Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Pianista Mihaela Ursuleasa s-a stins din viata

Sâmbătă, 4 August 2012 , ora 15.31
 

Vestea că pianista Mihaela Ursuleasa a murit a făcut zilele acestea înconjurul lumii. De la rudele și prietenii din România, trecând pe la colegii din lumea-ntreagă, până la oamenii simpli de pe site-urile de socializare,  toți se intreaba cum e posibil ca o tânără de 33 de ani, cu o cariera atât de impresionantă, să dispară atât de subit.

Cauzele și împrejurarile decesului nu au fost,deocamdată, făcute publice.


Moment de reculegere la Konzerthaus din Berlin, în memoria pianistei Mihaela Ursuleasa


Sambătă, pe 4 iulie ar fi trebuit să cânte la Berlin alături de Orchestra Română de Tineret, într-un concert, la Festivalul Internațional pentru Orchestre de Tineret. Dirijorul Cristian Mandeal și membrii ORT au ținut un moment de reculegere în memoria Mihaelei Ursuleasa, vineri dimineață (3 august), la debutul repetiției generale dinaintea concertului de sâmbătă, de la Konzerthaus Berlin.


Aflată la Berlin, muzicologul Oltea Șerban Pârâu spune că dispariția Mihaelei Ursuleasa este pentru viața muzicală românească o mare pierdere: „Mihaela Ursuleasa era un nume de anvergură și o personalitate cu o reală notorietate internațională. Speram să o pot reasculta la Berlin acum, pe 4 august, cu Orchestra Națională de Tineret, în concertul de la Young Euro Classics, dar acest lucru nu se va mai întâmpla, așa că voi rămâne în memorie cu Concertele nr. 2 de Șostakovici și nr. 3 de Beethoven cu care am ascultat-o la Sala Radio în ultimii ani, două experiențe muzicale pe care le voi păstra în memorie prin personalitatea cu totul ieșită din comun a abordării”, a declarat Oltea Șerban-Pârâu, redactor-șef la Radio România Cultural și director artistic la Orchestrele și Corurile Radio.


Dirijorul Cristian Mandeal nu poate găsi alt cuvânt despre Mihaela Ursuleasa ca pianistă decât "genialoidă". "Făcuse deja o carieră singură-singurică - o româncuță de la Brașov care a ajuns la Viena. Toată lumea pianistică știa de ea și a ajuns aici prin forțele proprii. Era o mare pianistă", a subliniat Mandeal.


Colegii din România și din străinătate sunt uluiți de vestea morții pianistei


Pianistul Horia Mihail își amintește de momentele când erau colegi: „Vestea dispariției premature a Mihaelei Ursuleasa mă întristează profund. Am cunoscut îndeaproape primii ei ani de formare ca muzician și ca om, fiind colegi ai aceleiași profesoare de pian din Brașov, doamna Stela Dragulin, cea care ne-a călăzuit primii pași atât în tainele pianului cât și în ceea ce înseamnă viața unui solist concertist. În primii ani de școală, Mihaela părea o fetiță ca oricare alta atâta vreme cât nu se afla la pian. Când începea însă să cânte se transforma subit: devenea un mic artist, exuberanța, sensibilitatea și ușurința tehnică cu care mânuia instrumentul înmărmurindu-i pe profesori și provocând deseori invidia unora dintre colegi. Îmi amintesc de primele ei concerte la Brașov, apoi de debutul la București cu Orchestra Națională Radio, succese ce au propulsat-o imediat în rândul soliștilor de renume din România.

Sunt mâhnit de faptul că a pierdut atât de devreme lupta cu problemele ivite din cauza presiunii create de o carieră internațională strălucită. Mă mâhnește și mai mult faptul că abia acum, după ce nu mai este printre noi, devine "cap de afiș” al știrilor din media românească, marile ei succese internaționale trecând de cele mai multe ori neobservate. Oare câți artiști, oameni de cultură, oameni de știință, mari personalități cu cariere internaționale impresionante, toți originari din România, rămân necunoscuți la ei acasă? Păcat.” A spus pianistul Horia Mihail pentru www.radiocultura.ro


Violonistul Alexandru Tomescu a scris pe pagina sa de facebook: „Socant, incredibil, am crezut inițal că nu putea fi decât o glumă proastă, dar mă tem că e adevărat: Mihaela Ursuleasa nu mai e printre noi... Dumnezeu s-o odihnească”


Colegii ei de la European Artistic Services - EAS Musikmanagement GmbH din Berlin își exprimă "tristețea profundă" față de "moartea subită" a pianistei, precizând că gândurile lor sunt alături de fiica și mama artistei române, potrivit unui anunț postat pe site-ul ursuleasa.com. "Ne exprimăm tristețea profundă față de moartea ei subită. Gândurile noastre sunt alături de fiica ei și de mama ei", posteaza pe site-ul ursuleasa.com echipa EAS Musikmanagement, din care pianista Mihaela Ursuleasa făcea parte. "Am pierdut nu numai o persoană minunată, ci și pe unul dintre cei mai mari artiști pe care lumea noastră muzicală internațională i-a cunoscut", mai afirmă colegii pianistei române.


Născută pe 27 septembrie 1978, Mihaela Ursuleasa a avut șansa, la vârsta de 13 ani, să fie ascultată de celebrul dirijor Claudio Abbado, care i-a oferit posibilitatea de a-și construi întreaga pregătire muzicală printr-o bursă de studii la Viena, la clasa profesorului Heinz Medjimorec. Momentul decisiv al carierei sale a fost câștigarea marelui premiu la una dintre cele mai importante competiții internaționale, "Clara Haskil", din Elveția - în 1999. Au urmat apariții sub bagheta lui Claudio Abbado la Viena, la Festivalul de la Sankt Petersburg și München, recitaluri la Roma, Frankfurt, Davos, Festivalul Schleswig-Holstein.
Mihaela Ursuleasa a concertat regulat alături de Filarmonicile din Hamburg, Köln, Bamberg, Rotterdam, Dresda și orchestrele Wiener Symphoniker, Concertgebouw din Amsterdam, Tonhalle din Zürich, Cincinatti Symphony Orchestra, de orchestrele radio din Viena, Varșovia, Berlin. A avut apariții încununate de succes la Carnegie Hall, Royal Symphony Hall.

Printre dirijorii cu care a colaborat se numără maeștri de seamă ai baghetei, ca Wolfgang Sawallisch, Paavo Järvi, Gerd Albrecht, Kurt Sanderling, Sir Neville Marriner și Dennis Russel Davies.

De un real succes s-au bucurat recitalurile ei din China, Japonia (cel de la Tokyo fiind inclus în ciclul "Pianiști ai anului 2001") sau debutul londonez, în martie 2002, în Seria Internațională de Recitaluri Harrods, la complexul South Bank. Ecourile excelente ale recitalului de debut în Canada (august 2005) i-au adus artistei noi invitații pentru anul 2006 - recitaluri și concert cu Orchestra Simfonică din Montreal.

Parteneră rafinată în muzica de cameră, Mihaela Ursuleasa a apărut adesea la cele mai prestigioase festivaluri europene, îndeosebi alături de violonista Patricia Kopacinskaia.

În anul 2006, San Francisco Chronicle spunea despre Mihaela Ursuleasa că este "un fel de Beethoven".
Pe parcursul carierei sale, Mihaela Ursuleasa a lansat două albume, în 2010, "Piano & Forte" (Beethoven, Brahms, Ravel, Ginastera, Constantinescu; Berlin Classics), și în 2011, "Romanian Rhapsody" ("Rapsodia Română nr. 1" a lui George Enescu, "Suita pentru pian" a lui Paul Constantinescu, două dansuri populare românești de Béla Bartók și trei piese de Franz Schubert).
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro