Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Un program clasic

Miercuri, 7 Martie 2012 , ora 19.00
 

Miercuri, 7 martie 2012, ora 19.00 Orchestra de Cameră Radio vă invită la un concert cu un program clasic, ce îi are în prim-plan pe pianista Dana Borșan, solistă-concertistă a Formațiilor Muzicale Radio și pe dirijorul german Christoph Adt, prezență binecunoscută publicului din studioul de concerte "Mihail Jora", colaborarea cu cele două orchestre ale Radio-ului datând din 1994.

În deschiderea concertului va fi interpretată Simfonia în re major, op. 18 nr. 4 de Johann Christian Bach, al unsprezecelea și cel mai tânăr fiu al compozitorului Johann Sebastian Bach. Va urma Concertul în sol major pentru pian și orchestră, K.V. 453 de W. A. Mozart, care o va avea ca solistă pe Dana Borșan. În partea a doua a programului va fi interpretată Simfonia nr. 88 în sol major de Joseph Haydn.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.

Interpretă fascinantă, cu o putere de expresie deosebită, artistă de o desăvârșită muzicalitate, Dana Borșan și-a câștigat un loc binemeritat în elita pianisticii românești. Profesor univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică București, Dana Borșan este din anul 2000, solistă concertistă al Formațiilor Muzicale Radio. Născută la Cluj, licențiată a Universității Naționale de Muzică din București și beneficiară a unei burse a Comunității Europene la Hochschule der Künste din Berlin, discipolă a maeștrilor Gabriel Amiraș și Georg Sava, Dana Borșan a urmat cursuri de măiestrie cu Hans Leygraf, la Mozarteum- Salzburg și Helene Boschi, la Weimar. Debutul pe podiumul de concert, la doar 12 ani cu Rondo-Concert pentru pian și orchestră în re major de Mozart, confirma apariția unui talent neobișnuit. Un moment decisiv în cariera sa l-a constituit dobândirea Premiului II și a Medaliei de argint la una dintre cele mai importante competiții internaționale, Concursul "Robert Schumann" de la Zwickau. Numele Danei Borșan apare constant, de peste 35 de ani, pe afișele tuturor filarmonicilor din România și în programe de concert din străinătate. A susținut, în 17 țări (Germania, Franța, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Cehia, Slovacia, Rusia, Moldova, Bulgaria, China, Ungaria etc.), peste 900 de concerte și recitaluri, propunând de fiecare dată programe de substanță, cu repertorii diverse, adevărate provocări pentru evoluția oricărui pianist. A cântat pe scene de prestigiu din Berlin, Dresda, Stuttgart, Essen, Paris, Bruxelles, Varșovia, Viena, Sydney, Budapesta, Oslo, Hong-Kong, Bologna, Assisi, Aberdeen, Cork etc. Numele Danei Borșan a apărut pe afișele festivalurilor de la Aberdeen, Potsdam, Faenza, Chișinău, București-Festivalul "George Enescu", Festivalul "Dinu Lipatti", Cluj - Festivalul "Mozart ". Dana Borșan a încheiat în anul 2006 un proiect deosebit - Integrala Concertelor pentru pian și orchestră de W.A. Mozart, eveniment în premieră în viața muzicală românească, concretizat în concerte susținute alături de Orchestra de Cameră Radio și o serie de 8 CD-uri editate de "Casa Radio". Un alt proiect realizat este Integrala Sonatelor pentru vioară și pian de W.A. Mozart împreună cu violonistul Alexandru Tomescu, recitaluri deosebit de bine primite de public și de presă. In paralel cu activitatea artistică, Dana Borșan susține și o activitate didactică remarcabilă: conduce din 1990 o clasă de pian, studenții săi obținând numeroase premii la concursuri naționale și internaționale.

Bucurându-se de o pregătire muzicală deosebită, Christoph Adt a studiat vioara, canto, muzicologia, iar sub îndrumarea profesorilor Thomas Ungar și Ferdinand Leitner dirijatul de orchestră. În 1987 a câștigat concursurile de dirijat de la Lugano și de la Hamm, după care a devenit dirijor-asistent al lui Aldo Ceccato la Orchestra Radio din Hanovra (NDR). Pe parcursul carierei sale de dirijor a avut prilejul să colaboreze cu mulți interpreți de valoare: Rudolph Buchbinder, Gerhard Oppitz, Isabelle Faust, Ingolf Turban, Wen-Sinn Yang, Sergio Azzolini, Dana Borșan și Alexandru Tomescu. Christoph Adt s-a aflat la pupitrul unor cunoscute ansambluri muzicale: Orchestra Radio a Germaniei de Nord din Hanovra, Orchestra Simfonică Radio Praga, Philharmonic Japonia, Orchestra Simfonică a Westfaliei, Orchestra Filarmonicii Robert Schumann din Chemnitz, Orchestra de Cameră Radio, Orchestra Națională Radio și Orchestra Filarmonicii George Enescu din București. Repertoriul său este impresionant și Christoph Adt abordează cu aceeași plăcere întreaga paletă stilistică pe care o oferă literatura muzicală universală, cu un accent deosebit asupra creației compozitorilor secolului XX - Stockhausen, Xenakis, Ligeti, Huber, Nono, Schnitke ș.a. Preocupat de soarta noilor generații de muzicieni, Christoph Adt a fost profesor și a dirijat orchestra Universității de Muzică și Arte Frumoase din Stuttgart. Din 1998 este profesor de dirijat orchestră și muzică bisericească la Universitatea de Muzică și Teatru din München unde pregătește și două (din cele trei) orchestre ale acestui celebru institut de învățământ muzical al Germaniei. Christoph Adt este dirijor șef al orchestrei Filamonicii Bad Reichenhall pentru întrega stagiune 2012.
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro