Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert ONR

Vineri, 4 Mai 2012 , ora 19.00
 

Concertul Orchestrei Naționale Radio de vineri, 4 mai 2012, ora 19.00 îl va avea ca solist pe Eduard Stan, pianistul despre care s-a spus că îmbină spiritul riguros german cu sensibilitatea românească. La pupitrul Orchestrei Naționale Radio se va afla dirijorul german Gerd Müller-Lorenz, dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Hanovra. Programul va cuprinde Concertul nr. 1 în re minor pentru pian și orchestră, op. 15 de J. Brahms și Simfonia nr. 3 în la minor, op. 56 - Scoțiana de F. Mendelssohn.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărturești, Humanitas și online pe www.eventim.ro.

Născut în 1967 la Brașov, pianistul Eduard Stan s-a stabilit în Germania la vârsta de 11 ani. Caracterizat de ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung drept "pianist în posesia unui eminent sens al nuanțelor", concertează în majoritatea țărilor europeene și în S.U.A. În trecutul apropiat a cântat în săli prestigioase cum ar fi: Carnegie Hall New York, Salle Cortot Paris, Filarmonica și Konzerthaus din Berlin, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus din Viena, Kennedy Center Washington DC, Auditorio Nacional Madrid, Rudolfinum Praga, Konserthuset din Stockholm, Palais des Beaux Arts și Flagey din Bruxelles, Queen's Hall Copenhaga, Filarmonica din Luxemburg, National Concert Hall Dublin, Musikhalle Hamburg, Gasteig München și Ateneul din București. Debutul său la celebra Wigmore Hall din Londra a fost descris ca eveniment de "artă pianistică de cea mai înaltă măiestrie" (Classical Source, Anglia). Eduard Stan a concertat la diferite festivaluri internaționale, de exemplu la Festivalul Massenet, Lille Pianos și "Piano à Riom" din Franța, Festivalul George Enescu din România, Festivalul "Mijlocul Europei" din Cehia, Festivalul "Braunschweig Classix" din Germania, Festivalul de muzică de cameră din Galway / Irlanda, Festivalul din Bourlinster / Luxemburg și Festivalul Muzicii Românești de la Iași. A colaborat cu diferite orchestre din Germania, România, Austria și Italia, sub bagheta unor dirijori precum Lutz Köhler, Shinya Ozaki, Theo Wolters, Thomas Dorsch, Ovidiu Bălan, printre alții. În 2010 a debutat cu mare succes la Filarmonica Enescu din București cu concertul de Grieg, sub bagheta maestrului Christian Badea.

Eduard Stan este un apreciat partener de muzică de cameră, renumita revistă de specialitate The Strad descriind-ul ca "un talent fin al retragerii cu un simț înnăscut pentru echilibrul sonorității". De peste zece ani concertează cu regularitate în duo împreună cu violonistul Remus Azoiței din Londra, cu care a înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară și pian de George Enescu. Eduard Stan a înregistrat CD-uri solo pentru casa de discuri germană Hänssler Classic cu muzică de Bach, Schubert, Chopin, Liszt, Fauré, Debussy și Ravel. Cea mai recentă realizare discografică este un CD Chopin, lansat la casa de discuri Thorofon în 2010, cu ocazia celor 200 de ani de la nașterea geniului polonez, "un disc înregistrat vădit într-o stare de grație și amintind de marii maeștri", precum precizează ziarul Suplimentul de Cultură, în care Eduard Stan este comparat cu un "predecesor de talia lui Wilhelm Kempff". Eduard Stan a fost fondatorul și directorul artistic al Festivalului Enescu de la Heidelberg / Mannheim din 2005. A fost distins în țară cu Premiul Prometheus pentru meritele sale în legătură cu promovarea culturii românești în Occident. Proiectele sale din anul 2011 au cuprins recitaluri solo la Londra, Lisabona, Porto, Varșovia (seria Chopin din parcul Łazienki), Cracovia (Festivalul internațional de pian) și, printre altele, un un turneu cu 4 recitaluri și masterclass în Israel (Ierusalim, Haifa, Rishon LeZion). În duo, a putut fi ascultat la Berlin, Veneția (Teatro La Fenice) și Roma (Accademia Santa Cecilia), printre altele. În primăvara anului 2011 a înregistrat un CD împreună cu baritonul german Peter Schöne.

Dirijor principal al Orchestrei de Cameră din Hanovra, Gerd Müller-Lorenz a colaborat cu Orchestra Radio din Bavaria, Orchestrele Simfonice din Aachen, Nürnberg, Sanremo, Orchestra Filarmonică Baltică din Gdańsk, Orchestra Filarmonică din Saratov, Tübingen Sinfonietta și Filarmonica din New York. Format la Academia de Muzică și Teatru din Hanovra, dirijorul a studiat alături de Heinz Henning, Karl Engel, Lutz Köhler, Hans-Herbert Jöris, Helmut Lachmann. După terminarea studiilor s-a afirmat ca dirijor, acompaniator și corepetitor, ocupând funcția de profesor la Academia de Muzică și Teatru din Hanovra. Pasionat de cultura slavă, Gerd Müller-Lorenz a fost dirijor invitat al Conservatoarelor din Gdańsk, Wrocław - Polonia și Saratov în Rusia. Repertoriul său vizează o variată paletă stilistică ce pornește de la muzica veche la cea contemporană, iar de-a lungul timpului a avut prilejul de a colabora cu Pierre Boulez, Hans-Werner Henze, Mstislav Rostropovici, Claudio Abbado, Kurt Masur și Vladimir Ashkenazy.

foto - Eduard Stan - credit Cristian Drilea

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro