Radio RomâniaRadio România Actualități
   

Arhiva : 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 |

CONCERT-EVENIMENT LA SALA RADIO

Vineri, 15 Martie 2013 , ora 19.00
 

UNUL DINTRE CEI MAI MARI VIOLONCELIȘTI EUROPENI,

FENYŐ LÁSZLO,

ÎNTR-UN CONCERT-EVENIMENT LA SALA RADIO

A fost prim-violoncelist al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt, este invitat al celor mai prestigioase ansambluri muzicale din lume - Orchestra Simfonică din Singapore, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Metropolitană din Lisabona ș.a. - și este deținător al mai multor distincții internaționale: FENYŐ LÁSZLO.

Vineri, 15 martie (19.00), la Sala Radio veți avea deosebita ocazie de a-l aplauda pe unul dintre cei mai mari violonceliști europeni, care va interpreta alături de Orchestra Națională Radio in Concertul în si minor pentru violoncel și orchestră, creație a celebrului compozitor ceh Antonin Dvoűák. Despre lucrarea compusă de Dvoűák, Brahms spunea: "Dacă aș fi știut că se poate scrie un astfel de concert pentru violoncel, aș fi compus eu însumi unul acum mult timp!"

Desfășurat sub bagheta dirijorului german GERD SCHALLER, cu o frumoasă carieră la pupitrul mai multor ansambluri muzicale din Germania, evenimentul vă propune în cea de-a doua parte a serii Simfonia în re minor, creație a lui César Franck, unul dintre romanticii târzii ai patrimoniului muzical.

Pentru alte informații legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor și Corurilor Radio vă rugăm să consultați site-ul orchestre.srr.ro.

Un violoncelist de excepție ale cărui abilități tehnice se împletesc cu un talent muzical desăvârșit FENYŐ LÁSZLO este invitatul unor prestigioase orchestre precum: Orchestra Simfonică din Singapore, Orchestra Simfonică Radio din Frankfurt, Beethoven Orchester Bonn, Philharmonia Hungarica, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Sofia, Sinfonietta Cracovia, Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra Metropolitană din Lisabona. Între 1997-2001 a fost prim violoncelist al Philharmonia Hungarica și între 2001-2012 al Orchestrei Simfonice Radio din Frankfurt.

A studiat la Academia de muzică Franz Liszt din Budapesta și a câștigat numeroase premii internaționale: Concursul Rostropovici din Paris, Concursul Adam Cello în Christchurch, iar participarea la Concursul internațional Pablo Casals i-a adus în anul 2004 Marele premiu.

Fenyő Lászlo oferă cursuri de măiestrie interpretativă în toată lumea, este profesor la Academia de Muzică și Arte din Frankfurt și la Universitatea din Karlsruhe. În anul 2008, Ministerul Culturii din Ungaria i-a conferit marele premiul Franz Liszt.

O prezență deja constantă pe scena Sălii Radio, dirijorul GERD SCHALLER și-a început cariera colaborând cu Opera de Stat din Hanovra. Repertoriul său este extrem de bogat și cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic, vocal-simfonic cât și de operă, incluzând o variată paletă stilistică.

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat și Orchestra Filarmonică Radio din Hanovra, Orchestra Filarmonică de Cameră din Leipzig, Orchestra Filarmonicii "George Enescu", Orchestra Filarmonică de Cameră din Bamberg, Orchestra Simfonică a Teatrului Național din Praga, Orchestrele Radio din München și Budapesta, Orchestra Operei Naționale din Varșovia, cu ansamblul Munich Bach Soloists, cu Opera de Stat din Braunschweig. A fost dirijor principal al Teatrului de Stat din Braunschweig, iar între anii 2003-2006 a fost director artistic al Teatrului din Magdeburg.

A fost director artistic al Ebracher Musiksommer Festival și profesor de dirijat la Universitatea de Muzică și Teatru din Hanovra, iar discografia sa cuprinde numeroase opusuri, cel mai recent CD incluzând simfoniile nr. 4, 7 și 9 de A. Bruckner.

Ca un pasionat de operă, Gerd Schaller a dirijat Wozzeck de Alban Berg, Hérodiade de Jules Massenet, Die tote Stadt de Erich Wolfgang Korngold, Adriana Lecouvreur de Francesco Cilea, Fedra de Johann Simon Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de Carl Goldmark a primit Premiul Echo Classic pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

Copyright © 2000 - 2011 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro