Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Stagiunea camerala

Luni, 26 Martie 2012
 

Rarități ale muzicii de cameră


În cadrul Stagiunii Camerale "Luni la ora 5 - După-amiaza unui interpret", luni, 26 martie 2012, la ora 17.00, în Sala "Mircea Eliade" a Bibliotecii Metropolitane București (str. Tache Ionescu nr. 4, lângă Piața Amzei), va avea loc recitalul intitulat Rarități ale muzicii de cameră. În program: Trio pentru pian, vioară și violoncel în do minor, op. 2 (1889) de Josef Suk și

Trio pentru pian, vioară și violoncel în re minor, op. 32 (1894) de Anton Arenski. Interpretează: Cristian Balaș (vioară), Mădălina Florescu (pian), Marc Loznic (violoncel). Prezintă: dr. Mirela Zafiri.

Intrarea este liberă.

Director artistic al stagiunii desfășurate cu sprijinul Bibliotecii Metropoliane București: dr. Mirela Zafiri.

Cristian Balaș a urmat cursurile Liceului de Muzică "George Enescu" din București (1992-1996) și ale Universității de Muzică din București, secția vioară (1997-2002). Din 2002 este artist instrumentist, în cadrul partidei de vioara I, la Opera Națională București.

Violonistul Cristian Balaș a susținut recitaluri în majoritatea instituțiilor culturale din București: Muzeul Național "George Enescu", Sala Dalles, Teatrul "Masca", Filarmonica "George Enescu", Sala Radio, Institutul Francez, Muzeul Municipiului București, Muzeul Cotroceni etc. A cântat, în recitaluri, pe scene din Norvegia, Olanda, Grecia, Italia, Franța, Finlanda. Pe lângă un număr mare de titluri din teatrul liric, repertoriul său cuprinde concerte dedicate instrumentului și lucrări camerale: Concertele nr. 3 și nr. 5 de W. A. Mozart, Concertele pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, Dvoűák, Sibelius, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Prokofiev, Introducere și rondo capriccioso de Saint-Saëns, Poemul pentru vioară de Chausson, sonate și partite pentru vioară solo de J. S. Bach, sonate și cvartete de coarde de Mozart, Sonatele pentru vioară și pian nr. 5, "A primăverii", nr. 7 și nr. 9, "Kreutzer" de Beethoven, Marele duo în La major și Sonatinele pentru vioară și pian în la minor și sol minor de Schubert, sonatele pentru vioară și pian de Grieg, Franck, Brahms, Octet de Mendelssohn-Bartholdy, piese de Pablo de Sarasate, Fritz Kreisler, Astor Piazzolla ș.a.

Pianista Mădălina Florescu a absolvit cursurile Academiei de Muzică din București, secția Pedagogie muzicală, Muzicologie, Compoziție, Muzică instrumentală - pian, obținând Diploma de formator "Train the Trainer".

În perioada 1990-2001 a fost profesoară de pian și corepetitor (clasele de canto, vioară, contrabas, corn, flaut) la Liceul de Muzică "Dinu Lipatti" din București. Începînd din 1991 până în prezent, activează ca maestru corepetitor la Opera Comică pentru Copii, iar din 2001 este angajată în aceeași calitate la Opera Națională București.

A susținut recitaluri de muzică de cameră la București (Filarmonica "George Enescu", Palatul Șuțu, Palatul Cotroceni, Sala Radio, Opera Națională, Institutul Francez), în alte centre culturale din țară (Brașov, Sibiu, Constanța, Târgu Mureș, Ploiești) și din străinătate (Bergen, Oslo, Marsilia, Santander, La Coruna). Are un repertoriu foarte bogat, cuprinzând opere de Mozart, Rossini, Donizetti, Verdi, Gounod, Bizet, Boito, Ceaikovski, Puccini, Enescu, lucrări camerale de Bach, Beethoven, Schubert, Brahms, Grieg, Sibelius, Poulenc, Piazzolla ș.a.

A fost distinsă cu Premiul de excelență aniversar, oferit de Forumul Muzical Român (2008), Premiul criticii muzicale "Bianca" la Concursul Național de Interpretare Muzicală "Mihail Jora" (ediția a VIII-a, 1998), Premiul "Martha Joja" pentru stil cameral la Concursul Național de Interpretare a Liedului "Ionel Perlea" (ediția a VIII-a, 1998).

Născut în 1965, la Chișinău, violoncelistul Marc Loznic a absolvit Conservatorul de Stat "G. Musicescu" din orașul natal, în 1989. S-a specializat la Conservatorul "P. I. Ceaikovski" din Moscova, cu celebrul profesor Valentin Feighin. În perioada 1986-1996 a fost prim-violoncelist la Teatrul de Operă din Chișinău, apoi prim-violoncelist al Orchestrei Europa Symphony Viena (1996-2006) și secretar muzical al Filarmonicii din Chișinău (1996-2002). Prim-violoncelist la Filarmonica de Stat din Oradea (2003-2005) și la Opera Națională Timișoara (2005-2006), din 2007 este șeful partidei de violoncel la Opera Națională București.

A cântat ca solist cu orchestre din Arad, Timișoara, Botoșani, Oradea, Chișinău, Odesa, Cernăuți, Donețk, Dnepropetrovsk, Saratov, Volgograd ș.a.


Costin Tuchilă



Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro