Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Proiectul european ACCES

Vineri, 8 Iunie 2012 , ora 14.35
 

Conferința națională: „Cooperare europeană în domeniul formării profesionale continue”

Cluj-Napoca, 7 iunie 2012

Societatea Română de Radiodifuziune a organizat pe 07 iunie 2012, la Cluj-Napoca, Conferința Națională dedicată proiectului “ ACCES – FORMAREA PROFESIONALĂ CONTINUĂ - CALIFICARE/RECALIFICARE - GARANȚIA SUCCESULUI PE PIAȚA MUNCII PENTRU ANGAJAȚI”.

Tema conferinței a fost: „Cooperare europeană în domeniul formării profesionale continue

         La reuniune au participat membri ai grupurilor țintă din cadrul proiectului “ACCES”: angajați, manageri, personal al furnizorilor autorizați de formare profesională contiuă publici și privați; reprezentanți ai organismelor naționale și internaționale de reglementare a mecanismelor formării profesionale continue; inițiatori de proiecte și  cercetători în domeniul formării profesionale continue, reprezentanți ai mass-media, reprezentanți ai partenerului spaniol: S.C. CONSULTING 2000 Y PIC S.L. - companie de formare profesională continuă.

        A fost făcut un bilanț almomentului actual în care se află derularea proiectului inovativ inițiat de Societatea Română de Radiodifuziune. În calitate de moderator al reuniunii, Mirela Nicolae, expert în formare profesională continuă, a reliefat preocuparea de adecvare a conținutului proiectului la necesitățile pieței muncii, în concordanță cu oferta de formare și cu solicitările peroanelor interesate să-și dezvolte sau să-și redirecționeze calificarea profesonală. În contextul unui orizont al profesionalizării tot mai largi, inclusiv la scară comunitară, au fost abordate mecanismele de cooperare din perspectiva Agendei Europa 2020. În acest sens, s-a dovedit productiv aportul partenerului spaniol în proiect, S.C. Consulting 2000 Y PIC S.L., reprezentat de Paulino Iglesias Corteguera, director și Evencio Souto Rodriguez, expert sociolog.

         În cadrul conferinței d-na Victoria Popescu, diplomat, expert CEDAW (Comitetul ONU pentru eliminarea discriminării față de femei), membru al Consiliului interministerial român pentru egalitatea șanselor a prezentat ultimele tendințe și provocări pe piața forței de muncă, în plan mondial și contextul pentru formarea profesională continuă:

„...Asistăm la fenomenul schjimbării culturii organizaționale, de la o cultură bazată pe reguli, norme și ierarhii, la una fundamentată pe valori, de genul inovării și creativității. Formarea profesională continuă este parte integrantă a noii culturi organizaționale. Pentru a face față acestor multiple schimbări, noi înșine trebuie să fim preocupați în mai mare măsură de formarea noastră profesională și de așa numitul - capitol social personal – care să fie în interesul nostru din toate punctele de vedere. Formarea profesională continuă este un instrument determinant în atingerea acestui deziderat de maximizare a capitalului social personal.”

        De asemenea, d-na Simona Popescu, expert la Autoritatea Națională pentru Calificăria  prezentat Autoritatea Națională pentru Calificări –nou organism pentru asigurarea continuitățiiîn formarea profesionalădin România, iar d-na Magdalena Balica, manager de proiect în cadrul Asociației “Observator pentru dezvoltarea învățării permanente” a prezentat ''Strategia de stimulare a participării la formarea continua a angajatilor, elaborata în cadrul proiectului european  Prezent” - ca reper pentru o strategie națională privind învățarea permanentă. 

            În premieră la noi, a fost lansată o platformă de e-learning deschisă tuturor utilizatorilor de internet interesați să se implice în procesul de formare continuă, fie ca profesori, elevi, studenți, salariați, angajatori fie ca doritori de informații, în vederea unei opțiuni, comunicări, orientări sau reorientări. Pe platformă se vor regăsi cursuri și alte materiale de studiu.

         Corelarea inovației în formare profesională continuă cu inovația în educație a fost subliniată de Mihaela Carpea, expert sociolog, doctorand la Facultatea de Sociologie a Universității din București.

       Învățarea pe tot parcursul vieții, atât într-un cadru formal, cât și în contexte non formale și informale, a suscitat discuții profitabile în cadrul atelierelor. În acest sens, prof. psiholog Amelia Baciu, de la Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș, a evidențiat programele palatelor și cluburilor copiilor, precum și succesul activităților din săptămâna Școala Altfel. Utilitatea unui curs de inițiere în mecanismul formării profesionale a fost afirmată de conf. univ. dr. Marian Năstase, de la Facultatea de Management a Academiei de Studii Economice din București. La rândul său, dr. ing. Viorica Klein, de la Universitatea Petru Maior din Târgu Mureș, a adus în discuție necesitatea valorificării oportunităților instituționale și legislative create pentru dezvoltarea programelor de formare profesională continuă. În acest sens, a accentuat Steluța Racolța, președinte al Asociației Patronale a Furnizorilor de Formare Profesională Continuă din România, ce se impune este o cointeresare a angajaților și a angajatorilor în participare la formarea profesională continuă, finanțarea în acest scop fiind esențială. Ca formator, prin Asociația pentru o Societate Dezvoltată, într-o zonă supusă bulversărilor profesionale, în Valea Jiului, Camelia Balaș a pledat pentru generarea unei veritabile platforme de acțiune, în favoarea învățării pe tot parcursul vieții, cu o susținere semnificativă și responsabilă din partea autorităților.

Proiectul este un suport inovator pentru obiectivele operaționale ale Programului Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 (POS DRU) - Axa prioritară 2 “Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, Domeniul Major de Intervenție 2.3 “Acces și participare la formare profesională continuă”.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro