Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Seara Mozart la Sala Radio

Luni, 14 Ianuarie 2013 , ora 12.27
 

Concert-maestrul celebrei orchestre Maggio Musicale Fiorentino

dirijează Seara Mozart la Sala Radio!

Dacă în mod tradițional ne începem fiecare an în compania celebrei Filarmonici din Viena prin concertul transmis în direct în întreaga lume, Orchestra Națională Radio vă întâmpină în noul an printr-un eveniment deosebit care ne readuce în lumea muzicală austriacă: Seară MOZART.

Vineri, 18 ianuarie (19.00), concertul de la Sala Radio se va desfășura sub bagheta dirijorului LADISLAU HORVÁTH, concert-maestrul prestigioasei orchestre italiene Maggio Musicale Fiorentino, violonist-concertist și dirijor cu o bogată carieră internațională. Concertul se va bucura și de participarea violonistei CRISTINA ANGHELESCU, solist-concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, laureată a numeroase concursuri de specialitate, muzician cu o prezență activă pe scenele de profil din țară și străinătate.

Prima compoziție mozartiană din program este uvertura "Directorul de scenă" în do major, o lucrare vivace și plină de umor muzical. Seara va continua cu o altă partitură de tinerețe, compusă de genialul muzician la numai 19 ani: Concertul nr. 4 în re major pentru vioară și orchestră, care impresionează printr-o strălucitoare virtuozitate tehnică, ce impune solistului performanță artistică. Concertul se va încheia cu una dintre ultimele creații ale lui Mozart, concepute la 32 de ani, cu doar 3 ani înainte de dispariția sa: Simfonia nr. 41 în do major - "Jupiter", cu o sonoritate impunătoare și un aer triumfal, așa cum o presupune și titlul compoziției.

Pentru alte informații legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor și Corurilor Radio vă rugăm să consultați site-ul orchestre.srr.ro.

LADISLAU HORVÁTH reprezintă cea de-a cincea generație dintr-o familie de muzicieni transilvăneni. Astăzi el este cunoscut în lumea muzicală italiană și nu numai, ca dirijor de orchestră, solist-concertist, membru în diferite ansambluri de muzică de cameră, concert-maestru și profesor.

La vârsta de 5 ani a început studiul viorii; primul profesor i-a fost chiar tatăl său, violonist la rândul său, membru în cvartetul celebrului Ștefan Ruha. Au urmat rând pe rând studiile la Liceul de muzică din Cluj-Napoca, la Universitatea Națională de Muzică București (fostul Conservator "Ciprian Porumbescu"), cursurile de măiestrie și concursurile de interpretare violonistică la care a câștigat mai multe premii naționale și internaționale.

După licență a devenit concert-maestru al Orchestrei de Studio a Radioteleviziunii, ansamblu alături de care a susținut concerte și a făcut numeroase înregistrări. În 1989 a ocupat postul de concert-maestru al Filarmonicii "George Enescu" București, dar în mai 1990 s-a stabilit în Italia, unde, în urma concursului susținut în fața unei prestigioase comisii al cărui președinte a fost Zubin Mehta, Ladislau Horváth a devenit concert-maestrul orchestrei Maggio Musicale Fiorentino, poziție pe care o ocupă și în prezent.

Datorită personalității sale muzicale multiple, de timpuriu s-a apropiat de dirijatul de orchestră, având până acum ocazia să apară pe podiumul de concerte în fața ansamblurilor: I Solisti Fiorentini, Orchestra sinfonica din San Remo, orchestra Operei Maghiare din Cluj-Napoca, Musici Mundi, orchestra Accademiei del Maggio Musicale Fiorentino, orchestrele Askania din Magdeburg, Palcoscenico din Pescara, Cappella fiorentina, Risonanza și altele.

În prezent Ladislau Horváth este și dirijor principal și concert-maestru al orchestrei Solisti Fiorentini, iar din toamna anului 2011 și a fost solicitat să conducă destinele Orchestrei de Cameră a Filarmonicii "Transilvania" Cluj-Napoca.

Contribuția sa ca prim-violonist, concert-maestru al celebrei orchestre Maggio Musicale Fiorentino sau al orchestrelor Accademia di Santa Cecilia din Roma, cea a Teatrului Carlo Felice din Genova, a Orchestrei Internaționale a Italiei, Solisti Fiorentini, Orchestra Sinfonica din Tenerife, cea a Teatrului Massimo din Palermo, a fost aprecită elogios de specialiști și de publicul larg.

Ladislau Horváth nu este doar membru în ansambluri de muzică de cameră, ci și fondator al unora: CONSONANZA și orchestra MUSICI MUNDI, formații cu o bogată activitate concertistică și de înregistrări.

CRISTINA ANGHELESCU, solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, a început studiul viorii la vârsta de 6 ani cu tatăl său, violonistul Aurelian Anghelescu, și este licențiată a Universității Naționale de Muzică București la clasa maestrului Ștefan Gheorghiu (discipol al lui David Oistrah). Este laureată a numeroase concursuri internaționale de mare dificultate: J.Thibaud - Paris, 1981; Alberto Curci - Napoli, 1983; Tibor Varga - Sion, 1983; Dr. Luis Sigale - Vina del Mar, 1985; Ceaikovski - Moscova, 1986; Jan Sibelius - Helsinki, 1990.

Prezență activă pe toate scenele Filarmonicilor din România încă din perioada studenției, Cristina Anghelescu a fost invitată să concerteze cu orchestre importante la Dresda, Paris, Praga, Bratislava, Caracas, Moscova, Budapesta, Londra, Helsinki și Madrid. Violonista a efectuat numeroase turnee și recitaluri în toate țările Europei, în Taiwan, Thailanda, Coreea, America de Sud și cea de Nord.

Interpreta apare în multe recitaluri în colaborare cu numeroși muzicieni români și străini, abordând un repertoriu deosebit de divers, abordat la cele mai înalte cote artistice. În decembrie 2012 Cristina Anghelescu împreună cu pianistul Mihai Ungureanu au fost invitați la Festivalul internațional de muzică de cameră de la Caserta, Italia.

_____________________________
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro