Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Crize. Cultura face diferenta

Luni, 21 Mai 2012
 

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfășura în perioada 25 mai – 3 iunie și va fi prezentată sub genericul „Crize. Cultura face diferența”. Timp de zece zile orașul Sibiu se va transforma într-o scenă uriașă reunind peste 2500 de artiști din toate colțurile lumii.


Programul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu continuă tradiția unei oferte culturale la cel mai înalt nivel. Agenda de evenimente din acest an este una deosebit de bogată și variată și aduce publicului producții reprezentative ale marilor companii din străinătate și din România, spectacole de stradă în orașul vechi, în biserici și situri istorice, spectacole de teatru-dans, flamenco, balet, dans contemporan, teatru de păpuși, circ, spectacole de lumini, muzică, pantomimă, dar și conferințe, seminarii, expoziții, lansări de carte, instalații și ateliere de lucru, ce au loc atât în spații convenționale, cât și neconvenționale, transformând Sibiul într-o veritabilă capitală culturală a lumii.” a anunțat Constantin Chiriac, directorul Festivalului. Companii de renume din domeniul artelor spectacolului, regizori români și străini, critici, operatori din turismul cultural, producători și zeci de mii de spectatori se întâlnesc la Sibiu pentru a sărbători, pe parcursul a zece zile, creația și creativitatea artistică în cadrul unui eveniment cultural ce urmărește promovarea reperelor valorice valabile la nivel mondial.


Acest eveniment are loc de 16 ani sub înaltul patronaj al Președintelui României ca un semn important al contribuției pe care Festivalul o aduce la prestigiul și imaginea țării. Începând cu anul 1999, Festivalul s-a aflat, de asemenea, sub patronajul Comisiei Europene, al Delegației Comisiei Europene la București, iar mai apoi al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educație, Formare, Cultură și Tineret. Festivalurile internaționale, precum cel de la Sibiu, contribuie mai ales la redarea vizibilității diversității culturale europene și la formarea unui sentiment de identitate europeană. Acest eveniment, unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale din Europa, unic în felul său ca amploare, a contribuit în mare măsură la dezvoltarea regiunii, în special din momentul în care orașul a primit titlul de Capitală Culturală Europeană” în anul 2007. Pe lângă beneficiile anului 2007 – activitatea turistică, spre exemplu, a crescut cu 14 % față de anul precedent – titlul a făcut ca Sibiul să devină și mai atractiv și cunoscut la nivel european. Sibiu 2007 este unul dintre cele mai bune exemple de impact pozitiv pe care evenimentele culturale îl pot avea asupra orașelor și a cetățenilor europeni.” adaugă Comisarul Androulla Vassiliou despre FITS.


Tema din acest an a Festivalului încurajează artiștii și oamenii de cultură să ofere o alternativă la perioada dificilă prin care trecem, iar programul acestei ediții cuprinde spectacole ale unora dintre cei mai apreciați și importanți regizori de teatru de pe scena internațională, oferind publicului din România șansa de a vedea producții de excepție. Cu siguranță că unul dintre cele mai așteptate momente din acest an este prezența în România a regizorului german Peter Stein ce va prezenta Faust Fantasia”, o melodramă pentru voce și pian după Goethe ce a fost produsă special pentru Bienala de la Hanovra din 2000. TR Warszawa va prezenta spectacolul Între noi totul e bine” al reputatului regizor polonez Grzegorz Jarzyn, unul dintre cei mai premiați oameni de teatru din Europa și despre care criticii au spus la Festivalul de la Avignon că acesta este un regizor cu inteligență sofisticată. Schauspielhaus Graz, una dintre cele mai dinamice companii de teatru din Europa aduce în premieră romanul epistolar al lui Goethe - „Suferințele tânărului Werther”. Cu o istorie pornind de la 1827, Teatrul Maxim Gorki din Berlin va prezenta spectacolul „Prințul Friedrich von Homburg” în regia lui Armin Petras. După negocieri ce au durat aproape trei ani de zile, Need Company sosește la Sibiu cu spectacolul „Casa cerbilor” produs la cererea Salzburger Festspiele, în regia lui Jan Lawers, artist distins cu marele premiu de la Festivalul Internațional de Teatru din Sarajevo, Grand Prix – Golden Laurel Wreath Award for Best Performance. Actorul, dramaturgul și regizorul Wajdi Mouawad, artist asociat al Festivalului de Teatru de la Avignon distins cu meritul Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres în Franța pentru numeroasele premii primite în lume, va prezenta la Sibiu one man show-ul „Singuri”. Tot ca un inedit al acestei ediții, Teatrului ZAR va susține patru reprezentații la Cetatea Cisnădioara. Trupa poloneză a fost pregătită timp de trei ani în cadrul faimosului Institut Grotowski și stă mărturie pentru unul dintre cele mai inovatoare experimente ale teatrului din zilelor noastre.


Spectacolele de dans ocupă și în acest an un loc important în agenda de evenimente a Festivalului. Companiile din Israel ne-au obișnuit de-a lungul timpului cu producții impresionante din punct de vedere tehnic și estetic, iar publicul român va avea șansa să reîntâlnească compania Vertigo ce va prezenta două spectacole fascinante: „Mana” și „Null”. Programul acestei secțiuni este completat de spectacolul „În derivă “, o compoziție pentru care compania Ballet Actuel a fost numită noua Pina Bausch a dansului contemporan. Recunoscută la nivel mondial ca o lucrare de poezie fizică despre frumusețe, compania australiană C!RCA va ajunge de asemenea la Sibiu. La acest program se mai adaugă, printre alții, Jose Soriano care aduce la Sibiu pasiunea pașilor de flamenco într-un spectacol de dans emoționant, la granița dintre tradițional și modern intitulat „Inima ce sparge pieptul”.


Spectacole de stradă uluitoare, spectacole de instalații sau itinerante, cu elemente de circ, exploatând apa, aerul sau focul vor anima din nou centrul istoric al Sibiului. Printre acestea se numără și o premieră mondială: SINDROMUL STOCKHOLM 1.2 al companiei suedeze Burnt Out Punks. Printre marii invitați din acest an la Sibiu se numără, de asemenea, compania Close Act din Olanda ce va susține un adevărat tur de forță prin cele două spectacole („Invazia și „Tărâmul apelor”) transformând Piața Mare a orașului într-o lume fantastică, stăpânită de creaturi mitologice uriașe.


Pentru iubitorii de muzică, în acest an vor concerta gratuit în cadrul FITS unii dintre cei mai îndrăgiți muzicieni români: Ștefan Bănică Jr., Voltaj, Horia Brenciu și Smiley.


Anul acesta FITS va inaugura în parteneriat cu TVR Cinema o nouă secțiune, și anume cea de film. În cadrul acestei secțiuni vor fi proiectate filmele „Undeva la Palilula” în regia lui Silviu Purcărete, „Akropolis” un performance regizat de Jerzy Grotowski, „Prin gânduri și imagini” – un documentar de Liviu Ciulei și „Goldfish games” în regia lui Jan Lauwers.


Pe toată perioada festivalului vor avea loc lansări de carte, spectacole-lectură și conferințe, care vor aduce la masa de discuții personalități marcante ale lumii culturale naționale și internaționale precum John Freeman, George Banu, Ioan Holender, Nicolae Manolescu, Jan Lauwers și Wajdi Mouawad.


Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat pe siteul www.sibfest.ro, ce va fi actualizat în permanență. Anul acesta organizatorii au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Prețul unui bilet variază între 10 și 40 de lei, în funcție de eveniment și locul în sală. Biletele pot fi achiziționate de la Agenția Teatrală din Sibiu (bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, de luni până vineri între orele 11:00 – 18:00, iar sâmbata între orele 11:00 – 15:00) sau în rețeaua Eventim (în Librăriile Humanitas și Cărturești, magazinele Germanos, Vodafone și Orange si online pe eventim.ro).


Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu este organizat de Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu și Consiliul Local al Municipiului Sibiu, cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Consiliului Județean Sibiu și UNITER. Coproducători: Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune. Un eveniment aflat sub înaltul patronaj al Președintelui României și al Reprezentantului Comisiei Europene pentru Educație, Formare, Cultură și Tineret.


Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro