Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

SESIUNE COMEMORATIVĂ

Joi, 7 Februarie 2013 , ora 16.30
 

INVITATIE LA AEROCLUBUL ROMÂNIEI, joi 7 februarie, ora 16.30, etaj 1,b-dul.Lascăr Catargi, nr.54, sect.1, București.

Organizatori: Aeroclubul României, asociațiile A.R.C.V.I.P.P și A.N.P.R.


SESIUNE COMEMORATIVĂ "Smaranda Brăescu, parașutistă și aviatoare.Ultimii ani de viață, tragic săvârșită în februarie 1948"


Participanții prezintă comunicări,cercetări,documente și mărturii, proiecții foto și video, multe inedite, privind ultimii ani de viață și împrejurările tragicului deces al Smarandei Brăescu, recordmenă mondială la parașutism și aviatoare -pilot cu brevet internațional.

Un destin glorios, fapte de eroism pe front pentru țară, au fost "răsplătite" de regimul de tip bolșevic, instaurat la noi, după 23 august 1944,cu marginalizare, persecuție, prigoană și condamnarea la închisoare, în contextul reprimării intelectualilor de elită, precum și a performerilor din domenii vital-strategice: armata și aeronautica, eroi care s-au opus abuzurilor dictaturii comuniste.


Moderator - aviator Bogdan Sorescu,director de zbor la Aeroclubul României. Participă :

- Gral.în rez.Iosif Rus,președinte al Asociației pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii, A.R.P.I.A.:"Smaranda Brăescu-voință și pasiune,prigoană și umilire. Implicarea S.Brăescu pentru propaganda aviatică în colaborare cu A.R.P.A.-asociație de tradiție,desființată în anii '50.Reînființarea sub titulatura A.R.P.I.A după 1990."

--Dr,Ana-Maria Sireteanu, președinte al Asociației Române pentru Promovarea Imaginii Valorilor Culturale prin Proiecte și Programe,A.R.C.V.I.P.P ,strănepoată a Smarandei Brăescu:"Vreau libertate,nu închisoare; vreau aripi,nu gheare"-ultimii ani de viață,prigonire,surghiun,suferință morală și fizică - documente și mărturii.Legenda Smaranda Brăescu".

- Col.în rez.Gheorghe Iancu, recordmen mondial absolut la parașutism, președinte al A.N.P.R.,Asociația Națională a Parașutiștilor din România :"Smaranda Brăescu în prima școală de parașutiști militari; mărturii inedite."

- Valentina Baștan,președintă a Fundației "General Grigore Baștan":Smaranda Brăescu, instructor și Grigore Baștan,tânăr parașutist.Amintiri inedite despre Sala de pliere a parașutei.Eroism și performanță în parașutismul militar".

- Col.dr.Mircea Tănase, cercetător de referință al istoriei parașutismului, autor de studii și cărți :"Parașutismul militar: tradiție,dezvoltare,valori. S.Brăescu,instructor la prima Școala de parașutiști,între 1941-43.Atacul asupra parașutismului militar și civil după 1944"

-Dr.Luciana Jinga, director la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc :" Opinii despre procesul lotului generalului Aldea și condamnarea Smarandei Brăescu în1946".

- Maior Bogdan Mardari de la Batalionul 630 Parașutiști "Smaranda Brăescu " din Bacău : "Recordmenă mondială-model și sursă de inspirație pentru generații de parașutiști din Bacău și din țară.Legenda Smaranda Brăescu continuă."

-Ciprian Rus, jurnalist, autor al amplului reportaj-document "Eroina fără cruce", publicat în martie 2011 în "Formula As": "Noi date și informații despre mormântul Smarandei Brăescu și proiectul de monument ce va fi închinat la Cluj-Napoca multiplei performere mondiale."

- Vor proiecta și comenta fotografii de arhivă și secvențe filmate: cercetătorul în aeronautică Dan Antoniu și prof.univ.dr.,membru corespondent al Academiei Române,Tudor Sireteanu,strănepot al Smarandei Brăescu.

-În încheiere: discuții, amintiri, evocări ale "isprăvilor" popularei, admiratei, recordmene, precum și ale camarazilor ei, relatate de alți participanți, continuate la un pahar de vorbă și de pomenire.


În aceste zile se desfășoară manifestări comemorative dedicate legendarei Smaranda Brăescu organizate de: Batalionul 630 Parașutiști "Smaranda Braescu",din Bacău, de Muzeul Național de Istorie Galați, sala Smaranda Brăescu de la Muzeul Colecțiilor,de Casa de cultură de la Tecuci, precum și de școala gimnazială "Smaranda Brăescu" din satul natal Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați.

La Mânăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca s-a oficiat în această dimineață o emoționantă Slujbă de pomenire a eroinei. "Congregația Surorile Maicii Domnului" fondată la 2 febr.1921 de către mitropolitul Vasile Suciu, i-a oferit Smarandei Brăescu, urmărită de sinistra Securitate, fugară sub numele de Maria Popescu, adăpost și alinare în ultimele zile de viață, în conformitate cu cercetările atestate și publicate de Gral.maior,scriitorul Neculai Staicu -Buciumeni.

Consătean cu renumita campioană, autor la multor studii biografice și al unor cărți dedicate marii performere, după îndelungi, laborioase investigații timp de decenii, posesor al unui tezaur de mărturii și documente, acesta a publicat un articol de mare impact despre descoperirea locului, aflat în Cimitirul Central din Cluj-Napoca,unde la 2 februarie 1948 ar fi fost înmormântată eroina, sub numele de Maria Popescu. Deși Dsa.a adresat numeroase memorii,continuate în 2010 de frații dr.Ana-Maria și dr.Tudor Sireteanu, nici până azi autoritățile, inclusiv Primăria din Cluj-Napoca, nu au atribuit un loc de veci Smarandei Brăescu și nu au întreprins nici o cercetare pentru acest demers de onoare și credință.Sentința de condamnare la închisoare în contumacie din 1946, nici până astăzi nu i-a fost anulată eroinei naționale, prigonită,surghiunită în țara căreia i-a dedicat viața și faptele de glorie.

Familia, prin descendenții de mai sus, se raliază demersurilor de cinstire, omagiere și repunere în drepturile de onoare și creștinească tradiție, binemeritate, de care eroina națională și recordmena mondială a fost abuziv și nemilos prejudiciată și își exprimă recunoștința față de toți inițiatorii acestor nobilelor întreprinderi.

La rându-i, prin proiectul "Omagial Smaranda Brăescu", inițiat în 1997, susținut de asociația culturală A.R.C.V.I.P.P. va continua,în colaborare cu importante instituții asociații și fundații ,dintre care unele sunt prezente la această sesiune, implicarea în manifestări comemorative, evocatoare sau aniversare dedicate aeronauticii, parașutismului și aviației, precum și celebrei campioane mondiale, cea care și-a împlinit destinul strălucit cu următorul nedezmințit crez :

"Viața mea vreau să o dăruiesc Țării mele, frumoasă și încărcată de glorie."

Ana Maria Sireteanu
Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro