Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

Concert omagial la Studioul Experimental

Marți, 29 Ianuarie 2013
 

Concert omagial la Studioul Experimental

dedicat compozitorului Marțian Negrea



Marți, 29 ianuarie, se împlinesc 120 de ani de la nașterea compozitorului Marțian Negrea, unul dintre cei mai talentați creatori de muzică din România. Cu acest prilej aniversar, Studioul Experimental de Operă și Balet "Ludovic Spiess" a programat miercuri, 30 ianuarie, de la ora 19.30, la Sala Studio a Operei Naționale București un concert omagial alcătuit din lucrări ale compozitorului, sub genericul "Valori ale muzicii românești". La eveniment va participa chiar strănepoata compozitorului, mezzosoprana Sorana Negrea, alături de soprana Adriana Dumitriu, Alexandru Avramovici (clarinet), Luiza Cârlan (flaut), Ionela Brădean (harpă), pianistele Lidia Butnariu și Laura Butnariu și actrița Monica Mihăescu. În legătură cu acest eveniment, mezzosoprana Sorana Negrea a declarat: "Mi se pare o onoare să interpretez lucrările muzicale ale străbunicului meu. Se împlinesc 120 de ani de la nașterea sa și sunt emoționată că pot să-i fac acest cadou."

La acest eveniment, muzicologul Veturia Dimoftache va face o amplă prezentare a vieții artistice și lucrărilor lui Marțian Negrea, compozitor care a influențat, prin creația sa, școala românească de compoziție. Creația lui Marțian Negrea conține toate genurile muzicale, de la muzică de cameră la muzică de film, de la muzică simfonică la operă (opera "Marin Pescarul", compusă în 1933).

Compozitorul Marțian Negrea (29 ianuarie 1893 - 13 iulie 1973) și-a adus contribuția la creația componistică românească atât ca profesor, teoretician, dirijor, cât și ca muzicolog. Și-a început studiile muzicale la Sibiu și le-a continuat la Viena, în perioada 1918 - 1921, perioadă din care datează primele sale compoziții, unde a intrat în contact cu tendințele postromantice ale vremii și a fost influențat de creația lui Richard Strauss.

Revenit în România, Marțian Negrea a fost profesor la Conservatorul din Cluj, devenind din 1936 rector al Academiei de Muzică și Artă Dramatică din oraș. Din 1941 a fost transferat la București, continuându-și activitatea pedagogică. Influența sa asupra muzicii culte românești este extrem de importantă, Marțian Negrea contribuind la dezvoltarea școlii românești de compoziție, fiind și autorul primelor tratate muzicale în limba română.

Muzica lui Marțian Negrea se distinge printr-o viziune proprie asupra melodiei, de inspirație folclorică, printr-o orchestrație amplă, menită să pună în valoare efecte rezultate din timbrul instrumentelor.

Mezzosoprana Sorana Negrea și soprana Adriana Dumitriu sunt soliste ale Operei Naționale București și au în repertoriu roluri dificile precum Ulrica din "Un ballo in maschera" de Giuseppe Verdi și Dalila din "Samson et Dalila" de Camille Saint-Saëns, respectiv Senta din "Der fliegende Holländer" de Richard Wagner și Leonora din "Il Trovatore" de Giuseppe Verdi. Instrumentiștii Alexandru Avramovici, Luiza Cârlan și Ionela Brădean sunt artiști din Orchestra Operei Naționale București, iar pianista Lidia Butnariu este maestru corepetitor al ONB, alături de Laura Butnariu.

Biletele sunt disponibile la Casa de bilete a Operei Naționale București și online pe http://tickets.operanb.ro/.


 foto - Sorana Negrea si Martian Negrea

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro