11.00

Premieră!

Cutia cu jucării” de Claude Debussy

spectacol pentru copii


Joi, 8 martie, ora 19.30

Armoniile iubirii”

concert


Sâmbătă, 10 martie, ora 11.00

Camera copiilor” de Modest Petrovici Musorgski

spectacol pentru copii


Miercuri, 14 martie, ora 19.00

Amadeus” după Peter Shaffer

spectacol experimental


Sâmbătă, 17 martie, ora 11.00

Harap Alb”

poem coregrafic pentru copii


Duminică, 25 martie, ora 11.00, Sala Mare a Operei Naționale București

Visul unei nopți de vară” după William Shakespeare

poem coregrafi pentru copii


Miercuri, 28 martie, ora 19.30

Nijinski – cealaltă față a geniului”

spectacol de teatru - dans





Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro