Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Căutătorii de Povesti

Miercuri, 21 Martie 2012 , ora 12.33
 
Bibliotecile publice din România își rescriu povestea



  • Peste 275.000 de români au intrat pentru prima dată pe internet datorită noului serviciu oferit de bibliotecă. Aproximativ 33% (aproximativ 2,3 milioane persoane) dintre utilizatorii actuali ai bibliotecilor Biblionet declară că vin la biblioteca publica doar, sau in primul rând, pentru calculatoare si internet.


  • Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu devin Căutătorii de Povești în primul demers de promovare al bibliotecilor publice din România.


Ce au în comun oamenii care urmează cursuri de perfecționare profesională, bunicii cu blog și cont de Facebook sau care au nevoie de informații medicale rapide, copiii care vin să vorbească cu părinții plecați la muncă în străinătate și fermierii care accesează fonduri și subvenții agricole APIA? "Accesul la informație poate schimba viețile oamenilor iar poveștile celor care accesează noile servicii ale bibliotecilor publice din România modernizate prin programul Biblionet începând cu 2009 din sunt cele mai bune dovezi. Pe măsură ce accesul la tehnologiile online se extinde în mediul rural datorită bibliotecilor, exemplele din țară ne arată că românii știu ce să facă cu oportunitățile o dată ce li se oferă posibilitatea și totodată că putem recupera decalajul digital între mediul urban și rural" a declarat Paul Andre Baran, Directorul Programului Biblionet în România.


Prin programul Biblionet, cea mai mare investiție privată în domeniul bibliotecilor publice din România din partea Fundației Bill & Melinda Gates, numeroase comunități din mediul rural sunt de acum conectate la informații ce țin de sănătate, educație, locuri de muncă, servicii financiare sau comunicații. Pentru persoanele care nu au posibilitatea de a avea internet acasă sau la serviciu, biblioteca are un rol cheie oferind acces public și gratuit la tehnologie și know-how prin bibliotecarii formați în alfabetizare digitală.



Căutătorii de povești redescoperă biblioteca de azi a României

Într-un demers ce devine prima campanie națională de promovare a bibliotecilor publice din România, mai mulți scriitori și personalități publice din România vor pleca într-un tur al bibliotecilor din țară în căutare de istorii autentice.


Radu Paraschivescu, Vlad Petreanu și Cătălin Ștefănescu își pun timpul și talentul la dispoziție cauzei bibliotecilor. Pe măsură ce vor descoperi și consemna schimbarea din comunități atunci când accesul la informație le permite oamenilor să-și îmbunătățească viața, publicul va putea asista pe site-ul www.cautatoriidepovesti.ro la procesul lor de creație.


Dincolo de cifre, programul Biblionet redă bibliotecilor publice locul vital în inima comunităților. Bibliotecile publice de la sat sau de la oraș redevin adevărate centre sociale, spații în care oamenii vin să caute informații pe internet, de la știri la locuri de muncă sau la soldul de pe cardul bancar, informații medicale sau să vorbească cu familia aflată la distanță.


La sfârșitul marii călătorii și al proiectului, poveștile celor trei se vor întâlni într-un ebook și într-o carte printată, un adevărat manifest pentru redescoperirea bibliotecilor publice din România. Cartea se va regăsi în peste 2000 de biblioteci publice din România.


Campania națională de promovare a bibliotecilor publice din România este o inițiativă Biblionet în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România și Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.



Bibliotecile și accesul la internet la scară națională



Cele 2933 de biblioteci publice din România pot oferi cetățenilor acces la informația la scară națională. Până astăzi, prin intermediul programullui Biblionet peste 1.500 de biblioteci publice au fost dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente, iar aproape 2.175 de bibliotecari au parcurs cursuri de formare.


Bibliotecarii sunt formați prin cursuri de IT și de management al noilor sevicii de bibliotecă să gestioneze, de acum, un spațiu adus la zi și contemporan cu societatea informației. Totodată, bibliotecarii îi pot instrui mai departe gratuit pe localnici și îi pot asista în demersurilor lor.


Peste jumătate (54%) din populația țării nu a folosit niciodată un calculator, conform unui studio Eurostat din 2011. "Mulți dintre bibliotecari au făcut parte din această categorie dar programul Biblionet i-a motivat să recupereze rapid și să devină ei promotori ai accesului digital în comunitățile lor. Procentul este în continuare foarte mare, România și Bulgaria ocupând ultimele locuri în Uniunea Europeană privind accesul la internet la nivel național. Este însă în scădere față de anul trecut când se situa la 65% iar bibliotecile moderne prezente în tot mai multe comunități și în fiecare județ al României dețin un rol considerabil în reducerea decalajului digital." a mai spus Paul-Andre Baran.


Biblionet este o inițiativă a Fundației Bill & Melinda Gates în valoare totală de 26,9 milioane de dolari pe o durată de 5 ani și își propune facilitarea accesului la informație prin introducerea tehnologiei moderne în bibliotecile publice.

Programul Biblionet include până în acest moment peste 1500 de biblioteci locale, dotate cu 6.460 de calculatoare și echipamente aferente și peste 2.175 de bibliotecari formați și își propune să atingă peste 2000 de biblioteci la finalul programului.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro